Letem českým módním světem

Letem českým módním světem

Tisk
4010 hKoncem minulého roku se na trhu objevila skvělá výpravná obrazová publikace sledující vývoj módy v Československu mezi lety 1948 až 1989 v politickém a sociálním kontextu.

 

 

Hned na počátku musím ale zklamat ty, kteří v publikaci hledají pouze „obrázkový katalog“. Tím kniha není. Jedná se vlastně o výstup vědeckovýzkumného projektu probíhajícího v letech 1998 až 2001 pod názvem Dějiny odívání v České republice 1948–1989 v souvislosti se společenským vývojem.


Projekt tak dal publikaci i jméno – Móda za železnou oponou a podtitul Společnost, oděvy a lidé v Československu 1948–1989. Autorka se ale snaží o maximální možnou jazykovou vstřícnost vůči čtenáři, aniž by to degradovalo samotný výklad. Text je bez frází a obvyklých floskulí (i u dějů notoricky známých – například srpnová invaze apod.), srozumitelně postupuje ve vývoji společnosti i zkoumaného jevu.


Řešitelem projektu a autorkou knihy je vedoucí sbírky textilu, módy a hraček Uměleckoprůmyslového musea v Praze (a kurátorkou sbírky textilu 20. století od roku 1948 do současnosti), publicistka a pedagožka, PhDr. Konstantina Hlaváčková.


Celý vizuál předkládané publikace je řešen do nejmenšího detailu. Velmi vtipně působí obrázky na přídeští a předsádce, které mají obrazovou formu střihu na látku. Popisky k jednotlivým obrázkům jsou opět řešeny se vtipem a graficky oddělené s přerušovanou čarou, jako bychom je mohli odstřihnout nebo přehnout, takže to evokuje dětské vystřihovánky panenek, které mohou děti oblékat a svlékat donekonečna pouze přikládáním vystřižených modelů. Samotné obrázky (více než tři stovky vyobrazení) jsou technicky v co nejlepším možném stavu. Scany titulních obálek starých módních a společenských časopisů jsou, pokud možno, vyčištěné a fotografie ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea jsou vkusně vybrané, doplňují výklad a celkově dotváří dobrý dojem, který publikace dělá.


Na více než dvousetpadesáti stranách sledujeme, jak se způsob odívání stal součástí ideologického boje a nástrojem utváření nového podřízeného vztahu jedince ke společnosti. Individualita sice byla potlačena, ale autorka si správně všímá, že tlak působil v různé intenzitě a nebyl po celou dobu stejný.


Kniha je rozdělena do sedmi kapitol (s úvodem a závěrem) a jednotlivé kapitoly se snaží přiblížit čtenářům různé aspekty utváření módního oděvu. První kapitola zohledňuje politické a sociální kontexty doby, kdy autorka neopomene připomenout, že jednotlivé politické strany vydávaly své módní časopisy a sleduje jejich vývoj a proměnu; druhá výrobě oděvu; třetí popisuje subkultury, které se během sledového období objevily – tj. tzv. páskové, hnutí hippies, punk a další; čtvrtá přibližuje vývoj způsobu a možnosti nákupu oděvů; pátá a šestá přináší informace o rozdělení módy na pro ženy a pro muže a v poslední kapitole autorka přibližuje textilní materiály. Ve svém výkladu se nezaměřuje pouze na oficiální, povolené akce, ale také události s lehkým nádechem „undergroundu“ nebo neoficiality.


Publikaci mohu s klidným srdcem doporučit všem těm, kteří se zajímají o historii na našem území po roce 1945 a nemající odborné vzdělání v módním oboru. Myslím si, že těm byla primárně určena.

 
4010 h
 
Móda za železnou oponou. Společnost, oděvy a lidé v Československu 1948–1989
Autor: Konstantina Hlaváčková
Nakladatelství: Grada Publishing ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze
Rok: 2016
Vydání: 1.
ISBN: 978-80-247-5833-6 (Grada Publishing), 978-80-7101-156-9 (UPM)
Počet stran: 288
Vazba: vázané
Hodnocení: 100 %

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Felix Holzmann znovu na scéně.

200roz12. října 2013 uvedlo pražské divadlo Semafor premiéru pořadu herce, moderátora a režiséra Davida Šíra s názvem NOVÉ SCÉNKY FELIXE HOLZMANNA. A protože to je bezesporu ojedinělá příležitost, přinášíme čtenářům rozhovor s Davidem nejen o tomto pořadu, ale...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bernadette von Dreien: Christina: Dvojčata zrozená jako světlo

Christina 200Příběh, který asi není pro každého. Maminky a lidé se zájmem o vyšší duchovno ale zaplesají. Tohle určitě zanechá hluboký emocionální čtenářský otisk.

...

Literatura

Jiný pohled na “ženské patálie”

altPřichází každý měsíc, po několik desítek let – menstruace. Pro drtivou většinu žen je to “vopruz”, který je nutno přetrpět a není nutno se jím nijak hlouběji zaobírat. A právě tento pohled na menstruaci se snaží zvrátit kniha Mirandy Gray Rudý měsíc

Divadlo

Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

200hrnecMěstské divadlo Zlín zahájilo sezónu muzikálem od Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec. Jak se s tímto kouzelným příběhem o hledání štěstí na konci duhy vypořádali, se dozvíte v tomto článku.

...

Film

Artcam chystá do kin snímky s šancemi na Oscary

artcam 200Jedná se o islandsko-české teenage drama KRÁSNÉ BYTOSTI, dojemný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO i indiánskou UTAMU.

...