RECENZE: Urban Games

RECENZE: Urban Games

Tisk

Urban games200Dnes jsem se rozhodla připravit recenzi na knihu Urban Games, která není mezi čtenáři zas až tak známá, a kterou nenajdete v žádném kamenném, či internetovém knihkupectví . Rozhodně to ale není tím, že by snad byla méně kvalitní, ba naopak. Důvod je zcela prostý – autor se ji rozhodl vydat na své vlastní náklady. Tento fakt výrazně přispěl k samotnému obsahu knihy a to zejména proto, že má přesně takovou podobu, jakou autor zamýšlel. Bez žádných vnějších zásahů, či „nuceného“ dopisování stran.

 

Autorem knihy je A. T. Jurasek, kterého mnozí z vás mohou znát z YouTube kanálu Ondrův knižní špajz. Tento mladý spisovatel v současnosti pracuje na několika dalších knihách a to včetně pokračování Urban Games a já doufám, že budu mít tu čest vlastnit i další jeho výtisky.

Ale abych se přesunula k samotnému obsahu knihy. Urban Games je nová reality show, ve které bude dvacet publikem zvolených soutěžících 20 dní bojovat celkem o 200 milionů. A jak se později ukáže, i o holý život. První den jsou všichni převezeni do města, vytvořeného právě pro tyto účely. Nevědí, co je čeká, čemu budou muset čelit. Důležitá je pro ně pouze vidina rychlého a vlastně i poměrně snadného zbohatnutí. Neplatí zde žádná pravidla, vyjma jednoho – musí soutěžit. Neplatí zde ani zákony okolního světa, a jak brzy pochopí, riziko smrti je reálné.

Autor si připravil řadu neskutečně morbidních úkolů, jejichž popisy jsou natolik realistické, až se mi při čtení některých pasáží tajil dech. Přiznávám, že ačkoliv to není úplně můj šálek kávy, hltala jsem každé slovo. Všudypřítomné napětí, nejistota, skutečnost, že nemůžete nikomu věřit společně s tíživou atmosférou způsobenou nedostatečným uspokojením základních životních potřeb, vytvořily příběh, který vás donutí se zamyslet. V knize Urban Games můžete vidět, co všechno jsou schopni lidé obětovat pro peníze. Co všechno jsou schopni udělat nejenom druhým, ale i sami sobě. Jak se prakticky ze dne na den změní jejich osobnost.

Možná vás napadne, že to zprvu nevěděli, že neměli tušení, co je ve hře, ve které přijde o život celkem 16 soutěžících, čeká. Nicméně v následujícím díle, který v současnosti autor připravuje, se přihlásí další soutěžící a v jejich případě už není sebemenších pochyb.

Myslím si, že se Ondrovi (snad se na mě autor za toto pojmenování nebude zlobit) skvěle podařilo vystihnout podstatu lidského jednání, tedy to, že každý z nás je za jistou cenu schopen prakticky čehokoliv. A je už zcela nepodstatné, jestli jsou touto cenou myšleny peníze, či cokoliv jiného. Když nám skutečně o něco jde, jsme svolní i k překročení vlastních hranic, které se nakonec ukážou být docela tenké.

I přesto, že se nějaké nedokonalosti najdou, jistě je předčí originalita a neotřelost tématu. Opominout lze i podobnost s Hunger Games, Saw, či 15 minus a to nejen proto, že sám autor přiznává, že se jimi inspiroval (a to zejména v případě Saw), ale především z důvodu naprosto odlišného stylu psaní. Musím konstatovat, že kniha Urban Games naprosto předčila mé očekávání!

Celkové hodnocení: 90 % (A to jen proto, abych Ondru „donutila“ pokračovat v jeho skvělé práci a nepolevit! V opačném případě by bylo hodnocení vyšší.)

Název: Urban Games

Autor: A. T. Jurasek

Rok vydání: 2015

Počet stran: 273

big urban-games


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem neustále jednou nohou v Česku a druhou v Německu, říká zpívající textař Vlady Gryc

vlady gryc5Je to už několik let, co se zpívající textař Vlady Gryc objevil na scéně české populární hudby. Zatímco před třemi roky debutoval albem Já svý sny mám, kde mu kompletní hudbu složil německý muzikant Hellmut Sickel, za...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kdy skončí naše utrpení – dopisy a básně z Terezína

Do rukou českých čtenářů se nyní dostává, zásluhou nakladatelství Academia, unikátní svědectví o tragickém osudu jedné z mnoha obětí holocaustu, nadané a obdivuhodné ženy, československé občanky a vlastenky Ilsy ...


Literatura

Kukuczka: Osm let mu stačilo, aby zdolal korunu Himálaje a Karákóramu

kukuczka-1024x683Co je vlastně horolezectví? Je to sport, ve kterém se soutěží o dobývání vrcholů? Nebo filozofie, která může být také určitou tvůrčí činností, jak si myslí Reinhold Messner a ne jen on? Kniha je plná otázek, co jsou i dnes velmi aktuální....

Divadlo

Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

200divV sobotu 21. září uvedlo Městské divadlo ve Zlíně první večerní premiéru právě se rozbíhající divadelní sezóny. Pocty „být první v nové sezóně“ se dostalo muzikálu Divotvorný hrnec v režii umělecké šéfky zlínského divadla Hany Mikoláškové.

...

Film

Nový dokument ukazuje cestu k sebepoznání. Jak ji najít poradí i Jaroslav Dušek a Tomáš Klus

senepoznani 200Komunita Go Freedom představuje dokumentární film Sebepoznání, jehož součástí je také doprovodná kniha, která slouží jako příručka na cestě za poznáním sebe sama. Hlavním cílem obou počinů je pomoci lidem v nynější nelehké době uvědomit s...