Kuchařka od Vietnamců v Česku: Tak vaří Vietnam

Tisk

kucharka200Vydavatelství Mladá fronta dostalo na trh kuchařku od Vietnamců v Česku s názvem Tak vaří Vietnam. Měla by ukázat, na čem je založena vietnamská kuchyně, jak si připravit její pokrmy doma a také představit specifické suroviny.

 

 

Kniha začíná několika slovy o vietnamské kuchyni a kultuře obecně a recepty jsou přehledně rozděleny do několika kapitol. Začínají polévkou, kde samozřejmě dominuje oblíbená a známá polévka Phở. Nejpočetnější kapitolu představuje Ryby, maso, nudle, kde je kromě receptů na kuře nebo kachnu také spousta specialit typu plněné kalamáry nebo vepřové karbanátky Chả cốm. Nechybí ani několik receptů na závitky, další pečivo a saláty a vše uzavírají ovoce, dezerty a nápoje. Udělat si tak můžete například Sladké knedlíčky Bánh trôi nebo vietnamskou kávu se žloutkovou pěnou.

Mezi důležité kapitoly patří také dvě závěrečné zaměřené na Byliny a zeleninu a Koření. Ty bych osobně dala na začátek a považuji je za velmi důležitý a přínosný obsah. Dozvíte se například zajímavosti o jidášově uchu, bazele bílé nebo o speciálním umělém dochucovadle (hat nêm) nebo rybí omáčce. Kromě základního popisu a zajímavostí je důležité také využití v kuchyni.

Recepty mají klasickou formu – ingredience, postup a dále buď nějaký tip, nebo zajímavost. Některé stránky jsou doplněny také QR kódy, které odkazují na blog, kde je recept ve stejné podobě, akorát doplněný videem. Osobně jsem čekala, že tyto odkazy povedou spíše na internetové obchody s danými surovinami. Každý recept je pak doplněn lákavou celostránkovou fotografií, kde je vždy čistý a pokaždé jiný food styling.

 Několik receptů vznikalo v provozech pražského obchodního a kulturního centra SAPA, až na mě kniha občas působila jako reklama na něj. Naštěstí jsou tyto věci zdůrazněny jen na konci knihy. Jako reklama však mohl působit eshop s vietnamskými produkty s názvem Non La. To by bylo logické a na jednu stranu i žádoucí. Takto má v knize také v závěru celostránkovou reklamu a odkaz na něj je i na zadním přebalu knihy, ale s recepty a danými potravinami není dále nijak provázán.

Osobně jsem ohledně kuchařky měla větší očekávání – těšila jsem se, že se dozvím více o vietnamské kuchyni a díky slibovaným QR kódum získám přehled cenných zdrojů pro nákup vietnamských potravin a rozšířím si repertoár oblíbených jídel. Nicméně nestalo se tak a ačkoliv receptům není z obsahového hlediska co vytknout, nějak mě nenalákaly a kniha jako celek nenadchla. Ale třeba je to jen můj osobní dojem a vy si díky ní uděláte doma výborné dobroty.

Linda (Lan Phuong Tranová) se narodila v České republice, žije zde se svou rodinou. Mezi její zájmy patří hudba, filmy, vaření a pečení. Vietnamskou kuchyni miluje, protože je velice pestrá a zdravá a také obsahuje hodně zeleniny a má vyváženou chuť.

Nam Vu Hoal se narodil ve Vietnamu a v naší republice žije od 10 le. Ve volném čase poslouchá hudbu a dříve tancoval hiphop. Rád natáčí videa a fotografuje a také rád vaří a poznává nová jídla. Pracuje jako kameraman v Non La Channel.

Tak vaří Vietnam: Kuchařka od Vietnamců v Česku

Autor: Vu Hoal Nam, Tranová Phuong Lan

Žánr: kuchařka

Nakladatelství: Mladá fronta

Rok vydání: 2016

Počet stran: 156

Hodnocení:  60 %

vietnam


 

Zobrazit další články autora >>>