Oslava dialógu v živote človeka

Oslava dialógu v živote človeka

Tisk

Ja a ty perexKniha zaoberajúca sa mystickým poňatím okolitého sveta jednotlivcaa sa sústreďuje na tri pojmy Ja – Ty – Ono. Čo jednotlivé slová znamenajú v kontexte k svetom ostatných ľudí a k Bohu, rozoberá Buber ako základnú tému celej knihy.

 

Dialóg ako zásadný pojem celého Buberovho diela, mystický rozhovor vedúci s Bohom prepisuje vo vlastnom videní pre čitateľov. Dialóg, ktorý človek vedie s božskou bytosťou ho neustále rozvíja a obohacuje. Niektorí by ho nazvali modlitbou, avšak Buber špecifikuje niekoľko druhov interakcií v dialógu, a tie nekostnatejú iba na vzťahu k božskej bytosti. Do dialogického vzťahu privádza na pozíciu Ty napríklad živú prírodu a ľudí z nášho okolia.

Buber ukazuje na príkladoch stromu i mačky aká hlboká komunikácia môže bez slov s predmetným svetom vzniknúť. Týmito jednotlivými pozorovaniami v podobe dialógu rozvíjame svoj vlastný predmetný svet a rozširujeme ho. Absorbujeme nielen minulé deje, seba samého, ale i slovo Ty.

V prvej časti knihy kladie autor dôraz na neustálu dualitu vo svete, ukazuje príklad dvoch dvojíc dialógu – Ja-Ty a Ja-Ono. Takéto dialógy sa môžu tvoriť v troch rozličných prostrediach, v rámci života s prírodou, života v spoločnosti a po spirituálnej stránke života s duchovnými súcnami.

Z jednotlivého Ty sa stáva Ono, z Ono však Ty už byť nemusí

Ak vstupujeme do vzťahu, vzniká pre nás Ty. Následne Ty musí vystúpiť zákonite zo vzťahu, aby mohlo vojsť nové Ty (nakoľko bez zmeny Ty by sa náš predmetný svet prestal rozvíjať a my by sme nemohli ďalej poznávať). Ty teda nezaniká, prirátava sa ale do Ono. Je už len na báze voliteľnosti Ja, kedy a či vôbec sa toto Ono znova navráti na pozíciu Ty. Samozrejme, je potrebné si uvedomiť, že pod pojmom vzťah sa tu chápe vzťah dialogický.

„...kdyby neexistovalo Ono, nemohl by člověk žít. Ale ten, kdo žije pouze s ním, není člověkem.“

Pojem Ja tiež nie je jednoduchý, neodkazuje iba k našej vlastnej osobe, dá sa totiž chápať i ako čisté Ja, ktoré v tomto zmysle chápeme goethovsky/sokratovsky či ako Ježiša. Do protipólu kladie Ja, ktoré hovoril Napoleon, pretože toto Ja nepoznalo žiadne Ty a teda samo o sebe ani nemohlo existovať plnohodnotne vo svete, vo svete dialógu.

Dvakrát prečítaj, potom dialóg

Nemyslím si, že táto kniha sa dá plne pochopiť ani po dvoch prečítaniach. Je hlboko mystickým výkladom filozofie dialógu ako ho poníma Buber a chasidizmus. Často pripomína typické výklady zjavení, kedy sa sprostredkovateľ viac blíži výkladom inému svetu a vzďaľuje sa chápaniu ľudskému.

„... i kdyby (člověk) získal všechnu moudrost samoty a všechnu moc soustředění, minul by se s ním“

Napriek tomu, že kniha sa mi nečítala ľahko, určite som pochopila, že dialóg je pre život a rozvoj človeka zásadný. Nielenže ho dokáže vo vývoji zastaviť, ale ho dokáže pozdvihnúť až k poznaniu božských vecí.

Martin Buber (1878—1965) pôsobil ako filozof a politický aktivista. Vyučoval židovské náboženstvo a etiku na univerzite vo Frankfurte nad Mohanom. V roku 1938 bol nútený krajinu opustiť a dôsledkom nacistického tlaku sa presunul do Jeruzalema. Na Hebrejskej univerzite vyučoval antropológiu a sociológiu a písal odborné texty. Medzi jeho najvýznamnejšie dielo patrí práve spis Ja a Ty, ďalej Problém človeka, Obrazy dobra a zla, Obrazy chasidov a ďalšie. Buber sa zaslúžil o priblíženie chasidizmu Západu, pretože vo svojich knihách sa neustále vracia práve k tomuto špecifického židovskému mysticizmu.

ja a ty obalka

Martin Buber
Já a Ty
Překladatel: Navrátil, Jiří
Nakladatel: Portál
ISBN 978-80-262-1093-1
Počet stran / vazba: 128 / Brožovaná
Rok vydání: 2016
Cena: 206 Kč
Hodnotenie: 60 %

http://obchod.portal.cz/ja-a-ty/ 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Filip Chudý (baskytarista v DYING PASSION, ex-MEMORIA…)

filip chudy2009Filip Chudý je dlouholetým hráčem na basovou kytaru. Působil zejména v hranické kapele MEMORIA a nyní hraje v šumperské partičce jménem DYING PASSION. O těchto projektech i jiných věcech s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Robert Vlach: Na volné noze

Na-volné-nozePráce na volné noze není jen o výhodách. Před nějakým tím rokem jsem se zúčastnila výzkumu, který autor mezi volnonožci dělal. Výhod jsem spatřovala mnoho, ale také jsem si se spoustou věcí neuměla poradit. S odstupem několika let držím v ru...


Literatura

Mého manžela nezastřelil Kajínek

manze200„Pro mě samotnou i pro celou naši rodinu byla Štefanova smrt strašnou tragédií, která dodnes poznamenává naše životy. Byla to skutečně obrovská rána pro všechny v mém nejbližším okolí. Ti, kterých se událost osobně nedotýkala, ji považovali naopak za ob...

Divadlo

Tři muži v nesnázích

altBranické divadlo uvedlo ve čtvrtek 3. května premiéru komedie Tři muži v nesnázích. Typická divadelní fraška, plná zvratů, humoru a neuvěřitelných náhod je „nudolapkou“ s výborným hereckým obsazením a perfektní prací ...

Film

Od nového Spider-Mana nečekejte nic moc převratného

altJaksi jsme si již zvykli, že se, čas od času, dostane do kin snímek, jenž byl natočen v letech minulých technologií, která již nevyhovuje požadavkům náročného diváka. Tak se vesele do kin vrací remaky úspěšných snímků ve 3D. Je to i případ...