Tři prasátka – tip na dárek pod stromeček

Tři prasátka – tip na dárek pod stromeček

Tisk

tri mala prasatka200Naše děti podle posledních výzkumů čtou méně a méně. Podchytit to rodiče mohou (a dokonce by měli) již v útlém předškolním věku. Radost a užitek ze čtení starých, dobrých, generacemi dětí prověřených pohádek budou mít nejen oni, ale i jejich potomci.

Autor, Vojtěch Kubašta, byl známý český grafik, malíř a ilustrátor. Narodil se v roce 1914 ve Vídni, od roku 1919 žil v Praze. Vystudoval ČVU, věnoval se knižní grafické úpravě. Od čtyřicátých let minulého století ilustroval dětské knihy. Proslavil se mj. tvorbou trojrozměrných papírových betlémů a trojrozměrných rozkládacích knih (je považován za jednoho z průkopníků dětských trojrozměrných knih ve světě). Jeho dětské knihy byly přeloženy do 37 jazyků a prodalo se jich na pětatřicet miliónů. Doma však měl problémy a jeho tvorba za komunistického režimu musela být často anonymní. Většina jeho děl tak vycházela v zahraničí, což pro režim představovalo zdroj valut. Pracoval dokonce i pro Walta Disneyho, který si jeho práce velmi vážil. Zemřel v roce 1992 v Dobříši, pochován je na hřbitově Na Malvazinkách.

Jako dítě jsem milovala jeho prostorovou trojrozměrnou knížku s pohyblivými obrázky O červené Karkulce, kterou nám dětem darovala naše maminka. Četla mi ji tolikrát, že jsem znala každé slovo nazpaměť. Hrála jsem si s ní nejen já, ale všechny malé děti z početného příbuzenstva, takže dlouho celá nevydržela, rozpadla se. A nyní si můžeme v dalším kolečku vše zopakovat. Nakladatelství Albatros vydalo znovu nejen pohádku O červené Karkulce, ale také Tři prasátka, Perníkovou chaloupku a Kocoura v botách, sérii Tip a Top a Vánoční betlémy. Takže mám báječný dárek pod stromeček pro naši nejmladší ratolest. Zatím číst neumí, ale od toho má přece nás, dospělé. Čteme mu rádi, zvláště tak krásné knihy. Rozzářené dětské oči jsou pro nás tou nejlepší odměnou. A Tři prasátka představují velmi poučný archetypální příběh o smyslu pořádně provedené práce a kamarádství.

Hodnocení: 100 %

 

Název: Tři prasátka

Autor: Vojtěch Kubašta

Žánr: dětská literatura

Nakladatelství: Albatros ve spolupráci s B4U Publishing

Rok vydání: 2016

Počet stran: 12

Zdroj foto: Albatros

tri mala prasatka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Šťastná: “Nej kniha je ta, na které právě pracuju. Tu nejvíc miluju i nenávidím současně.”

Bara Stastna 200Přinášíme vám rozhovor s Bárou Šťastnou, zakladatelkou Šťastného blogu a autorkou několika knížek. Přečtěte si, co pro ni znamená štěstí, na čem teď pracuje, nebo jak se od ostatních liší její poslední kniha.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběhy Staré dámy – výprava za nejslavnějším cyklistickým závodem

Stara dama perexAutor Tomáš Macek napsal velmi poutavé dílo, které mapuje kompletní historii Tour de France, nebo-li Staré dámy. Tento závod, který je každé léto hojně sledován po celém světě se dočkal u nás vydání této knihy, která určitě nadchne každé...


Literatura

Dívka, která se vydala za tak trochu jiným šálkem čaje

Cajova divka perexJedním dechem se čte příběh „Čajová dívka z Kolibříkové ulice“, jehož autorkou je pařížská rodačka Lisa See, která vyrostla v Los Angeles a mnoho času strávila s otcovou rodinou pocházející z Číny. Hodně tedy věděla o tamních...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

Epizoda ze života sběrače železa dostupná také on-line

epizoda ze zivota sberace zeleza 200Danis Tanović, kdysi proslavený válečnou tragikomedií Země nikoho, se v dramatu Epizoda ze života sběrače železa zahleděl na romskou populaci v současné Bosně. Oka...