Mít za přítele samotnou Smrt

Mít za přítele samotnou Smrt

Tisk

smrt a jine vrcholy meho zivota200

Smrt je jedním z mystérií tohoto světa. Je tajemná, někdo se jí bojí, někdo na ni čeká jako na vysvobození. Každá kultura ji chápe a zobrazuje odlišným způsobem. Sebastian Niedlich přichází se svým vyobrazením spojence mezi světem živých a mrtvých.

 

Sedmiletý Martin se se Smrtí poprvé setkává u nemocničního lůžka jeho babičky. Sama Smrt je překvapená, že ji Martin vidí a může s ní bez problémů komunikovat. Od té chvíle spolu občas tráví čas. Poznáváním života Smrti a jejího úkolu na Zemi v sobě zahrnuje spoustu vtipných dialogů a veselých nedorozumění.

Martin je svědkem úmrtí svého spolužáka. Trochu proto na svého netradičního přítele zanevře. A to se vyostří poté, co se mu v pozdějších letech Smrt plete do milostných vztahů. Vrchol ovšem nastane, když Martinovi jeho přítel v kápi oznámí, že je jeho nástupcem.

Jako všechno na světě má i tahle informace kladnou i zápornou stránku. Martin samozřejmě nechce převzít smrtelné řemeslo a už vůbec se mu nelíbí, že zažívá vize smrti lidí žijících kolem něj. Ale cestovat po světě pouhou myšlenkou, to už stojí za zvážení.

Martin dospěje v dospělého muže, který studuje medicínu, protože by raději lidem pomáhal, než pobíhal se Smrtí a její síťkou na motýly. A tak v knize kromě vtipných dialogů najdete i trochu drama a napětí, když Martin bojuje proti velkému plánu.

Možná vás může trochu mást název tohoto článku – v příběhu totiž jako Smrt vystupuje muž kolem třicítky, ale v českém překladu o sobě hovoří v ženském rodě. Někdy je ale použito místo Smrti jméno Thanatos. Na celkové vyznění to ale asi nemá zásadní vliv.

Smrt a jiné vrcholy mého života přináší další z pohledů, co se může dít po životě a jak asi probíhá ten krátký okamžik po smrti a velkým otazníkem, co se bude dít pak. Svým námětem připomíná například americký seriál Mrtví jako já, kde smrtonoši vyzvedávali duše zemřelých a pomáhali jim najít další cestu. Na čtenáře (zřejmě) čeká překvapivý závěr. Nebo jsem se za nos nechala vodit autorem jenom já?

Smrt a jiné vrcholy mého života
Autor: Sebastian Niedlich
Žánr: humor, satira
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2016
Počet stran: 296
Hodnocení: 85 %                                            

Zdroj foto: www.bux.cz

https://www.bux.cz/knihy/196449-smrt-a-jine-vrcholy-meho-zivota.html

smrt a jine vrcholy meho zivota

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pro mě je hvězda Hana Vítová i moje babička,“ říká Blanka Kovaříková

Blanka Kovarikova200Blanka Kovaříková je autorka osmnácti knih o legendárních hercích, domech slavných a prvorepublikových detektivech. Patří mezi ně například Herecké balady, Jak se dědí sláva, Rada Vacátko a jeho hříšní lidé, Lexikon slavných čes...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Apatykář je netradičně pojatá detektivka v kouzelných historických kulisách

big apatykar-Lucii Hlavinkovou můžete znát díky její účasti v soutěži Hledá se auto bestselleru pořádanou nakladatelstvím Fragment. V roce 2015 vyšla její povídka ve stejnojmenném sborníku, což jí nakoplo ke dráze spisovatelky. A letos přichází s histori...


Literatura

Co když je Slepec svědkem zločinu?

slepec 200

V nakladatelství Kalibr vyšel letos čtivý thriller s názvem Slepec od švýcarské spisovatelky Christine Brandové.

...

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

Popelka se vrací v lepším

pop200Film Popelka (2015) je možná nejpropracovanější a nejlepší zpracování známé pohádky o umouněné popelce a princi. Nic zde nechybí, nic nepřebývá a kromě toho, že je pohádka i vtipná, nechává si svůj drsný a tvrdý charakter.

...