Čertice Dorka děti potěší i pouč

Čertice Dorka děti potěší i pouč

Tisk

dorka 200Oblíbená dětská spisovatelka Klára Smolíková přichází s další parádní knihou pro naše nejmilejší. Tentokrát dostala název Čertice Dorka – Nechytej mě za slovo. Vyšla u nakladatelství Pasparta.

 

 

V nedávné době jsem byl lehce zklamán, že společně se svým partnerem Jiřím W. Procházkou odsunuli vydání dalšího dílu detektivní série Souřadnice zločinu. No snad se ho brzy dočkám. Prozatím mi nezbylo nic jiného, že se podívat na trochu klasičtější formu tvorby této spisovatelky. Tou je jednoznačně literatura pro děti. Tentokrát se sice odklonila od své historické podoby, ale to vůbec nevadí.
Čertice Dorka je mladá pekelná holka, která se rozhodla přijít na kloub slovům, které mají více významům. Za pomocí své babičky se snaží pochopit jejich smysl. Někdy to není úplně jednoduché a musí pořádně namáhat svou těžce zkoušenou hlavičku.
V tomto směru se pohybuje celá kniha. Nabízí mladým čtenářům velice krátké kapitolky, ve kterých chytá holčina svou babičku za slovo. Nejlepší asi bude, když vám ukážu kratičkou ukázku:

Dorka už je velká holka, která chodí do školy. A kdo chodí do školy, nosí si domů úkoly. Jenže někdy si jich přinese v aktovce moc.
„Babi,“ zeptala se malá čertice a zatvářila se jako andílek, „můžu si jít hrát?“
„A máš nachystáno do školy?“ opáčila babička a povytáhla obočí. „A co úkoly?“
„Pan učitel nám jich zadal moc,“ rozhodila Dorka ruce. „To se stejně nedá stihnout.“
„Tak to se s nimi budeš muset poprat!“ zatvářila se babička přísně a poslala vnučku do pokoje.

A tam samozřejmě nezbedná holka začala přemýšlet nad tím, jak má ubohé úkoly přemoci pomocí pěstiček. A v tomto duchu se odehrává celá tato záležitost. Když se objeví nějaká vícevýznamová větička, vždy je napsána tučným písmem, aby si ji mohl čtenář lehce dohledat a věděl, k čemu se vlastně daná kapitolka vztahuje. V některých najdeme takto zvýrazněných frází více.
Jedná se sice opravdu o velice kratičké příběhy, ale rozhodně poslouží svému účelu. Tím je nejen pobavit, ale zároveň se i přiučit v této lingvistické disciplíně. Vzhledem k mnohaletým zkušenostem autorky se to opravdu daří na výbornou.
Zároveň nesmíme zapomenout na nádherné ilustrace Honzy Smolíka, který toto dílo doplnit svým výborným talentem na obrázky. Jsou neméně důležitou částí a přinášejí trochu více radosti menším dětem. Přecijenom jsou pro některé obrázky trochu zábavnější než samotná slova.
Čertice Dorka ovšem rozhodně není žádným nováčkem. Její příběhy se tři roky objevovaly v časopise Sluníčko a nyní se tedy konečně můžete pobavit i knižní formou. Každé přísloví je navíc doplněno o úkol či kvíz, který pomáhá rozvíjet postřeh a dovednosti dětí.
Vzhledem ke svému věku už nemůžu říct, že jsem hltal každé slovo. Jedná se o dílo pro trochu mladší čtenáře. Přesto musím vyzdvihnout kvality, které se odvíjejí nejen od zkušeností Kláry Smolíkové. Doufám, že v budoucím čase bude vycházet více klasičtějších příběhů v tomto duchu. V dnešní přetechnizovaném a přemodernizovaném světě jsou určitě stále zapotřebí.

dorka

Čertice Dorka: Nechytej mě za slovo
Autor: Klára Smolíková
Ilustrace: Honza Smolík
Žánr: literatura pro děti
Nakladatelství: Pasparta
Rok vydání: 2016
Počet stran: 56
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: http://www.pasparta.cz/
http://www.pasparta.cz/e-shop/pro-deti/certice-dorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Robert Rohál: Oblast československé pop music mě zajímá léta

robert rohal 200Legendy československé populární hudby a Hvězdy odvedle – to jsou názvy dvou knih, které vyšly teprve nedávno a pod nimiž je podepsán Robert Rohál. Tento autor, žijící prakticky celý život v moravském Holešově mnoho let působí v kultu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hororový příběh od islandské královny krimi

yrsa200Yrsa Sigurdardóttir jednoznačně patří mezi nejlepší severské autory současnosti. Islandská mistryně krimi nedávno přišla s novinkou Pamatuji si vás všechny. Tentokrát se sice musíte obejít bez právničky Tóry, ale to rozhodně neubírá knize na kvalitě. Spíš...


Literatura

Technothriller Rabbits mě úplně vtáhl

Rabbits200Obálku knihy Rabbits kromě hlavy králíka zdobí věta Hraj, pokud si troufáš… a také popis Smrtící undergroundová hra, která by mohla přepsat realitu, jak ji známe. Co si pro čtenáře Terry Miles připravil?

 

...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Městečko na dlani
ImageTragikomedie z válečných let vypráví o životě v městečku Rukapáně, kde pestrá sbírka postav řeší své každodenní starosti a hašteří se o to, kdo si koho vezme, zda bude víno na radnici zadarmo či zda bude ...