První Waltariho dílo znovu na pultech

První Waltariho dílo znovu na pultech

Tisk

velka iluze200Když se řekne Mika Waltari, zřejmě vás hned napadne jeho román Egypťan Sinuhet, který spousta osobností z kultury uvádí jako svou nejoblíbenější knihu. My se však dneska podíváme na úplně první román finského spisovatele Waltariho, který nás zavede do galantní doby, kdy se svět vzpamatovával z první světové války.

 

Waltari svůj první román napsal, když mu bylo devatenáct let, kniha vyšla v roce 1928. Musím podotknout, že konkrétní zmínka o tom, že popisuje dvacátá léta minulého století, se v knize objevuje až ve druhé půlce, i když i nezasvěcený čtenář asi tuší dříve.

Mladý redaktor Hart, který se přistěhoval do hlavního města, je pozván svým starším kolegou Kortem do zvláštní společnosti bonvivánů, kteří filozofují nad vším možným a dokážou se pohádat jako kočky a psi a pak se zase velkoryse smířit, hlavně být zajímaví, ideálně i trochu skandální.

Harta okamžitě zaujme mladá slečna Caritas, ve které se nedokáže úplně vyznat. Má pocit, že mu všichni lezou do zelí, zvláště magistr Hellas, básník a spisovatel. Všichni tři se spolu přátelí, ale Hart by dal raději přednost samotné Caritas.

Ta nakonec odjíždí na cesty a Hellas prohlašuje, že na jaře bude určitě v Paříži. A tak mladý redaktor dělá vše pro to, aby i on strávil jaro v evropské metropoli zamilovaných. Gentlemanství a naivita je znát téměř z každé Hartovy myšlenky, z každého jeho kroku.

Co naše tři hlavní postavy také spojuje, je jedno velké předstírání. Ona předstírá, že má ráda toho a ne onoho. On se tváří, že má rád jen sám sebe a ostatní jsou mu v podstatě lhostejní a ten třetí je opatrný a také se tváří, že vlastně o nic nejde. To je stejné i v naší době. Také nedáváme mnohdy své city najevo, protože se bojíme, že nebudou opětovány a že budeme k smíchu.

Pro mě měla kniha ještě jeden další rozměr, jelikož jsem navštívila obě popisovaná města – Helsinky i Paříž – mohla jsem si v duchu příběh dokreslit konkrétní podobou míst a procházet se společně s našimi postavami.

Staré galantní časy z knihy na čtenáře intenzivně dýchají. Nelze snad jinak, než se jimi nechat okouzlit a v dnešní uspěchané době prostě zpomalit. Když si představíte, co napsal Waltari ve svých devatenácti letech a co by většina mládeže napsala dnes… (na svých blozích, jak chytali Pokémony?!), je to milá změna. Kniha připomíná jednu starou pravdu – pokud někoho milujeme, chceme, aby byl šťastný, i když to nebude s námi.

Velká iluze/Suuri Illusioni
Autor: Mika Waltari
Žánr: román
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 176
Hodnocení: 85 %                                             

velka iluze

Zdroj foto: www.knihyomega.cz

http://www.knihyomega.cz/eshop-velka-iluze.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jakub Urban se po letech vrací na parník Tyrš a slibuje návrat do zlatých časů taneční muziky

Urban perexUž v sobotu 4. července znovu vypluje parník Tyrš, tentokrát bude jeho kapitánem DJ Jakub Urban. Vystudovaný právník a pravidelný florbalista je hlasem radia City a tuzemské diskotéky brázdí už osm let.  Jelikož se netají velkým žánrovým rozptyle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Žena s dranžírákem přináší kulinářské recepty pro náruživé čtenáře

dranz200Ačkoliv jsou pulty českých knihkupectví zaplaveny nepřeberným množstvím kuchařských knih, dosud žádný titul nepřinesl kromě receptů i bonus v podobě povídek, v nichž by nemalou roli hrál právě uvedený pokrm. Tuto unikátní kuchařku nazvanou Žena s dranží...


Literatura

Freddie Mercury žil na plné pecky, nestřídmost a dekadence byly součástí jeho života

freddie mercury200Sedmdesáté narozeniny by 5. září oslavil Freddie Mercury, tvář a hlas legendární britské skupiny Queen. Nezkrotný bouřlivák, ale také Bohem nadaný zpěvák a hudebník se však dožil pouhých pětačtyřiceti let. Nestřídmost a dekadence byly...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby na ostrově u Dolejšího mlýna

miroticke setkani hudby a loutekChcete zpestřit prázdniny dětem i sobě? Přijeďte tedy v srpnu do Mirotic!  Od 9. do 11.srpna se zde totiž koná divadelní a hudební festival pro malé i velké: Mirotické setkání loutek a hudby

Film

V prosinci vstoupí do kin dokumentární film o kapele Už jsme doma

SvetloPRozsviť světlo, ať je vidět je název nového celovečerního dokumentárního filmu, který je dvojportrétem lídra alternativní a dnes již legendární kapely Už jsme doma Miroslava Waneka a jejího dvorního výtvarníka, malíře Martina Velíška. Jen těžko bychom v Čechách našli dvojic...