Strhující závěr trilogie se nekoná

Strhující závěr trilogie se nekoná

Tisk

venla 200Trilogii Prokletí městečka Palokaski připodobňuje marketingové oddělení ke kultovnímu americkému seriálu Twin Peaks. Myslím, že kdyby si Lauru, Nooru a Venlu, jak se jmenují jednotlivé části knižní trilogie, přečetli fanoušci zmiňovaného seriálu, začala by velká vzpoura.

 

První díl, který sledoval osud mladé dívky Laury, byl nemastný, neslaný, ale navazující díly slibovaly, že se vše může zlepšit, více vyhrotit, vnést do příběhu více napětí. Navazující díl Noora s sebou přinesl opravdu větší spád a více obětí, ale pořád tomu něco chybělo. A tak všichni, co jsme se dočetli na konec druhého dílu, jsme netrpělivě očekávali velké finále, protože od začátku byl slibován strhující thriller a víme, že Seveřani je umí napsat opravdu skvěle.
Venla, sestra bývalé policistky a nyní školní preventistky Mii a školního psychologa Nikkeho, zmizela před lety a není jasné proč a zda ještě žije. Matka o tom nechce mluvit, otec už je po smrti. Do toho se ve městě dějí podivné vraždy a nikdo nechápe jejich motiv. Až na přívěsek s andílkem.
Závěr trilogie je velice plytký, nejasný, jsou v něm obrovské mezery. Můžete si domýšlet, ale jsou zde otázky, na které by měli odpovědět autoři. Proč Nikke zničil dokumentaci k Lauře v prvním díle? Proč zemřel vnuk vyšetřovatele Korhonena? Proč matka neřekla podrobnosti o Venle? Dozvěděli se knižní postavy důvod smrti Noory? Když se hovořilo o rodinném vztahu mezi Miiou a Tiinou, jak to tedy bylo? Není Venlin syn příliš mladý na to, aby se ženil s kamarádku Mii? Co se stalo s posledním Suskiným pokusem otěhotnět? A tak bych mohla ještě pár chvil pokračovat… Na to, že to také měla být trilogie o sociálních sítích a internetu, moc na ně v posledním díle nedošlo.
Jediné plus snad je, že se kniha čte opravdu dobře a rychle. Pod pseudonymem JK Johansson se prý skrývá skupina profesionálních autorů. Docela ráda bych věděla, o koho skutečně jde. Prokletím celého příběhu je hlavně skupina JK Johansson. Samotná zápletka totiž slibuje napínavý příběh. Ale všechno šlo až moc jako z rychlíku. Chtělo by to ještě čtvrtý díl, aby dovysvětlili a doplnili obrovské trhliny.

Předchozí díly:
http://kultura21.cz/literatura/13904-xyz-noora-prokleti-mestecka-palokaski-j-k-johansson
http://kultura21.cz/literatura/12733-nakladatelstvi-xyz-kniha-laura-severska-detektivka-recenze

venla

Venla
Autor: JK Johansson
Žánr: beletrie
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2016
Počet stran: 184
Hodnocení: 60 %
Zdroj foto: www.albatrosmedia.cz
http://www.albatrosmedia.cz/venla.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Franěk: V mé dosavadní herecké kariéře jsem měl štěstí na různé typy postav

franek200Když po absolvování pražské DAMU vycestoval Ivan Franěk do Francie, začal hrát v loutkovém divadle, ale souběžně se rozjela i jeho filmová kariéra. I když se stal vyhledávaným hercem a natočil desítky francouzských a italských filmů, jeho početná filmog...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Angela Hartfield: Dotek lásky

dotek lasky perexMalá knížečka a výkladové karty. Co bych z této sady nejvíce vyzdvihla? Určitě obrázky. Úžasné ilustrace Josephine Wall jsou něčím, co vám utkví v paměti. Dokonce bych řekla, že její obrázky jsou velm...


Literatura

Bernard – pivo dobré, majitel sympaťák

muz 200Vydání knihy Tvrdohlavý muž doprovázela celorepubliková billboardová kampaň s provokativními citáty „Pivo dobré, majitel magor.“ Do jaké míry byl tento tahák úspěšný, je diskutabilní, ale kniha stojí opravdu za to a potě...

Divadlo

Celebrity

Celebrity 200Představení Celebrity je spíše než hrou hořkou výpovědí o stavu dnešní doby, a to nejen života celebrit, chcete-li slavných osobností, ale i našich životů a toho, co vše jsme schopni obětovat v zájmu naší důležitosti.

Film

Pohltí nás Sociální síť?


altInternetová sociální síť je poměrně nová záležitost stejně tak jako stejnojmenný film, popisující zrození té nejpoužívanější – Facebooku. Příběh o Facebooku bude za tisíc let starý jako lidstvo samo. Nejde v něm totiž o přijetí n...