Joseph M. Marshall III.: Hledět do slunce a tančit

Joseph M. Marshall III.: Hledět do slunce a tančit

Tisk

hledet do slunce 200Ač originální název knihy by mohl být spíš něco na způsob „návrat na lakotskou stezku“, ani česká verze Hledět do slunce a tančit, není vůbec špatná. Oboje totiž svérázným způsobem vystihuje to, co v knize najdete. Návrat k indiánské moudrosti, ke klidu a pocitu bezpečí v duši, na těle, v mysli. Autor věnoval knihu navíc ženě, kterou celý život miloval a hluboká úcta a pokora je znát z každého slova, které věnoval především prarodičům, prostředí, ve kterém vyrůstal v indiánské rezervaci. Autor je čistokrevný obyvatel siouxské komunity a ačkoliv nyní žije moderním způsobem života, zůstala mu indiánská duše.


A tak nás seznámí s tím, co vnímal jako dítě, zavede nás do hloubi indiánské duše, kdy lovci rozuměli zákonům přírody, rozmlouvali se zvířaty a ctili drsnou přírodu v prériích. Budeme se s ním toulat krutými zimami a horkými léty, dešti i sychravými dny. Všechno je v prériích vyvedené do extrému a snad proto v nich přežijí jen ti nejsilnější nebo nejmoudřejší.

„Přežít na velkých pláních vyžaduje často tvrdý boj, a je proto nezbytné, aby tu lidé dokázali spolupracovat. Aby to vůbec bylo nutné dodržovat, stejně jako jednotlivci museli plnit role a chovat se očekávaným způsobem – což znamenalo, že znalost chování jednotlivců i společenství byla zásadní nutností. Umění pozorovat bylo tím nejlepším učitelem a mezi jiným právě díky němu znali podstatu skupinové dynamiky, protože lidé většinou dávají přednost tomu být součástí skupiny než žít v osamění. Toto vědomí formovalo podstatu trestu, jímž skupina reagovala na nejtěžší provinění, jakými byly napadení člověka, zranění či vražda – byla jím ostrakizace, nebo dokonce vyhnání.

Ostrakizace znamenala, že pachatel přestal být členem společenství buď na stanovenou dobu, nebo navždy. Pachatel, a to ve všech možných ohledech, pro společenství neexistoval. Byl vyveden z osady a nesměl mít nic než své oblečení a nikdo z obyvatel s ním nesměl za žádných okolností navázat kontakt. Zpráva o tom byla předána i jiným osadám, a někdy dokonce i nepřátelským. Pachatel tak zůstal na světě zcela osamocen. Pokud se jeho rodina rozhodla, že ho bude následovat, platilo pro její členy totéž. Tento trest výrazně snižoval nutkání k pomstě uvnitř společenství a hrozba trestu byla tak účinným odstrašujícím prostředkem, že vražda nebo útoky na jiné členy společenství byly vzácné (aspoň dokud se na scéně neobjevil alkohol).

Tohle je jedna z věcí, kterou si z knihy odnáším. Moudrost, která je možná aplikovatelná i v dnešní době, i když kdoví, a hlavně o ní určitě většina lidí nestojí, ale stojí za pozornost zastavit se nad něčím takovým a zamyslet se. Možná v sobě ucítíte něco, díky čemuž s tímto souzníte, souhlasíte. Je to ten hlas duše, který moderní, ukřičená, hlučná a nesourodá společnost umlčuje, aby nám nepřekážela. V žití, v honbě za něčím, co ve skutečnosti postrádá jakýkoliv smysl.

hledet do slunce 1

Příběhy indiánů a slovo autora

Autor na jedné straně vypráví příběhy starých indiánských kmenů, příběhy, které se dávají z generace na generaci a jejichž moudrost je prostě nesmrtelná. Je to jako ponoření se do pohádkového světa, do světa, ze kterého se jen neradi vynořujete, protože realita je o něčem jiném. Asi každý, kdo tyhle styly příběhů miluje (přirovnala bych náznakem k Dědečkovi Oge nebo Stínům na kupecké stezce), bude osvěžen a příjemně čtenářsky uspokojen.

Jako bonus potom vnímá autorovo povídání za každou pověstí, které tak trochu upřesní to, co se tím indiáni snažili říct. Nebo autor pouze naváže svými vlastními myšlenkami a spojuje dnešní svět s tím, co tehdy indiáni žili. Komentáře, které jsou právě tím, co člověka napadne, když příběh čte. Možná jsem se časem bavila i tím, že jsem se při četbě příběhů snažila uhádnout, co přesně autor potom okomentuje a někdy se to i shodovalo. Takže co vás bude napadat, otázky, myšlenky – můžete si být jisti, že ve většině případů to napadlo i Josepha M. Marshalla a určitě to s vámi probere v následujících stránkách.

Pěkná, velmi moudře a příjemně poskládaná kniha, ke které se vrátíte ve chvílích, kdy budete mít chuť na vůni prérie, ohňů, budete mít odvahu stáhnout z kůže jelena a vydat se po stopách moudrosti lakotských indiánů. PO jejich stezkách…

O autorovi:

Joseph M. Marshall III. se narodil a vyrostl v siouxské indiánské rezervaci Rosebud a je příslušníkem lakotského kmene Sičhángu. Vyrůstal u prarodičů z matčiny strany v tradiční lakotské domácnosti a jeho mateřštinou je lakonština. V tomto prostředí se také seznámil s mnoha příběhy z bohaté vypravěčské tradice.
Marshall je autorem devíti knih z literatury a faktu, tří románů, souboru povídek a esejů a několika scénářů. Pravidelně přednáší po celých Spojených státech a zavítal i do Švédska a na Sibiř. Více informací najdete na jeho webové stránce www.josephmarshall.com.

hledet do slunce

Název: Hledět do slunce a tančit (Returning to the Lakota Way)
Překladatel: Jaroslav Veis
Autor: Joseph M. Marshall III
Žánr: historie, mystika, psychologie, esoterika
Nakladatelství: Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2016
Počet stran: 219
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Synergie, Renata Petříčková
Odkaz na web: www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vzestup temné strany

star wars omnibus 200Další Omnibus Star Wars s podtitulem Vzestup Sithů zahrnuje události před Star Wars – Epizoda I. Mimo jiné zahrnuje příběh lovkyně Aurry Sing – tato část mi přišla celkem průměrná. Ale to nejs...


Literatura

Smrtelná hádanka

smr 200Kdo miluje krátké detektivní příběhy, rád luští a ještě k tomu si potřebuje neustále upevňovat a rozvíjet své znalosti anglického jazyka, měl by sáhnout po této knížce. Má tvar trhacího kalendáře a obsahuje 10 mini detektivek. Hlavní postavou je inspekto...

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

Cesty pánů Hanzelky a Zikmunda po světě

hanzelkazikmund perexV dobách, kdy československé televizní vysílání bylo teprve v plenkách a kdy informace o dění ve světě dostával divák především prostřednictvím filmu (a to jak díky cestopisným dokumentům, tak týdeníkům, uváděným před celovečer...