Príručka prvej pomoci pre laikov

Príručka prvej pomoci pre laikov

Tisk

pomoc200„Znalost a dovednost poskytovat první pomoc se v dnešní vyspělé době považuje za běžný standard základního vzdělání každého člověka“. A táto nová príručka, z vydavateľstva Grada, pomáha získať práve túto znalosť.

 


Formát publikácie je A3. Väzba nie je pevná, čo z nej robí praktickú príručku. Obsahuje podrobný obsah so všetkými kapitolami a podkapitolami, príhovor, úvod a na konci stručný register. Príhovor obsahuje reč samotného autora (Bc. M. D. Petržela, DiS.), ale aj recenzentky (doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.). Text je rozdelený na sedem hlavných kapitol: Co je zdravotnická laická první pomoc, Vyšetření pacienta, Voláni na tísňovou linku, Život zachraňující první pomoc, Další stavy vyžadující první pomoc, Součinnost laika se zdravotnickou záchrannou službou a Dětský pacient. Posledné štyri sa ďalej delia na množstvo podkapitol. Ide o druhé prepracované vydanie.

pomoc0


Nachádza sa tu množstvo kreslených, nie fotených ako k tomu navádza titulná strana, ilustrácií napr. zastavenie krvácania tlakovým obväzom, zloženie a vrstvy tlakového obväzu, nepriama srdečná masáž či protišoková a autotransfuzná poloha. Plusom je veľmi prehľadné členenie textu, ktoré umožňuje rýchlu orientáciu v ňom. Nie je jednoliaty, ale člení sa na odstavce s farebnými nadpismi a podnadpismi, prípadne s odrážkami. Tiež sa tu nachádzajú schémy či tabuľky.
Trochu rušivo pôsobia strany s reklamami na rôzne lieky. Aj keď, na druhej strane, reklama na Panadol pre deti obsahuje užitočnú dvojstranu s radami ako znížiť dieťaťu horúčku.

pomoc8


Myslím, že autorský zámer deklarovaný v príhovore, vytvoriť jednoduchú a nenáročnú knihu, podávajúcu základné a dôležité informácie o prvej pomoci, bol splnený. Príručka by tiež mohla byť odrazovým mostíkom pre ďalšie prehlbovanie vedomostí v tejto oblasti. Každý z nás sa môže ocitnúť v situácii, kedy si treba zachovať chladnú hlavu, rýchlo konať a poskytnúť prvú pomoc blízkemu alebo cudziemu človeku.   

pomoc9

 

První pomoc pro každého
Autor: Michal Daniel Petržela
Žánr: zdraví
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2016
Počet stran: 104
Hodnocení: 90%

( 0 hlasů )

http://www.grada.cz/prvni-pomoc-pro-kazdeho_8702/kniha/katalog/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Tesař:"Všichni aktéři Henry Lee Festu od muzikantů po barmany musí rezonovat s duchem festivalu.“

hlf perexBrněnský unikátní festival Henry Lee Fest se letos bude konat 27. září ve Zbrojovce. Hlavní hvězdou je Australan Mick Harvey a berlínš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Chvíle na chalupě očima sedmiletého kluka

na chalupe s modernim fotrem 200Dominik Landsman vydal teď v příhodném čase před prázdninami další knihu – po Deníčcích moderního fotra se nyní přesouvá na chalupu a udělal vypravěče ze svého syna.

...


Literatura

Anita Blakeová popatnácté – Harlekýn

Harlekyn perexHarlekýn, to slovo se svůdně převaluje po jazyku a přímo evokuje cosi neuchopitelného, až erotického. A přece, název této knihy má mnohem blíž k násilí, než erotice. Nevěříte? Čtěte směle dál!

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

Pohádkové rozloučení filmové legendy: Perinbaba a dva světy

PerinbabaPNa začátku prosince vstupuje do kin výpravný a očekávaný film Perinbaba a dva světy režisérské filmové legendy Juraje Jakubiska. Film plný magie a fantazie vznikal řadu let, slavný tvůrce ho dokončil, uvedení do kin se však už nedočkal. P...