Co všechno ovlivňuje lidské DNA?

Co všechno ovlivňuje lidské DNA?

Tisk

konec retezce 200Máte rádi hrdiny katastrofických příběhů, kteří zachraňují z různých patálií celé lidstvo? Bavil vás například film Den poté? Tak to jste klikli správně, ale příchod další doby ledové nečekejte. Knižní prvotina švédského spisovatele Fredrika T. Olssona je plná napětí, zvratů a obrovské fantazie.

 

S touto knihou se dostáváme do Stockholmu, metropole plné knižních zločinů, a autor nenechává čtenáře vydechnout už od začátku, ihned se přichomýtneme k fatální situaci. Padesátník William Sandberg, kryptolog, který svůj talent propůjčil vojenské organizaci, nemá toho zrovna moc na práci a utápí se ve svých smutcích.
Život mu nanovo začíná, když ho unesou z nemocnice chlápci v oblecích, kteří mu ale nechtějí nic prozradit. William se nakonec probouzí v pokoji obrovského zámku v Alpách a je mu vysvětlen jeho úkol. Jenže William nedostává detaily a už vůbec ne odpovědi na otázky, proč si vybrali zrovna jeho a co se stane, až svůj úkol splní a proč se do něj má vůbec pustit.
Být zavřený někde na zámku, nevědět do důsledku proč a nemoci odejít, to se nemůže zamlouvat nikomu. William naráží na Janine, kterou potkal stejný osud. Janine se ale nevěnuje matematice, nýbrž sumerštině a obecně starým písmům. Zvláštní kombinace, říkáte si. Ale to není zdaleka všechno, co si pro vás autor připravil.
Jak už jste si mohli přečíst z anotací knihy – William a Janine řeší zprávu vepsanou v lidské DNA. Co všechno obsahuje? Dá se změnit? Tajemná organizace, která přivedla na zámek Williama i Janine, se dostává do bodu, ze kterého není návratu a je třeba začít jednat, protože lidstvo má na mále.
Pokud jste četli thriller Mona (druhý díl Sinón) od švédského kolegy Dana T. Sehlberga, asi se neubráníte pocitu, že se jedná o výrazně podobný motiv. Ale na druhou stranu se nemusíte bát, že by se pánové kopírovali. Každý má své hrdiny, které formují jiné osudy a zážitky a jejich motivace je zcela odlišná.
William je bezpochyby velice inteligentní muž, ale trochu mi u něj chybí projev emocí – například v okamžiku, kdy se dozvídá o ztrátě blízké osoby. Janine je stroj, který neupustí od spřádání plánu, jak se dostat ven ze spárů organizace, má smysl pro zápletku a dokáže dobře předvídat, a to vše pro svou lásku.
Příběh je napínavý, každých pár stránek jsem měla pocit „a teď spadla klec“ a že knížka musí skončit, jenže vždycky bylo ještě pár desítek stran přede mnou. Na rozdělení textu je vidět, že se autor živí scenáristikou, protože opravdu dokonale střídal jednotlivé dějové linky. Některé „náhody“ byly trochu okaté, ale na prvotinu klobouk dolů. Po dočtení jsem musela pár dní přemýšlet nad tím, zda se něco podobného děje i v reálném světě? Raději nevědět…

konec retezceKonec řetězce/Slutet pa kedjan
Autor: Fredrik T. Olsson
Žánr: krimi/thriller
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016
Počet stran: 578
Hodnocení: 90 %                
Zdroj foto: www.knihazlin.cz
http://www.knihazlin.cz/krimi-a-thrillery/konec-retezce


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Neff: „Zůstávám věrný sci-fi."

neff perexONDŘEJ NEFF alias Aston je jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů science-fiction u nás. V nakladatelství Albatros vydává populární „verneffky" a trilogii Tajemství pěti světadílů. Velké oblibě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak se vypořádat se stigmatem duševní nemoci

Mam to o sobe rict perexAnita Hubner je psycholožka, která se zaměřuje na destigmatizaci spojenou s duševními nemocemi. Založila i organizaci, která pomáhá takto znevýhodněným lidem nacházet si práci. V Nizozemsku působí i jako poradk...


Literatura

Kodaňská trilogie: Dětství. Mládí. Závislost

big kodanska-trilogie-4zU-487637 (2)

Kodaňská trilogie, kterou vydalo v roce 2022 nakladatelství Host, je niterná zpověď jedné z nejvýznamnějších dánských autorek dvacátého století. Začtěte se do ...

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

Noví Transformers přináší dinosaury

tra 200Film Transformers: Zánik (2014) je pokračováním úspěšné série filmů a seriálů na téma robotů měnících se na auta, kteří se mezi námi ukrývají a chrání nás proti zlu. I když se může leckomu zdát, že další pokračování ničím nepřekvapí, nové herecké obsaz...