Planina, která nahání hrůzu

Planina, která nahání hrůzu

Tisk

Islaplanina 200ndskou krajinu znám zatím pouze z fotek, které se šíří po internetu. Když jsem zahlédla anotaci knihy, která slibovala nejen napětí, ale i islandské lidové pověsti a seznámení s islandskou přírodou, nemohla jsem jinak, než se do ní začíst.

 

Hrafn a Egil, přátelé od dětství se rozhodnou pro společný výlet s přítelkyněmi Vigdís a Annou. Bez větších znalostí krajiny vyráží autem na islandskou planinu a snaží se po cestě nějak zabavit. Když si nevypráví legendy o islandských skřetech, dají se do společenské hry, když tu najednou ucítí náraz.
Auto v nepřehledné noci nabourá do místního domu. Posádka auta se dožaduje pomoci a tak je manželé, obyvatelé domu, nechají přespat ve svém domově. Ten ale pečlivě zamykají a střeží, i když kolem dokola se skoro nic nenachází. A především to nevypadá na to, že by se po krajině jen tak toulali další lidé.
Během pobytu, který je delší, než původně plánovali, protože má Anna poraněný kotník, vyplývá na povrch spoustu informací a událostí z minulosti. Vyjasňují se i vztahy jednotlivých postav (např. že jeden z páru vznikl při psychologickém sezení).
Části o skřetech z islandské mytologie jsou opravdu skoro hororové a doporučím knížku zaklapnout co nejdřív, pokud na tyto pasáže narazíte v noci, zvláště když jste sami doma. Autor zde předvedl opravdový um, jak čtenáře dokonale vystrašit.
Kapitoly po nehodě se pro mě odehrávaly v duchu „to myslí vážně??“ a říkala jsem si, kam až příběh může zajít. Nálada se přiostřuje, střety mezi postavami jsou čím dál častější a manželský pár je divnější a divnější. A když se přiblížíte konci a autor odhalí, jak to všechno vlastně bylo, nezbývá než jedno velké „ahaaaaaaaaa“!

planinaPlanina
Autor: Steinar Bragi
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016
Počet stran: 267
Hodnocení: 70 %              

(Foto: www.knihazlin.cz)
http://www.knihazlin.cz/krimi-a-thrillery/planina

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Karpianus: "Nora je hrdinkou!"

tereza karpianus divadlo 21 noraJiž za pár dní, v úterý 18. prosince, se uskuteční divadelní premiéra klasického dramatu od Henrika Ibsena. Divadlo D21 představení pečlivě připravuje několik měsíců a Kultura21 se...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bílá paní na hlídání – večerníček v knížce

200litVezměme to pěkně popořádku: nejdřív byla kniha Pavla Brycze s ilustracemi Evy Sýkorové-Pekárkové. Úspěšná kniha. Odborníky ceněná, čtenáři oblíbená. Z knihy pan autor osobně vytvořil scénář, pan výtvarník VHRSTI vytvořil obrázky a pan režisér Petr Friedl p...


Literatura

Psychologie písma psaná normálním jazykem

psychologie pisma perexChcete – li lépe a hlouběji porozumět sobě i druhým, měli byste si projít tuto publikaci. Je napsána „normálním“ jazykem, kterému pohodlně porozumí i široká laická veřejnost. Máte možnost se tu seznámit s metodami psychol...

Divadlo

Ústecké baletní úlety

LBperexSólista ústeckého baletního souboru Severočeského divadla opery a baletu Vladimír Gončarov má na svém kontě již pěknou řádku hlavních mužských rolí v nejrůznějších baletních kusech. Nedávno učinil odklon ze zaběhnutých ste...

Film

Terminátor 3: Vzpoura strojů

terminator 3 200Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003) mohl být jedním z posledních skvělých filmů s Arnoldem Schwarzeneggrem, ale naštěstí svou kariéru předčasně neukončil a točí dál. V příběhu se má postarat o zmateného ...