Ciro Marchetti: Tarot snů

Ciro Marchetti: Tarot snů

Tisk

tarot snu 200Představte si, že je deštivý den a vám se nechce z postele a máte tarotovou náladu. Ciro Marchetti je proslulý svým Tarotem snů a není divu, že se dočkal dalšího vydání. Karty jako takové jsou naprosto stejné jako v prvním vydání, formátem i podobou, jen přiložená kniha se trošku zmenšila. Snad aby se lépe vešla do krabičky ke kartám. Takže se z ní stává trošku kabelková záležitost, na druhou stranu si v takové knize můžete listovat v podstatě kdekoliv a kdykoliv. A nabírat z ní informace, dojmy, emoce… a doma si pak v klidu vykládat jednu kartu za druhou.

Tarot snů nabízí jedinečnou paletu emocí

Tarot snů zůstane navždy jedinečný: nejenže v sobě skrývá nezaměnitelný otisk Cira Marchettiho, ale v tomto případě se mu povedlo dílo, které je jedinečné svou atmosférou. Tarotové významy se lehce rozostřují v takovém snivém světě, karty často zobrazují barvy západu i východu slunce. To jim dodává hřejivost. Chuť se nad nimi zastavit a více ponořit do jejich obsahu, do obrázků a do významů.

„Jediná možnost, jak se skutečně dobrat smyslu, je postupně si s významy pohrávat, uzpůsobovat je a zpracovávat, až začnou zapadat do kontextu vašeho života. Vytáhnete-li si tedy například kartu Slunce, příručka vám nabídne význam „optimismus“, ale situace, které se váš výklad týká, nemá s optimismem nic společného, pak uvažujte o tom, čemu by tedy karta měla odpovídat. Možná vypovídá o přílišném optimismu, o tom, že se na svět díváte „růžovými brýlemi“ (významy karet lze často velmi trefně vyjádřit pomocí různých klišé a banalit). Možná slunce pálí příliš – pak byste se měli raději přesunout do stínu. Také může svědčit o něčí vřelé, přátelské povaze nebo třeba předpovídat slunečný den.

Právě tento způsob „napasování“ je samotným základem interpretace tarotu. Když se na kartu díváte z různých úhlů a zkoušíte různé výklady, stejně jako kdybyste si zkoušeli boty, začínáte se nořit do oněch hlubin intuitivních významů, na kterých je založen každý dobrý výklad tarotu. Až získáte více zkušeností, začnete se tak chovat automaticky, aniž byste se k tomu museli propracovávat vědomě. Po nějakém čase zjistíte, že volíte výklady stále intuitivněji, a bude to působit, jako by k vám karty promlouvaly.“

Kniha je skvělé pojednání o tarotech obecně

Knihu, která by si určitě zasloužila větší formát, jaký měla při prvním vydání, považuji za jedno z nejlepších pojednání o tarotech. Autor s nimi opravdu splynul, splynul s celým tarotovým světem a dokonale pochopil svět těch magických karet. Proto máte při čtení Tarotu snů pocit, jako kdybyste tam byli… jako kdybyste proplouvali společně s ním a dotýkali se samotného mystéria života. Prožitky, které nabízí nejen na obrázcích, ale i v textu, jsou intenzivní, dotýkající se samotné podstaty lidské duše, jdou do podvědomí.

Skvěle dokáže mluvit o emocích a vnitřních hnutích lidské duše, přitom však nezatracuje věci světské, které s tím pevně spjatě souvisí. Vysvětluje logiku lidského života a naši cestu.

tarot snu 1

Pro začátečníky i pokročilé

Univerzálnost, přitom pevné držení se klasického tarotu, jak ve výkladu, tak v obrazovém ztvárnění, dělá z těchto karet sadu vhodnou pro začátečníky i pokročilé.

Začátečníky výborně navede, namlsá a srozumitelně, příjemně uvede do světa tarotu, do jeho nejhlubší hloubky a dalo by se říci, že potkat tato sada mě jako začátečníka – budu okouzlena!

