Když vás život donutí začít znovu od nuly

Když vás život donutí začít znovu od nuly

Tisk

nulta hodina 200Na každého z nás může v životě čekat moment, který pro nás bude nultou hodinou – okamžikem, od kterého začneme svůj život žít jinak, kdy změníme své základní hodnoty. Důvodů pro zásadní proměnu můžeme být mnoho. Budou vám o tom vyprávět hrdinky románu Nultá hodina.

 

Autorka Lotta Lundbergová využila ke svému románu dva hlavní inspirační prameny. Za prvé se nechala inspirovat životem novinářky Cordelie Edvardson, za druhé ji šlo o vykreslení zcela nového začátku – nulté hodiny – označení, které se používalo v poválečném Německu, kdy se země musela vyhrabat z totálně rozvraceného stavu zpět k běžnému životu.

Jak slibovala anotace románu – setkáváme se se třemi ženami v různých časových rovinách – se začínající spisovatelkou Hedwigou v Berlíně v období druhé světové války, ve Švédsku pak s Isou v osmdesátých letech a s psycholožkou Ingrid po začátku nového milénia – jejichž osudy se nakonec spojí. A i když je časový rozdíl mezi příběhem Hedwig a Ingrid opravdu obrovský a celou dobu mi běželo hlavou, jak asi bude možné jejich příběh propojit, autorka pro čtenáře připravila velké překvapení, které se v textu jen tak mimochodem mihne.
Hedwig, mladá žena, která chce být spisovatelkou a tomuto cíli podřizuje vše – i po tom, co se stane matkou. Svou Holčičku raději na čas předává do dětského domova, aby se mohla soustředit na svůj román. To se z jistého úhlu pohledu vyplatí – svou prvotinou zaujme umělecký svět. Ale zanedbávat vlastní dítě? Ale to není jediná špatná věc, která na Holčičku ve světě čeká – během války se odhalí její židovský původ z otcovy strany a není ji možné zachránit z nacistických spárů.
Citace z románu Hedwigy: „Ti, co byli opilí, říkali: kdyby Amíci shazovali bomby na vojáky na frontě a ne na civily v Drážďanech, válka by skončila mnohem dřív. Ale oni nechtěli, aby bylo rychle po válce, chtěli, abychom pláli jako pochodně, chtěli, abychom se udusili k smrti.“
Ingrid řeší životní křižovatku poté, co její muž, farář, onemocní a spoustu času tráví se spisovatelkou Hannou, což je jeho manželce poměrně podezřelé. Je manžel jiný kvůli nemoci nebo je to na ní nezávislé?
Co na knize obdivuji nejvíc, jsou obrazy válečného a poválečného Německa. Nálada, strach a zmar jsou v částích o Hedwig popsány věrohodně a syrově. Co by si čtenáři dle mého názoru zasloužili – alespoň krátkou informaci o tom, co se stalo s Holčičkou. V knize se sice objeví lehký náznak, ale nevím, co autorku vedlo k tomu, aby neprozradila více.
Pokud si chcete přečíst něco severského, ale zároveň si chcete dát dovolenou od krimi thrillerů, vyzkoušejte Nultou hodinu. Užijete si opravdu originální kousky autorčiny fantazie: „Vzpomínka stojí najednou v předsíni a roztává. Na koberci se tvoří loužička vody. Dávám ji deku a ona vypráví.“Budete se divit nad vnitřním světem Isy, vrtět nesouhlasně hlavou nad počínáním Hedwig a zřejmě budete soucítit se situací, do které se dostala Ingrid.

nulta hodina

Nultá hodina/Timme noll
Autor: Lotta Lundbergová
Žánr: skandinávská literatura - román
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016
Počet stran: 344
Hodnocení: 75 %
Zdroj foto: www.knihazlin.cz
http://www.knihazlin.cz/skandinavska-literatura/nulta-hodina


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rockeři z Turba: Ještě se nám vůbec nechce bilancovat

turbo skupinaV pátek 24. srpna bude pro mnoho lidí velkým dilematem. V Horčápsku, nedaleko od Příbrami budou v tento den vystupovat SkaliSka, Eviwat, punková legenda E!E a několik DJs. V té samé době rozezní l...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Thriller Blackout rozhodně zaujme


blackout 200Tenhle thriller s vůbec ne nepravděpodobným průběhem začíná dramaticky. Nejprve zhasnou světla v Itálii, poté ve Švédsku, Německu, Rakousku, Belgii a Holandsku. Elektrické sítě se zhroutí, elektrické spotřebiče, vlaky metra, výtahy atd. př...


Literatura

R.U.R jako Rossumův universální robot nebo rosol?

robot100 perexRoboti našemu světu prozatím nevládnou, i když je to už sto let od doby, co tyhle umělé bytosti získaly své označení. Původně se „živé a inteligentní pracovní stroje“, hrdinové Čapkova vědeckofantastického dramatu, měly jmenovat laboři. Kd...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Pí a jeho život aneb Proč začneme s tygrem komunikovat?!

pi a jeho zivotNový film „Pí a jeho život“, jehož režie se ujal oscarový Ang Lee, můžeme poprvé zhlédnout, ve 3D provedení, již pár dní před letošním Štědrým dnem. Chlapec, tygr a moře – to jsou hlavní hrdi...