Čtvrtá ruka. Tak trochu jiné love story

Čtvrtá ruka. Tak trochu jiné love story

Tisk

ctvrta ruka200V letošním roce se český čtenář dočkal nejnovějšího románu Johna Irvinga Ulice Záhadných tajemství, ale i třetího vydání Čtvrté ruky, které je desátým autorovým románem. Pojďme pryč od čísel a představme si znovu Patricka Wallingforda, nenapravitelného svůdníka.

 

 

Ostřílený švihák Patrick z New Yorku se při své práci reportéra ocitá v Indii. Jeho důkladnou péči už vyzkoušely skoro všechny kolegyně a on přesto nemá dost. I na pracovní cestě se pokouší, jak může, až ho zastaví okamžik, který změní jeho život navždy. Při natáčení reportáže z indického cirkusu se na něj vrhne lev a sežere mu levou ruku. Záběr obletí celý svět a není snad nikdo, kdo by ho alespoň jednou neviděl.

Patrick se musí naučit žít novým způsobem života, práce mu zůstává, manželka odchází. Sám se také musí rozhodnout, co bude s chybějící rukou dělat? Nahradí ji nějaká protetická pomůcka nebo půjde do experimentálního chirurgického zákroku, kdy mu bude přišita nová ruka dárce?

Jak už bylo řečeno, Patrick neměl o ženy nouzi. Doris Clausenová mu v dopise slibuje ruku svého manžela. Háček je v tom, že je manžel živý a zdravý a jen tak se o svou ruku připravit nenechá. Nakonec dochází k nečekanému zvratu, manžel Doris je nešťastnou náhodou usmrcen, a tak transferu jeho ruky už nic nestojí v cestě.

Paní Clausenová však klade jisté podmínky, které musí být po transplantaci dodrženy. K tomu patří i setkání s Patrickem, které není v běžné praxi obvyklé. Při něm si paní Clausenová splní své dlouholeté přání…

Kromě příběhu Patricka a Doris čtenář sleduje i jiného muže - chirurga Nickyho, který se musí vyrovnat s tím, že po rozvodu je ve společnosti svého syna velmi málo. I na něj si políčí žena, která se do něj zamiluje z opravdu nečekaného důvodu.

John Irving do románu klasicky zakomponoval spoustu erotických narážek, milostných scén a představ, ale také své typické opakování údajů, které ale bylo na daleko mírnější úrovni než v nejnovějším románu Ulice Záhadných tajemství. Co ale můžete od knihy také čekat, je naprosto originální nápad, jak vylíčit lásku.

Román přibližuje život člověka, který se musí naučit žít se svým handicapem, ale i snahu otce být se svým dítětem a podílet se na jeho výchově. Také je o muži, kterého nalezení spřízněné duše dokáže změnit.

Autor: John Irving
Žánr: román
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2016 (3. vydání)
Počet stran: 272
Hodnocení: 80 %                                           

Zdroj foto: www.kosmas.cz

http://www.kosmas.cz/knihy/218453/ctvrta-ruka/

ctvrta ruka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbara Semenov by si přála, aby byl čtenář knihou inspirován a motivován, že nic není nemožné, když se chce, když je vůle.

barbara semenov 200Barbara Semenov je novinářka, publicistka, básnířka a producentka, která vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a v letech 1975 až 1981 působila jako redaktorka v Televizních novinách Československé televize. Pod tlakem odporu k t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Thovt: Odhalení Kersin Simoné je jako posezení na letní louce

thovt odhalení - kopieKerstin Simoné znám už z jejích předchozích knih a vím, že kombinuje velmi dobré psychologické postřehy a vzletnou moudrost čerpanou od Thovta, jejího duchovního průvodce, boha moudrosti a rozvoje – že se zamýšlí i velice široce nad lidstvem...


Literatura

ROMÁN O RŮŽI

roman o ruzi 200Česká historie s detektivním případem a s brilantním nečekaným vyřešením, to je cyklus Hříšní lidé Království českého Vlastimila Vondrušky. Se svou literární postavou Oldřichem z Chlumu již vydal 16 ...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare, brilantní komedie v Městském divadle Brno

Zamilovaný Shakespeare perexMám dojem, že nesu dříví do lesa, nebo sovy do Athén. O této inscenaci bylo toho asi napsáno dost. Vždyť premiéra byla v listopadu roku 2016 (!). To ještě nikdo netušil, že lidstvo napadne pandemie čínské ch...

Film

Příliš tenká hranice mezi padoušstvím a hrdinstvím

zadusni obet perexZuří první světová válka. Rakouské impérium se pomalu, ale jistě blíží k svému konci. Komisař Mondl přijíždí z Vídně do malého českého městečka, aby vypátral pachatele vraždy mladého důstojníka, kterou místní četníci považují za...