Gleitzman Morris - Kdysi

Gleitzman Morris - Kdysi

Tisk

kdysi200Kdysi jsem seděla v obývacím pokoji, zírala do vypnutého televizoru, v rukách dřímala knihu v šedivém přebalu se smutně sedícím židovským chlapcem v popředí a siluetami nacistů v pozadí a po obličeji se mi kutálely slzy.

 

 

 

Gleitzman se zarytě vypravěčského stylu, ve kterém očima dětí podává výpověď o životě za druhé světové války. Surově vykresluje situaci v Evropě v jejích nejtěžších časech a zároveň tomuto obrazu vdechuje kouzlo dětské vypravěčské prostopášnosti, ve které je nacista jen nepřítelem knihtiskařů a mrkev kouzelným lékem. Kdyby Gleitzmanova kniha takovému konfliktu, jako byla světová válka, předcházela, snad by z tohoto jednoduchého naivně sladkého pohledu dítěte svět poznal, jak moc jsou všechny takové spory bizarní.

Protože se autor inspiruje skutečnými příběhy a vy nikdy tak docela netušíte, která z postav je skutečná, a která jen dokresluje děj, jste takovým mrazivým způsobem nuceni zajímat se o každou postavu, ačkoliv se příběhem jen tak mihne. Právě o ní, totiž může celý příběh v konečném důsledku pojednávat.

A nakonec je jedno, jestli jste dospělý člověk a tento naivní vypravěčský styl si s lehkým a smířlivým úsměvem zamilujete nebo jste dítě či dospívající a každý autorův příběh je vám tím bližší, protože kniha Kdysi je psána právě tak, aby mohla projít rukama všech generací. Jedná se spíše o povídku, která se line středem každé strany s takovou velikostí písmen, že ji přečtete doslova u kávy. A přesto taková povídka zůstane ve vaší hlavě tak dlouho, dokud se tak docela nesmíříte s osudem lidí, kteří v ní byli.

Pokud jste tedy fanouškem jednoduchosti, pak po této knize sáhněte také, protože Gelitzman vás i tentokrát s jeho typickou lehkostí donutí chodit tiše po místnosti příští čtvrt hodinu v nesmířlivém pokušení projít si tím vším znovu.

 

Autor: Gleitzman Morris

Originální název: Once

Překlad: Barbora Punge Puchalská

EAN: 9788025718858

Formát: 164 stran, vázaná

Rok vydání: 2016 

Vydalo: Argo

Hodnocení: 85%

Fotografie: vydavatelství

http://www.argo.cz/autori/55139/gleitzman-morris/

kdysi


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Albrecht - Klenoty naší krajiny

Klenoty nasi krajiny 200Pod názvem Klenoty naší krajiny se představuje nový osmidílný dokumentární cyklus, který se zabývá mimořádnými oblastmi v Chráněných krajinných oblastech.  Provázet nás tímto pořadem bude Miroslav Vladyka. Chcete-li v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak chutná moc?

Jak chutna moc perexKaždá doba má politiky, kteří jsou schopni likvidovat svoji zemi a občany z jediného důvodu,


Literatura

Mlha nad Shadow Sands

mlha nad shadow sands200Nakladatelství Cosmopolis vydalo v listopadu 2020 knihu Mlha nad Shadow Sands, druhý díl detektivní série Kate Marshallová, od Roberta Bryndzy. A tato krimi rozhodně stojí za přečtení, donutí vás hltat stránky!

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

Jediné velkoformátové české kino IMAX slaví 10 let promítání Statistiky odhalily překvapení: Avatar nebyl jeho nejnavštěvovanějším filmem

imax200Jediné velkoformátové kino IMAX v České republice slaví kulaté narozeniny. V březnu uplyne 10 let od jeho otevření. Vůbec první veřejná česká projekce na obřím plátně proběhla ve čtvrtek 20. března 2003, zahajovacím filmem provozu kina IMAX