Zander podruhé a lépe

Zander podruhé a lépe

Tisk

bratr hostPřiznávám, že první kniha Joakima Zandera pro mě nebyla úplně třešinkou na dortu. Propagace obrovská, očekávání tedy vysoké, výsledek byl horší, než jsem předpokládala. Nicméně mě to neodradilo se Zanderovi znovu podívat na zoubek a vyplatilo se!

 

Klara Walldéenová, kterou známe z předchozího dílu, žije nyní v Londýně, dopisuje Mahmúdovu dizertační práci a pracuje jako asistentka v jedné vědecké organizaci při univerzitě. Se svojí šéfkou Charlotte chystají studii o privatizaci policie – zda by to bylo možné a jak, kterou mají přenést na konferenci ve Stockholmu.
Jásmín Adžamová žije svůj nový život v New Yorku. Před lety odešla ze stockholmského předměstí Bergort plného přistěhovalců a z toho tvořených občasných nepokojů. S rodiči, kteří s dětmi emigrovali do Švédska za lepším životem, neměla moc srdečný vztah. Za to se svým bratrem Fádím byli jako jedna duše.
Ale předměstská partička přiměla Fádího k obrovské hlouposti, za kterou bude platit ještě dlouho a nejvyšší cena je ta, že ho opustí sestra. Jisté události však Jásmín donutí se do Stockholmu vrátit a řešit rodinnou záležitost. Znovu se setkáváme i s lobbistou Georgem Lööwem nebo superhrdinkou advokátkou Gabriellou.
Co se dá říct po prvním čtení je, že tentokrát na mě příběh působí uvěřitelně. Není v něm tolik nepravděpodobných situací jako v předchozím díle. Čtenář nicméně musí dávat pozor, Zander si hraje s časovými rovinami, které nejdou postupně, ale různě mezi nimi skáče. Musíte taky odlišovat tři různé vypravěče (občas jsem zapomínala, zda je teď kapitola Klary nebo Jásmín, ale to byla moje nepozornost a hlavně nedočkavost, co bude dál).
Tak dlouho autor střídá vypravěče a časové polohy, až se všechny důležité postavy příběhu setkávají. Rychlé kapitoly se čtou skoro samy, co nevidět jste na konci. Napětí? Obrovské. Pojetí současných politických problémů? Uvěřitelné a můžou způsobit menší otřes. Zander tentokrát příjemně překvapil a já musím hodnotit vysoce. Do čeho se asi Klara namočí příště?
P. S. Shodou okolností jsem v době, do které Zander příběh zasadil, ve Stockholmu pobývala. Tak můžu jen na okraj říct, že žádná velká změna v teplotách se ze soboty na neděli neudála…Bylo to nádherné prosluněné léto…ale kdo ví, co se doopravdy tehdy odehrávalo na předměstí.

bratr host
Předchozí díl

Název: Bratr/Orten
Autor: Joakim Zander
Žánr: krimi román
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 432
Hodnocení: 90 %   Zdroj foto: www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak Jana Andresíková spadla z koštěte…

Jana Andresikova 200Herečka Jana Andresíková jako host Toboganu v pyžamu vyprávěla o svých neuvěřitelných karambolech, které ji v životě potkaly. Její zdravotní karta má několik stránek popsaných odshora dolů. Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Reniin deník vás vtáhne

reniin denik 200Reniin deník je jednou z mnoha knih popisující hrůzy války. Je jedinečná především tím, že se jedná o deník, který tak ukazuje život dospívající dívky ve stínu holokaustu.

 

...

Literatura

Cesta do hlubin psychopatovy duše

psychopat perexMožná jste to už někdy zažili. Potkali jste člověka, který se zdál být vaším dokonalým protějškem. Laskavého, hodného, starostlivého, milujícího. Vaši spřízněnou duši. Mysleli jste si, že je to pravá láska a že budete šťastní už navždy...

Divadlo

Tady je svět normální

Skorapka perexDivadlo Metro v Praze na Národní třídě uvedlo jako svého hosta hru Skořápka polského autora Marcina Szczygielskiho v režii Luboše Fleischmanna a v podání Divadla Stochov.

...

Film

Dny evropského filmu přece jen začnou

def logoCovidová epidemie zavinila úplné zrušení některých kulturních akcí (např. karlovarského festivalu), jiné byly odloženy na příhodnější dobu. To se mimo jiné týká rovněž DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Uskuteční se v náhradním termínu (pokud nákaza znovu nenabude...