Dobrý proti severáku do chladných večerů

Dobrý proti severáku do chladných večerů

Tisk

dobry proti severaku200V rámci akce Audioknihy NAHLAS, svátku audioknih, kdy vyšlo 12 skvělých novinek od 8 vydavatelů mluveného slova, se na svět dostala i adaptace románu v emailech Dobrý proti severáku. Tento počin už vycházel na pokračování v roce 2015 v Českém rozhlase a nyní je zpět v plné síle.

 

 

Dobrý proti severáku je kniha rakouského spisovatele Daniela Glattauera, která se stala velmi oblíbenou a má za sebou i divadelní adaptaci. Tu si upřímně nedovedu představit, ale jako audiokniha je opravdu vynikající. Jedná se o variaci na román v dopisech v modernější formě – v emailech. Hlavními hrdiny jsou Emmi Rothnerová a Leo Leike a čtenáři se setkají také s manželem Emmi, Bernardem.

Příběh začíná úplně nevinně, kdy Emmi Rothnerová chce emailem zrušit předplatné časopisu Like a kvůli překlepu přistane tento email u Lea. Omyl vyústí v každodenní komunikaci, kdy si tito dva píší zdánlivě o ničem, ale přesto je cítit jakási hloubka a napětí, až se velmi sblíží a začínají přemýšlet o osobním setkání. Co by se změnilo? Jak by se chovali? To jsou jen jedny z mnoha otevřených otázek…

Audiokniha je rozdělena do 10 dílů, které mají necelou půlhodinku a obsahují krátké hudební předěly. Kromě interpretky Emmi a Lea je zde důležitý také Jiří Valůšek, který má na starosti funkci vypravěče spojenou s čtením předmětů emailů nebo časových údajů. V audioknize je skvělým prvkem také počítačový zvuk značící příchod nového emailu a výborná je i hudba potvrzující celkovou náladu audioknihy.

V rolích Emmi a Lea jsou herečtí kolegové Jana Štvrtecká-Kaločová a Martin Sláma. Oba jsou výborní a dokázali emailovému neosobnímu textu vdechnout mnohem osobnější ráz. Skvěle pracují s emocemi, umí zdůraznit určité pasáže, vyjádřit napětí, touhu i zklamání.

S audioknihou Dobrý proti severáku jsem strávila možná více času než s knihou, ale velmi rychle mi to uteklo, nemohla jsem přestat poslouchat a navíc mi tato audiokniha ukázala, že ty musím dát další šanci a věnovat čas dalším počinům Českého rozhlasu.

Jana Štvrtecká-Kaločová se narodila 19. září 1971 a pochází z města Lanžhot. Vystudovala JAMU, je členkou Národního divadla Brno, věnuje se dabingu (Komisař Rex, Pohotovost), komentuje také nějaké pořady (Autosalon) a nyní ji můžete vidět například v Saturninovi. Martin Sláma se narodil v Brně, vystudoval herectví na JAMU a po absolutoriu se stal v roce 1992 členem činohry Národního divadla Brno. Pravidelně se věnuje dabingu, hrál v řadě televizních inscenací a je také úspěšný moderátor.

Daniel Glattauer je rakouský spisovatel a novinář, který se narodil 19. května 1960 ve Vídni. Studoval dějiny umění a pedagogiku, poté působil jako novinář. Pod pseudonymem Dag psal sloupky a zprávy ze soudů. Román Dobrý proti severáku vyšel v originále v roce 2006. U nás jeho knihy vydává od roku 2010 Host Brno. Druhý díl byl Každá sedmá vlna (2009) a následovaly další knihy Navždy tvůj (2012) a Není zač (2014).


Dobrý proti severáku

Autor: Daniel Glattauer

Interpreti: Jana Štvrtecká-Kaločová, Martin Sláma, Vladimír Hauser

Vydavatelství: Český rozhlas (distributor Radioservis)

Délka: 4 hod. 33 min. 10 sek.

Typ: audiokniha

Hodnocení: 97 %

Zdroj foto: Radioservis

dobry proti severaku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kruh – francouzská krimi s příchutí severu

kruh200Vedle mnoha severských či amerických autorů zaujal v letošním roce českou literární komunitu i jeden francouzský tvůrce kriminálek. Jeho jméno je Bernard Minier a nedávno mu vyšla novinka Kruh.

...

Literatura

Autorce Šťastného blogu vychází třetí kniha

dobra tak akorat perexJste-li fanoušky „Šťastného blogu“, asi už víte, že se na pultech českých knihkupectví objevila v pořadí třetí kniha Barbory Šťastné, tentokrát s názvem Dobrá tak akorát. Ve zkratce by se dalo říci, že...

Divadlo

Rozloučení s pohádkou O perníkové chaloupce se nadmíru povedlo

pernikova chaloupka200Neděle 17. února 2013 se nesla ve zlínském Městském divadle v duchu loučení. Dětští diváci a jejich rodiče měli možnost naposledy vidět oblíbenou pohádku O perníkové chaloupce aneb Jenom jako....

Film

Petr Zelenka dokončuje kontroverzní „Ztraceni v Mnichově“

Ztraceni v Mnichove 200Trojnásobný  držitel Českého lva, režisér Petr Zelenka ( Knoflíkáři, Rok ďábla, Karamazovi) , dokončuje svůj nejnovější film „Ztraceni v Mnichově“, jehož příprava trvala pě...