Ta zatracená skála

Ta zatracená skála

Tisk

ta zatracena skala200Dějiny lidstva jsou plné známých, polozapomenutých i zcela zapomenutých válek a bitev. Mnohé z nich rozhodovaly o budoucnosti nejrůznějších civilizací. Jedna z polozapomenutých bitev se odehrála v roce 1565 na Maltě. Rozhodovalo se v ní o budoucnosti křesťanské Evropy. Hrstka rytířů a dalších příslušníků johanitského řádu se zde společně s několika stovkami dobrovolníků, žoldnéřů a několika tisíci obyvateli tohoto ostrova úspěšně ubránila mnohonásobné početní převaze osmanských bojovníků sultána Sulejmana I. (Nádherného).

Průběh bitvy popisuje ve své knize Ta zatracená skála autor Luboš Taraba (*1958). Vystudoval obor filozofie – dějepis na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a věnuje se kontroverzním dějinným událostem a osudům rozporuplných osobností (např. Charlese de Gaulla, Talleyranda či maršála Radeckého). Pro jeho práce je příznačná stylová lehkost a čtivost, respektující historická fakta, která autor umí přiblížit i nezasvěcenému čtenáři. Máme možnost seznámit se s historickými událostmi jakoby v přímém přenosu. Sledujeme úvahy relevantních osobností, různorodé zájmy a motivaci spojenců, strategii a taktiku jak dobyvatelů, tak obránců, zkrátka jsme vtaženi do děje. Útok začal 18. května 1565 obležením Birgu a Senglei a skončil až 11. září porážkou Mustafy paši nedaleko vesnice Naxxar. Vše vystihuje motto knihy: „Toto je peklo, jež bylo vám přislíbeno.“ (Korán, Súra 36:63) Dozvíme se, co nakonec vedlo k vítězství maltézských rytířů. Velmi zajímavá je zejména osobnost velmistra Jeana de la Valette. Jeho odvaha byla oceněna – na jeho počest bylo v roce 1570 vybudováno nové město – La Valetta. Mnoho z těch, kteří se utkali na Maltě, se znovu střetlo o šest let později, v říjnu 1571 u Lepanta. Během čtyřhodinové bitvy zde byla zničena téměř celá sultánova flotila a s ní byly pohřbeny i jeho plány na dobytí západního středomoří, Říma a Itálie. Malta a po ní Lepanto se stali pomyslnými body obratu v dlouhodobém střetávání křesťanského a muslimského světa. Osmani byli postupně vytlačeni z oblasti Evropy. Trvalo to však ještě celé jedno století, než se Habsburkovi Leopoldu I. a princi Evženu Savojskému podařilo vytlačit Turky od Vídně postupně zpět.

Kniha se mi moc líbila, přečetla jsem si ji s velkým zájmem a splnila moje očekávání. Hutný text je prokládán obrazovou dokumentací, soudobými mapami, nákresy válečných situací, přehledy o počtu zúčastněných vojáků a lodí, chronologickým přehledem událostí a seznamem citované literatury a pramenů, takže si zájemci o historii přijdou na své. Polozapomenuté historické události stojí určitě za to, abychom jim věnovali pozornost. Mohou nám pomoci pochopit ledacos ze současného dění.


Hodnocení: 100 %

 

Název: Ta zatracená skála. Obléhání Malty 1565

Autor: Luboš Taraba

Žánr: populárně-naučná literatura

Nakladatelství: Epocha s. r.o.

Rok vydání: 2016

Počet stran: 275

Zdroj foto: Epocha s. r. o.

ta zatracena skala



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: Když sáhnete na Tichošlapa, dějí se podivné věci

tichoslap200Spisovatelská dráha Sylvy Lauerové je dlážděna kvalitními kameny s pečlivě vybranou strukturou a barvou. Její knihy jsou každá úplně jiná, ale protože jsou jejich řádky kladeny s rozmyslem a bez zbytečného spěchu, může se čtenář pustit do kte...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když YouTube pohltí celý váš život

pribehum o lasce 200Kniha Příběhům o lásce věřit zakázáno, která vyšla v nakladatelství Švarc a Šulc, má v anotaci hlášku Láska za časů YouTube. Této sociální sítě si v ní užijete do sytosti!

 

...

Literatura

Pěstujte doma Zdravé pokojové rostliny

zdrave pokojove rostliny 200V nakladatelství Esence vyšla další velmi praktická a pěkně uspořádaná kniha malého formátu, tentokrát věnovaná všem milovníkům pokojových rostlin.

 

 

...

Divadlo

Tygr v tísni uvádí imerzivní inscenaci Mistr a Markétka

mistr a marketka 200Počátkem června ožije historický palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy imerzivní inscenací legendárního románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka. Inscenace nechá diváka volně procházet mnohovrstevnatým dějem a hledat si cestu v...

Film

A JE TO TADY!!!! - Rychle a zběsile 8

RZ perexUž je to skoro šestnáct let, co vyšel první díl nejznámější a nejsledovanější filmové série Rychle a zběsile. A dnes je tady osmička - jeden z filmů, které nejrychleji vydělaly miliardu dolarů a šestý nejúspěšnější a nejpopulárnější film na pokračování ...