Pokročilí pak ocení onu snivost, ten trošku jiný odstín karet, kterým se liší Tarot snů od dalších tarotových sad. Chtě nechtě je to sada, kterou budete mít chuť stále brát do ruky, probírat se jí a možná proniknout i do toho, co autor na mnoha stránkách knih nabízí – úvod do kabaly a její čtivé a strhující vysvětlení.

Strom života je totiž to, co roste v každém z nás, na co lze perfektním způsobem nanést právě tarotový svět a tím si otevřít zase o stupeň hlubší pohled do tohoto fascinujícího světa 78 životních symbolů člověka. Právem si zaslouží druhé vydání!

Ciro Marchetti: Jeho první tarotový projekt byl v roce 2003 Zlatý tarot, který dodnes zůstává úžasnou klasikou, ačkoliv to byla jeho první tarotová zkušenost. Od té doby vytvořil sad více a právě Tarotu snů se věnoval celý rok. Snažil se, aby technická stránka karet nepřevládla nad citem a prožitkem. Podařilo se mu vytvořit prožitkové karty. Jeho tvorba je známá tím, že se věnuje nejmenším detailům na kartách, které potom ve výkladu mohou hrát zásadní roli. Svou pečlivou práci dovedl k dokonalosti a patří k nejlepším tarotovým výtvarníkům současnosti.

Lee Bursten: Náhodou se kdysi v roce 2004 bavil s Cirem Marchettim o tarotech a zjistil, že Ciro si právě jen tak pracuje na něčem, co nazval „plochy nálad“ tarotu. Slovo dalo slovo a oběma došlo, že tohle může být dobrá spolupráce. Lee udělá text, Ciro obrazy. Každá karta přišla Lee Burstenovi emailem a on až podle ní tvořil text. Využil symboliku, kterou najdete na okrajích karet, a snivé popisy karet jsou potom něčím, co tvoří z celého Tarotu snů úchvatné dílo.

tarot snu obal

Název: Tarot snů (Ciro Marchetti's Tarot of the Dreams)
Autor: Ciro Marchetti
Žánr: esoterika
Nakladatelství: Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2016, II. vydání
Počet stran: 252
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Synergie
Odkaz na web: www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: Když sáhnete na Tichošlapa, dějí se podivné věci

tichoslap200Spisovatelská dráha Sylvy Lauerové je dlážděna kvalitními kameny s pečlivě vybranou strukturou a barvou. Její knihy jsou každá úplně jiná, ale protože jsou jejich řádky kladeny s rozmyslem a bez zbytečného spěchu, může se čtenář pustit do kte...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Darina Hamarová – Životem nekráčím sama

darina hamarova 200Prvotní setkání s románem Dariny Hamarové mnohé čtenáře vyděsí – vždyť příšerná grafická úprava obálky je jak z babiččiny červené knihovny nebo hůř, jako další román od Alexandry Potter. Pokud čtenář nejde na jistotu a neví, co od ...


Literatura

Jak velbloud potkal ťavu a pexeso k tomu

Velbloud perexKdyž jsem já chodila do školy, byli jsme Československá socialistická republika a slovenština byla i v našich čítankách. V televizi bývaly pravidelně slovenské pořady a v rádiu, kde se daly pohodlně nastavit zhruba tři stanice, zněla slov...

Divadlo

Přímý přenos derniéry inscenace Korespondence V+W z Divadla Na zábradlí uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

Korespondence200Divadlo Na zábradlí se po deseti letech loučí s úspěšnou inscenací Korespondence V+W v režii Jana Mikuláška. Ve spolupráci s filmovou distribuční společností Aerofilms bude vyprodanou derniéru 27. června zároveň živě přenášet do kinosálů ...

Film

NEBEZPEČNÁ METODA pohledem muže a ženy
ImageDva redaktoři, dva pohledy na jeden film. Netradičně našim čtenářům přinášíme dvojí pohled na nový film Nebezpečná metoda, který vstoupí do kin 26. ledna 2012.
...