Petr Šámal: Sicilská kuchyně
Reklama
Banner

Petr Šámal: Sicilská kuchyně

Email Tisk

sicilska kuchyne 200Milujete horké podnebí, vůni tak trochu italských specialit? Hm, pak věřte, že tady víc než kde jinde platí, že Sicílie není Itálie. Ačkoliv mnohé vůně jsou podobné, tak tohle je kniha, kterou si na dovolenou sbalíte natošup. A díky její vyměkčené tvrdé vazbě  na ní můžete klidně usnout a rozhodně si nic neotlačíte. Miluju knihy, tedy, kdy se povedou, které jsou zároveň tak trochu cestopisy nebo životopisy a přitom ukazují slasti života lidí, jež  milují jídlo.


Petru Šámalovi se to povedlo!
„Tak jako jsem si na první pohled zamiloval Sicílii, tak stejně spontánně vznikala tato kniha. Celé léto 2015 jsem jako každý rok prožil na Sicílii, kde jsem zároveň začal pracovat na své poslední knize  z prostředí horské služby. Když  jsem se ale na podzim – opět plný dojmů – vracel, už cestou do Prahy se mi začalo stýskat…
…po lidech, kteří jsou neskutečně milí, pohostinní a otevření každému.
…po slunci, které svítí každý den, a když prší, po chvíli už zase svítí a hřeje snad ještě více než před deštěm.
….po jídle, které na Sicílii voní a je tak dobré, že se na něj člověk vždy a znovu těší a jako Sicilané jí pomalu a dlouho. Dokonale si vychutnává sousto za soustem.“
Takže tak nějak, milí čtenáři. Pokud se už teď toužíte ponořit do milých slov, do úhlu pohledu, kterým Čech vidí tak pohlednou, elegantní, horkou a neskutečně pohostinnou Sicílii, pak máte možnost. Kniha s pokorou a úctou, se zvědavou otevřeností a neustálou překvapeností popisuje své postupné pronikání do života na Sicílii, svou vznikající lásku a vášeň, nejen k té zemi, ale také k jídlu. A i drobnosti, které ho potkávali ve chvílích, kdy s knihou finišoval, kdy vařil se svou rodinou poslední jídla a kdy ochutnával, experimentoval. Každý recept je tak trochu vymazlený, je v něm vidět snaha a snad někdy i boj s tím ho uvařit. Protože proč by člověk na Sicílii zůstával u české kuchyně, když tam je nabídka tak bohatá? A hlavně jiná, jsou tu jiné suroviny, takže tak či onak se musíte přizpůsobit nové zemi.
Je vzácné, když takovou publikaci získáte z rukou Čecha. Když je to takříkajíc „od píky“ a s třesoucíma se rukama se vypracujete až k dokonalému výsledku. Třeba k pohodovému zákusku, ke vzrušující olihni a k dokonalostem tamního koření. Kombinace, ze kterých se vám bude točit hlava, vzrušením a extází. A jak správně píše autor, mnohá jídla si neuvaříte jen jednou. Jsou to všechno lahody, ke kterým se budete mít chuť vracet a těšit se na ně.
Mňam!
„Na žádném stole nikdy nesmí chybět čerstvý chléb. Pro obyvatele Sicílie byl základem jídelníčku po staletí a zůstal jím dodnes. Přistupují k němu s nábožnou úctou a v minulosti měla pouze hlava rodiny svaté právo a privilegium nakrojit pecen. Chléb bývá posypán sezamovými semínky a peče se z mouky z tvrdé pšenice. Má drsnou a krásně zlatou kůrčičku. Podle jednotlivých oblastí se různí jeho tvar od spletených copů přes oválný bochník až po rosettu ve tvaru květu.“

Název: Sicilská kuchyně
Autor: Petr Šámal
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 211
Hodnocení: 100 %           

Zdroj foto: Epocha
Odkaz na web: www.epocha.cz 


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

K21 se představuje

KATEŘINA HAJŇUKOVÁ


redaktorka a editorka

    Narodila se koncem března 2000, je tedy znamení berana a jak říká, zcela odpovídá její tvrdohlavosti. Pochází z Karlových Varů, které moc ráda a v současnosti je studentkou čtyřletého gymnázia.

    S K21 spolupracuje od začátku července a říká, že je za to neskutečně ráda. "Editace mi otevřela nový svět, který pro mně mnoho znamená a dává mi mnoho možností."

    Mezi koníčky Kačka řadí poslouchání hudby, čtení, psaní různých příběhů, hraní na keyboard, jízdu na skateboardu a trávení času se svými přáteli. "Dalo by se říct, že mým velkým koníčkem je barvení vlasů. D§vod? Už čtyři roky si barvím své hnědé vlasy částečně na modro a nikdy bych svoje modro-hnědé vlasy nevyměnila."

    Mimo studia a editace se věnuje svému blogu. Blogerkou je už asi sedm let, při čemž svůj dosavadní blog má čtyři roky. Ve škole ji nejvíc baví psychologie, český jazyk a angličtina.

    "Ze všeho nejdůležitější je pro mě moje rodina, která mě vždy drží nad vodou. Motta a citáty jsou moje doména. Už jako malá jsem si sepisovala a opisovala motta z internetu nebo ráda prohledávala mamčiny sešity s citáty. Můj nejoblíbenější pochází od zpěváka Andyho Biersacka, který má skupinu Black Veil Brides, kterou miluji: "Každý na světě má sny. Drž je blízko svého srdce a nikdy nepouštěj..."

Toulavka

Anketa


Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 30

Z archivu...

Čtěte také...

Panenka

panenka 200Příběh tří kamarádů Poppy, Zacha a Alice vtáhne čtenáře do děje tak rychle, že si toho nestihne ani všimnout. Najednou není schopen přestat číst a knihu odložit. Čte ji se zatajeným dechem od začátku až do konce, bez přestávky. Jistě jste již někdy...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

bez 200Anotace této knihy slibuje přirozené vaření bez lepku, při kterém můžeme zapomenout na předražené pytlíčky bezlepkové mouky nebo hotové pečivo. Kniha mne zaujala zejména ze dvou důvodů: První byl naprosto ucelené shrnutí informací o celiakii. Kde všude...

Divadlo

Liška Bystrouška v revíru Divadla na Orlí

orli 200Novým titulem, který v listopadu 2014 uvede Komorní opera Hudební fakulty JAMU, je opera Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky, kterou skladatel zkomponoval na motivy krátkých příběhů Rudolfa Těsnohlídka zveřejněných ...

Film

Zastav se a nepřežiješ: honička plná adrenalinu

zastav a neprezijesFilm Zastav se a nepřežiješ (2006) je originální honička plná adrenalinu. Jde v ní totiž o to, aby měl hlavní hrdina neustále zaděláno na problém, jinak mu selže tělo a zemře.

...