Detektivka z anglického venkova: Bláto a mršiny od Ann Granger

Detektivka z anglického venkova: Bláto a mršiny od Ann Granger

Tisk

Blato a mrsiny perexV únoru představilo nakladatelství Moba nový literární přírůstek v našich končinách oblíbené Ann Grangerové, tentokráte detektivní román s poněkud depresivním názvem Bláto a mršiny. Zavítáme na anglický venkov a budeme vyšetřovat vraždu, ale nahlédneme pod pokličku jak místních poměrů, tak i vztahů na stanici.

 


Britská diplomatka a spisovatelka Ann Granger (* 1939) není české čtenářské obci neznámá – na kontě má celkem přes dvacet detektivek a asi desítku historických románů a řada z nich vyšla i česky. Ann Granger působila i na ambasádě v Praze, kde potkala svého manžela.


Mladá inspektorka Jess Cambellová začíná vyšetřovat vraždu mladé dívky na odlehlé Cricket farm. Při své práci narazí na řadu zajímavých lidí a možných podezřelých a postupně se před ní rozkrývá pravda o tom, jak to všechno vlastně bylo.


Ke knize jsem přistupovala bez znalosti autorčiných předešlých děl a musím říct, že svým laděním mě příjemně překvapila. Klasický detektivní případ s důrazem na policejní vyšetřování probíhá v kulisách venkova, a tudíž poznáváme mentalitu starousedlíků i způsob, jakým žijí. Děj plyne poklidně a zápletka dává smysl. Jako bonus považuji fakt, že jsem neodhadla, kdo je pachatel, a byla jsem napnutá až do konce.


Trochu mě překvapilo, že kniha je prvním svazkem série Jess Cambellové a Iana Cartera. Carter je nový šéf stanice, kde slouží Jess, ale moc prostoru prozatím nedostal. Třeba se to s dalšími případy změní. Trochu mě iritoval překlad, který by potřeboval trochu vychytat, hlavně pokud jde o tykání a vykání a přeskakování z jednoho do druhého. Pro čtenáře to musí být celkem nepřehledné a matoucí. Jinak se ale detektivka čte velmi dobře.


Pokud hledáte sympatický detektivní příběh s ryze typickými rysy britské literární školy, můžete směle sáhnout po zrovna této knize.  Důraz je kladen na samotné vyšetřování, ale zkrátka nepřijdou ani ti, kteří potřebují ve vyprávění spletité vztahy a pletichy.

Blato a mrsiny

Bláto a mršiny
Autor: Ann Granger
Žánr: detektivní román
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 304
Hodnocení:  90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nebojte se snít s otevřenýma očima. Nikdy není pozdě

Eva MaškováSpisovatelka Eva Mašková má na kontě již pár knih, nejčastěji detektivek. Je to taková česká Agatha Christie, ráda píše klasické detektivky, kdy co nejvíce napíná čtenáře a dobře psychologicky prokresluje postavy. Kromě to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vladimír Kafka: Život naživo

zivot200Jak spletité a nesmírně těžké mohou být životní křižovatky? O strachu ve chvíli, kdy nás dožene nepřízeň osudu, ohrožení života a úzkost z každého dalšího dne. Autor je spisovatel, malíř a léčitel a především velmi moudrý muž, který má dar vyprávět. Kni...


Literatura

Dluh splacen

Literarni studie 200Nedlouho po vyjití prvního svazku dlouho očekávaných Literárních studií a statí se na knihkupeckých pultech objevil i díl druhý, dovršující tak záslužné editorské dílo Josefa Čermáka a Emanuela Macka. O tom, jak a proč soubor nem...

Divadlo

Jak vypadá Prostřeno po zlínsku?

laska prochazi zaludkem 200Divadlo Malá scéna Zlín se v současnosti zaměřuje na vlastní autorskou tvorbu, a pokud by všechna představení byla taková, jako Láska prochází žaludkem, je velká škoda, že toho nehrají více. Druhá repríza této komed...

Film

Andělé všedního dne mají přehled

andele perexNový český film Andělé všedního dne byl natočený režisérkou Alicí Nellis podle úspěšné stejnojmené knihy spisovatele Michala Viewegha. Na motivy jeho knih vzniklo již několik českých filmů.