Historie jednoho obrazu

Historie jednoho obrazu

Tisk

koncert bez basnika 200Nevzpomínám si na knihu, která svým názvem a podtitulem absolutně odkryla svůj děj. Když vidíte „Koncert bez básníka“ ještě to nemusí být tak jasné, ale když se dostanete k podtitulu „Román o tom, jak básník Rilke zmizel z nejslavnějšího obrazu německé secese“, který vlastně vystihuje zbytek, je opravdu nesnadné říct něco víc…


Přesto se pokusím. Do života secesního malíře Heinricha Vogelera se dostáváme 7. června 1905, pár dní před tím, než je zahájená největší výstava jeho díla a v rámci které si převezme ocenění - zlatou medaili za umění a vědu. Největším a nejvíc ceněným dílem výstavy je pak obraz Koncert neboli Letní podvečer dokončen téhož roku.
Obraz, kterému se malíř věnoval pět let. Který prošel mnohými úpravami a jednou zcela zásadní – z obrazu byl smazán básník Rainer Maria Rilke. Ale proč?
Vogeler i Rilke patří k umělecké komunitě ve Worpswede. Rilke využívá pohostinnosti Vogelera a jeho manželky v jejich sídle Barkenhoffu, který také zmiňovaný obraz ukazuje. V popředí stojí Martha, manželka malíře, která byla častým námětem autorovy tvorby. Vpravo od ní můžeme vidět hudebníky a vlevo společnost u stolu, ze které po různých nedorozuměních a pomluvách musel zmizet právě Rilke. Během popisovaných tří dnů se díky retrospektivě postupně dozvídáme o seznámení Vogelera s Rilkem a o jejich rozvíjejícím se nerovném přátelství. Zatímco Vogeler je oblíbeným malířem, věnuje se i ilustracím knih a časopisu, dostává se mu i dekoratérských zakázek a jeho finanční situace je více než příznivá, jeho přítel Rilke je sice pracant a jeho cílem je neustále pracovat a nezahálet, ale jeho nasazení s sebou nenese odpovídající přínosy a tak žije z pohostinnosti a darů ostatních. A to se na vztahu k Vogelerovi musí jednou projevit.
Sám autor v závěru knihy hovoří o příběhu jako fikci, ale jako její základ posloužily deníky a osobní korespondence. I kdyby měl možnost zeptat se přímo aktérů, kdo ví, jaká pravda by se vyjevila, jelikož každý vidí tu svou.
Kniha je skvělým materiálem pro ty, co by se rádi dozvěděli o životě malířů (a jiných umělců), ale nedokáží si zapamatovat suchopárná data. Kdo se chce ponořit do života vyšší společnosti na začátku dvacátého století, má nyní nejlepší příležitost.

koncert bez basnika

Koncert bez básníka - Román o tom, jak básník Rilke zmizel z nejslavnějšího obrazu německé secese/Konzert ohne Dichter
Autor: Klaus Modick
Žánr: překladová beletrie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 239
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto: http://www.hostbrno.cz/
http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/prekladova-beletrie/koncert-bez-basnika-1138


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V divadle nemůže existovat úplná demokracie“ říká Daniel Možnar

monzar 200Volnočasová aktivita se mu stala povoláním a životem. Díky své pracovitosti a jak sám říká „drzosti“ se posunul od studia architektury až na angažmá v divadle „Ta Fantastika“. Co mu hraní v divadle vzalo a proč neměl štěstí na režiséry?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha, která potěší každého knihomola

brokenwheel  200Kniha o knihách? To je snad sen, ne? Ale ne, Katarina Bivaldová se do takového projektu pustila. Nechala prožít svou hrdinku Saru, co by asi chtěl zažít každý zapálený knihomol, který je také ale zároveň beznadějný romantik. Brněnsk...


Literatura

Upíři chystají na přeživší lidi Past

upiri200Nakladatelství Fragment přináší všem čtenářům, kteří si oblíbili dystopický svět amerického spisovatele Andrewa Fukudy, velkolepé finále jeho trilogie o upírech a lidech. Závěrečný díl nese název Past.

...

Divadlo

Epilog jedné rodinné tragédie

epilog 200Může mít člověk, který má peníze a s nimi také velkou moc, ještě nějaký morální kredit? Dokáže rodina zbohatlíků ustát zamlčované nevěry, korupční aféry a vypjaté vztahy mezi rodinnými příslušníky? Na tyto otázky dostanete odpověď v Divadle na Vino...

Film

Bresson o Bressonovi aneb režisér sám o sobě
Bresson perO francouzském režiséru Robertu Bressonovi dlouho kolovalo mylné datum narození: nepřišel na svět v roce 1907, jak lecjaké příručky tvrdily, nýbrž o šest let dříve – a dožil se bezmála stovky. Většinu z jeho celkem 13 celovečerních filmů jsme mo...