Temná vize budoucnosti po rusku, toť Metro 2035

Temná vize budoucnosti po rusku, toť Metro 2035

Tisk

metro2035 200Knižní klub v dubnu vydal završení dnes již kultovní série Metro, příběhů mladého Arťoma, tentokráte tedy Metro 2035. Do třetice všeho dobrého i zlého se setkáváme s tímto hrdinou, řešíme jeho dilemata i život v organismu tak složitém, komplexním a proměnném, jako je ruské Metro v blízké budoucnosti.


Dmitrij Aleksejevič Gluchovskij (* 1979) debutoval jako internetový spisovatel sci-fi románem Metro 2033, který postupně publikoval na stránkách www.m-e-t-r-o.ru. 
Autor za této román obdržel prestižní evropskou cenu ESFS Awards Eurocon 2007 (cena je označována jako literární nobelovka za sci-fi), jako nejlepší literární debut pro rok 2007. Autor napsal ještě knihy Budoucnost a Soumrak.
Třetí svazek překvapil zvraty, které jsem opravdu nečekala, ač byly mnohdy velmi logické. Nezapomenu na popis ponorkového způsobu života, kdy na 200 metrech stanice žije plus minus 200 lidí. A celkem se v moskevském metru tísnilo asi 40 000 jedinců. To mně donutilo o jejich podmínkách žití v metru velmi přemýšlet. To všechno si šeptali. Šeptaný křik. Sténání i slzy šeptem. Potichu – jako mravenci. A všichni sousedi předstírají, že spí. A všichni všechno vědí. (strana 46). Ruská skepse mi při čtení pronikala až do morku kostí a proto mi nějaký čas trvalo, než jsem knihu dočetla. O to víc si jí ale cením a o to víc ji všem doporučuji!
Navzdory neutěšenému životu v metru, Arťom stále doufá a živí naději, že někde svět přece jen existuje – nemohla přece zůstat jen Moskva. Arťom ve svých šestadvaceti letech nebyl samozřejmě ani ve Francii, ani v Thajsku. Starý svět téměř nestihl; narodil se později. A ten nový už má zeměpis omezenější – stanice metra VDNCh, stanice metra Lubjanka, stanice metra Arbatskaja… Okružní trasa. Ale když si ve vzácných turistických časopisech prohlížel pod plísňovým filtrem snímky Paříže a New Yorku, srdce mu napovědělo, že ta města ještě kdesi stojí a nezahynula. Možná čekají právě na něho. (strana 12).
Závěrečný díl trilogie Metro mi už od začátku připadal jaksi depresivnější a neutěšenější, než jeho předchůdci. Žije a dýchá typicky ruským popisným stylem a pesimistickým viděním skutečnosti. I to je na knize působivé a lákavé; ta změna a vybočení oproti mainstreamovým jménům světové scifi scény. Čtenáři předchozích dvou knih lačně zhltají závěrečný díl, komu jinému ji teda doporučit? Nejen příznivcům scifi, ale taky lidem, kteří hledají neokoukaný hlas mladé autorské generace a nezaleknou se svérázného ruského přístupu k životu. Metro totiž nabízí také pohled na demagogii vůdců, světové uspořádání a kolektivní vědomí.

metro2035

Název: Metro 2035
Autor: Dmitry Glukhovsky
Žánr: scifi
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 184
Hodnocení: 99 %

https://www.bux.cz/knihy/151559-metro-2035.html

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Silvestr Szabó: „Když jdeš po buši a před tebou se vztyčí kobra… znám lepší druhy zábavy“

200rDo listopadových večerů se hodí tento obsáhlý rozhovor s fotografem Silvestrem Szabó, který se věnuje hlavně focení přírody. Jeho názory i příběhy jsou velmi osobité a věřím, že se i pobavíte.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Věda v kostce

veda v kostce 200Nakladatelství Universum jednoduše umí vydávat vynikající encyklopedie, o tom žádná! Edice ..v kostce nabízí již několik pozoruhodných titulů a v srpnu ji doplnila neméně interesantní publikace Věda v kostce.


Literatura

Když jsem tě viděla naposledy

kdyz jsem te videla naposledy 200V listopadu nás nakladatelství domino láká na napínavý thriller s názvem Když jsem tě viděla naposledy od sesterského dua píšícím pod pseudonymem Liv Constantine. Dáte knize šanci i vy?

Divadlo

Komiksovou komedii se špetkou černého humoru uvede Divadlo na Vinohradech

vinohrady200Daniel Majling je autorem hry Láska! Prsty! Salman Rushdie!, kterou uvede v premiéře v sobotu 4. června ve Studiové scéně Divadlo na Vinohradech. Představení, které se hraje v překladu a dramaturgii Vladimíra Čepka, režíruje Barbora Mašková a vin...

Film

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Tomáš holý

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zp...