Návrat z nicoty

Návrat z nicoty

Tisk

navrat z nicoty 200Martin Pistorius se stal na týden mým nejvěrnějším společníkem, protože jsem knihu nosila s sebou, ačkoliv jsem jela jen dvě zastávky tramvají.

 

 

 

Kniha Návrat z nicoty vypráví příběh třináctiletého chlapce, který zůstane prakticky ze dne na den uvězněn na nemocničním lůžku ve zdánlivém kóma. Jeho tělo přestalo fungovat, jeho hlas přestal být slyšet a Martin se nořil do prostředí nicoty, které se mu stane důvěrným po pár dalších let, dokud jeho mozek opět nezačne komunikovat s jeho tělem. Martin popisuje své procitnutí a zoufalství nad snahou navázat opět kontakt se světem, který se s ním už dávno rozloučil.

navrat z nicoty 2
Martinův styl vyprávění je úžasný svou syrovostí. Sledujeme dospělého muže, který zažívá všechny ty zásadní okamžiky, kterými si projde každý mladík. Sedíme na univerzitě, zkoušíme pracovat, poznáváme nové lidi a snažíme se pochopit chování svých nejbližších, přemýšlíme nad sexuálním životem, plánujeme budoucnost a cítíme v patách tu tolik známou nicotu, která se zdá býti s každým prvotním selháním silnější a temnější.
Nejde o dojemný příběh nemocného chlapce. Čteme o zneužívání, zoufalství, dospívání a lásce ve všech jejích podobách. Paradoxem je, že od začátku víte, jak příběh skončí, ale s chutí cestujete mezi kapitolami, a když se tu a tam objeví fotografie, jste jako vězněm v knize Martina Pistoria.
Zvláštně smutná kniha, která ve vás zanechá obrovský pocit zadostiučinění. Jedná se vlastně o jakousi formu vlitého štěstí do žil. Martina si zamilujete. Je hezký, je chytrý a je šťastný. Když může být šťastný člověk, který přišel i o ty nejzákladnější schopnosti, bez kterých si nejsme schopni běžný život představit, jaký je náš důvod, být nešťastní?
Knihu doporučuji, jak jen nejvíce mohu.

navrat z nicoty

Hodnocení: 95%
Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Rozměry: 135 × 210 mm
Rok vydání: 2016
Vydal: Práh
http://www.prah.cz/knihy/navrat-z-nicoty-pistorius-martin-372


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Doležalová s úsměvem: „Někdy dělám Sašu, někdy ne...“

marie dolezalova 200Mladou herečku Marii Doležalovou hodně proslavila role Saši v sitcomu televize Nova Comeback. Jak na něj vzpomíná? Kromě televizních rolí a moderování hraje také v divadle a skupině Olat...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Thriller Blackout rozhodně zaujme


blackout 200Tenhle thriller s vůbec ne nepravděpodobným průběhem začíná dramaticky. Nejprve zhasnou světla v Itálii, poté ve Švédsku, Německu, Rakousku, Belgii a Holandsku. Elektrické sítě se zhroutí, elektrické spotřebiče, vlaky metra, výtahy atd. př...


Literatura

Kruh – francouzská krimi s příchutí severu

kruh200Vedle mnoha severských či amerických autorů zaujal v letošním roce českou literární komunitu i jeden francouzský tvůrce kriminálek. Jeho jméno je Bernard Minier a nedávno mu vyšla novinka Kruh.

...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

sucho200Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrá...