Zavřená truhla, druhý pokus napodobit Agathu Christie

Zavřená truhla, druhý pokus napodobit Agathu Christie

Tisk

zavrena truhla 200Sophie Hannah oživila ve svých románech slavného detektiva Hercula Poirota. Tuto postavu vymyslela Agatha Christie, slavná autorka detektivních románů, přesně před sto lety, v roce 1916. Mám její příběhy moc ráda a nevím, jestli by ona sama chtěla, si jej nebo třeba slečnu Marplovou adoptoval nějaký jiný spisovatel. Nicméně rodina tato práva poskytla právě Sophii Hannah, která se již podruhé pokusila napodobit nezaměnitelný styl Agathy Christie. To je vždy riskantní a dvojsečné, protože jste neustále srovnáváni s původním autorem a hodnocení pro vás nemusí vyznít právě dobře.


První knihu (Vraždy s monogramem) jsem nečetla. Byla jsem proto zvědavá, jak se autorka popasuje s příběhem a nakolik zachová Poirotovu autenticitu. Namísto milého kapitána Hastingse nám zde příběh vypráví stejně milý inspektor Edward Catchpool ze Scotland Yardu, kterého spolu se slavným belgickým detektivem Herculem Poirotem pozve lady Athelinda Playfordová, slavná spisovatelka dětské literatury, na své sídlo Lillieoak do Irska. Děj se odehrává v roce 1929. Lady Playfordová oznámí u slavnostní večeře svým hostům, že hodlá vydědit oba své potomky a veškeré jmění odkázat svému smrtelně nemocnému tajemníkovi, kterému prý zbývá jen několik týdnů života. Tímto sdělením je odstartován klasický detektivní příběh, jaký máme u tohoto typu detektivek rádi. Nicméně mi po přečtení celé knihy připadal děj trochu přitažený za vlasy a ne úplně uvěřitelný. Agatha Christie byla známá uměním skrývat stopy a nutit čtenáře všímat si detailů. V téhle knížce jsem po celou dobu marně přemýšlela, proč je nad každou kapitolou umístěna silueta sochy anděla; je to snad nápověda? A co ty stojací hodiny a vycpaná jelení hlava na obálce? A co ta Špetka Seddonová, fiktivní dětská hrdinka knih lady Playfordové? Stopy se hledaly obtížně, což je dobře. Ale když jsem se dobrala ke konci příběhu, nepocítila jsem to stejné uspokojení jako dříve, že se téhle autorce podařilo čtenáře přelstít. Přišlo mi to celé trochu bláznivé. Přemýšlela jsem také o rámci, do kterého autorka zasadila svůj příběh a nějak mi k němu nesedí kontext.
Napadlo mě, proč to vlastně tahle spisovatelka dělá? Proč si nevytvoří vlastního detektiva a nejde s kůží na trh? Je jasné, že po knize s vyhlášeným detektivem sáhne každý fanoušek. Ale ten pak může být zklamán výsledkem. Za sebe musím říci, že mírné zklamání při četbě této knížky jsem pocítila. Opravdu zde platí, že když dva dělají totéž, není to totéž.
Naopak musím pochválit překlad Veroniky Volhejnové. Rovněž graficky je kniha zpracována velmi pěkně.

zavrena truhla

Hodnocení: 70 %

Název: Zavřená truhla /z anglického originálu Closed Casket
Autorka: Sophie Hannah
Přeložila: Veronika Volhejnová
Žánr: román
Nakladatelství: Euromedia Group, a. s. – Knižní klub
Rok vydání: 2016
Počet stran: 344
Zdroj foto: Knižní klub


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co když je Slepec svědkem zločinu?

slepec 200

V nakladatelství Kalibr vyšel letos čtivý thriller s názvem Slepec od švýcarské spisovatelky Christine Brandové.

...

Literatura

Libový postapo Underground od Kotlety

underground 200V březnu nás fanoušky krvavých střetů a futuristických vizí oblažilo nakladatelství Epocha novým příběhem z pera samotného Františka Kotlety. Undeground přináší nové hrdiny, ale známe přísady – šílený svět, násilí, technologie a boj jak o...

Divadlo

Jubilejní Ceny Thálie rozdány

thalie200V sobotu 21. března byly při slavnostním 20. ročníku uděleny Ceny Thálie za nejlepší umělecké počiny v roce 2012 a celoživotní mistrovství v daném oboru.

...

Film

Financování filmu jako aspekt kulturní politiky

financovani filmu perexPetra Bilíka, profesně spjatého s olomouckou univerzitou, si vybavíme hlavně jako autora cenné monografie Ladislava Helga, jednoho z „prokletých“ tvůrců ze 60. let, jenž se po letech zákazů už nikdy nevrátil k aktivní...