Famózní francouzský thriller Syndrom E

Famózní francouzský thriller Syndrom E

Tisk

syndrom200Nedávno vyšel první díl z pentalogie od spisovatele Francka Thillieze, který má za sebou mnoho knih a patří mezi jednoho z nejlepších francouzských spisovatelů současnosti. Kriminální thriller Syndrom E vyvolal velký ohlas a zaručeně byste po něm měli sáhnout.

 

 

Do děje knihy vpadne čtenář velmi rychle – vše začne záhadným neoznačeným filmem, po jehož zhlédnutí Ludovik oslepne. Čím to může být a jak to může souviset s brutálními vraždami ve Francii nebo v Egyptě? To postupně poodhalujete za pomocí poručice Lucie Henebelleové a komisaře Francka Sharka. Až v rámci čtení tedy zjistíte, co že je to Syndrom E a nepochybuji o tom, že vás to překvapí.

Námět knihy se točí kolem velmi zajímavých témat, věnuje se podprahovému vnímání a jeho působení, ale také neuromarketingu. Prolínají se zde okolnosti spojené s tajemným filmem a také se zde snaží analyzovat vrah, který jedná velmi brutálně a oběti zbavuje očí a mozku. Jakmile se čtenář smíří s tím, že nedokáže vyhledat pojem syndrom E a že půjde tedy o naprostou a moderní fikci, dojde ke zjištění, že některé věci jsou reálné. To samotné je více než děsivé a z knihy se tak stává téměř povinnost pro milovníky filmů, ale také psychologie nebo právě neuromarketingu.

Pěkně vykresleny a přesto nikterak zbytečně sáhodlouze popisovány nebo analyzovány jsou hlavní postavy – vyšetřovatelé. Každý má nějaká svá trápení, Lucie Henebelleová se neustále snaží být dobrou matkou, ale touha po vyřešení případu je silnější. Franck Sharko má naopak své psychické problémy a navíc díky předchozím případům také nelichotivou minulost. Tito dva k sobě pasují, autor si nehrál na nějaké vytvoření protikladů ani na to, aby žena působila jako nějaká rozptylující femme fatale, takže díky za to.

Kniha Syndrom E je členěna na krátké kapitoly, kdy se logicky střídají ty o Lucii a Franckovi a tím pádem se čte velmi rychle. Navíc je děj napínavý od začátku až do samotného konce, opravdu jsem nezažila nějaká slabá místa a často jsem byla v šoku. A konec? Na ten se už teď nemůžu dočkat a vím, že chci mít doma celou sérii těchto knih. Další díl s názvem Atomko vyjde v roce 2017.

„Ludoviku? Co se děje?“

Ve sluchátku se ozvala rána, jako kdyby se rozbila sklenička.

„Musíš pro mě přijet…“

Nedokázal srozumitelně artikulovat. Zřejmě úplně zpanikařil. Lucie se ho snažila uklidnit a přinutit, aby mluvil pomaleji.

„Nevím, co se stalo. Byl jsem ve svém kapesním kině. Poslouchej, Lucie, já nic nevidím. Rozsvítil jsem všechna světla, ale nic se nezměnilo. Myslím, že… že jsem oslepl. Vytočil jsem náhodně první číslo a…“

To byl celý on, dívat se na filmy ve čtyři hodiny ráno! Lucie s dlaní položenou na kříži přecházela podél širokého okna, z něhož měla výhled na jednotlivé budovy nemocnice v Lille. Z toho hrozného křesla ji bolela záda. V sedmatřiceti letech už její tělo některé věci nezvládalo.

„Pošlu k tobě sanitku.“

Franck Thilliez je francouzský spisovatel, který se narodil 15. října 1973. Než začal psát, tak pracoval v oboru IT. Na kontě má 18 románů, mezi nimi je také kniha La Chambre des morts, která byla zfilmována (česky Úsměv Melody). K napsání románu Syndrom E autora inspirovala jeho láska k filmům.

 

Syndrom E

Autor: Franck Thilliez

Překlad: Jiří Žák

Žánr: světová beletrie

Nakladatelství: XYZ

Rok vydání: 2016

Počet stran: 384

Hodnocení: 98 %

syndrom


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Lihač: K21 je pro mě nástrojem, kterým bych rád zúročil své zkušenosti a využil je pro dobrou věc

Lihac perexV redakci internetového magazínu Kultura21, který si klade za cíl přinášet co největší objem kvalitních informací z kulturní sféry, se za dobu jeho trvání vystřídalo již mnoho redaktorů. Ti skalní zůstávají věrni kme...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Anketa SUK – Čteme všichni letos po dvacáté

 alt 4. duben 2012 patřil knihám. Večer jsme mohli sledovat v přímém přenosu předávání cen Magnesia Litera, ale již dopoledne se vyhlašovaly ceny soutěže o nejoblíbenější knihy pro děti „SUK – Čteme všichni 2011“. Sál Boženy Němcové na Str...


Literatura

Příběh jedné rodiny na pozadí politických událostí. Neobyčejné osudy obyčejných lidí

200 hostJsem dítě devadesátých let. Narodila jsem se po revoluci a totalitu poznala jen z vyprávění. STB, domovní prohlídky, prověrky a nakonec i cinkání klíčů si umím jen představovat. Doposavad jsem se s realitou minulosti – o...

Divadlo

Přímý přenos derniéry představení Dejvického divadla Ucpanej systém uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

ucpanej system200Nedosažitelné Dejvické divadlo mohou 19. dubna navštívit všichni, komu unikl boj o vstupenky na inscenaci tohoto legendárního a hereckými hvězdami protkaného souboru. Derniéra Ucpanýho systému, kde hlavní roli Boha ztvárňuje oblíbený Iv...

Film

Zelinář a nejen jeho televize

200filmO období normalizace, o dusném bezčasí 70. a 80. let minulého století, kdy lidé, pokud se hlasitě nestavěli proti režimu a spokojili se s málem v oblasti hmotné i duchovní, mohli vcelku pohodlně žít, pojednává kniha Pauliny Bren Zelinář a jeho televize. ...