Bulvární dekadence s příchutí záměru

Bulvární dekadence s příchutí záměru

Tisk

zmrzlina 200Zmrzlina s příchutí záměru je zdařilý autorský debut bývalé bulvární novinářky a večírkové reportérky Olgy Path Štiplové. V deníkových zápiscích se autorka vypisuje z otřesu způsobeného setkáním s mediální i mezilidskou manipulací. Tyto „dekadentní zápisky“, jak zní podtitul, oscilují mezi poetickou rozvážností a realistickou popisností. Hlavní hrdinka se zmítá mezi hledáním zázemí (neustálé stěhování a hledání nových podnájmů), postrádání vztahové jistoty (avantýry s despotickými a labilními partnery) a profesními problémy (showbyznys a bulvár vykresluje jako jedno velké bahno, ve kterém mají navrch pouze bezcharakterní osoby).

Módní guru Františka Křížková tvorbu Štiplové v knize charakterizuje jako „Bukowského v cukrkandlovém vintage formátu“. Osobně ji vidím spíš jako českou Bridget Jonesovou po pár jointech a na tripu, jež vtipně glosuje soudobou existenční krizi a halí ji do cukrkandlu a pouťové cukrové vaty.
Pokud čekáte nějaké pikantnosti o konkrétních českých celebritách, budete nejspíš zklamáni, jelikož skutečně hvězdných jmen se v knize příliš nevyskytuje. Některé celebrity nejsou ani konkrétně jmenovány a Štiplová je halí do anonymity. Deník Štiplové však nabízí mnohem víc než pikantní bulvární drby, nahlíží pod povrch pozlátka zvaného showbyznys, jež rozhodně není blyštivý, autorka ho spíš vykresluje jako plejádu slavomanů a pseudocelebrit.
Forma deníkových zápisků v české současné literatuře není ojedinělá. Ale například pseudo-pubescentní zápisky Ireny Obermannové o jejím rozverném dovádění s Václavem Havlem ala Největším Čechem rozhodně nesahají sarkastickému stylu Štiplové ani po kotníky. Zmrzlina se snaží o hlubší existenční podtext a chvílemi se jí to skutečně daří.
Knize se dá vytknout pouze nedbalost editorská a korektorská, jelikož kniha obsahuje drobné chyby a stylizační nepřesnosti. Některé pasáže navíc působí, že jsou trochu „mimo“ a jakoby navíc.
Kniha je ale každopádně jedna z těch, jež se čtou skoro samy. Jednotlivé zápisky jsou krátké, ale jdou přímo k podstatě věci. „Zmrzlina“ ve vás po přečtení posledních stran skutečně zanechá jistou pachuť „záměru“- jak napovídá titulek  -, tu kunderovskou nesnesitelnou lehkost bytí a donutí vás o ní přemýšlet i dlouho po tom, co knihu odložíte.

zmrzlina1

Název: Zmrzlina s příchutí záměru
Autor: Olga Path Štiplová
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2016
Počet stran: 293
Hodnocení: 60 %

( 8 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristýna Freiová: „Ráda bych žila to, o čem píšu.“

freiova 200Rozmlouvat s českou spisovatelkou Kristýnou Freiovou se mi poštěstilo docela nedávno. Společně jsme si povídaly o knížkách, o hrdinech jejích románů, o inspiraci i jen tak o životě. Pro mne bylo velmi přínosné posezení s ní u šálku čaje v domku s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jedna neobvyklá noc v hotelu

Plamenak200V nakladatelství Rosier vyšel Alexandře Bajnarové Plameňák. Jaká tato útlá narůžovělá kniha je?

 

...

Literatura

Cesta k mým matkám: Bible (nejen) pro adoptované

cesta 200Málokdo z nás se může pochlubit tím, že žije obklopen vlastními rodiči. Více než polovina českých manželství totiž končí rozvodem a stále častěji k oficiálnímu svazku vůbec nedojde. Někdy pokrevn...

Divadlo

Setkání 2013 Stretnutie: Ve Zlíně se zrodí divadelní Československo

setkani200Pomyslné plnoletosti letos dosáhne festival Setkání/ Stretnutie, který se bude konat nejen v Městském divadle Zlín ve dnech 23. až 25. května. Určen je nejen pro studenty divadelních oborů a divadelníky, ale i pro š...

Film

Podzimní schéma České televize klepe na dveře

ctv 200Zatímco letní měsíce slouží k provětrání archivu a na obrazovkách se objevuje jeden evergreenový seriál a film za druhým, bývá září startovní čarou pro nové televizní projekty. Česká televize se rozhodla v boji o diváky s konkurenčními te...