Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

Tisk

vyvar perexKdyž jsem manželovi říkala o této knize, s nedůvěrou a úsměvem mi říkal: „Tajemství dobrého vývaru? Že ho musíš vařit?“ Tak jsem se s o to větší chutí vrhla do této knihy, která není o různých polévkách, ale o vývaru z kostí…

 


Ráda bych tedy podotkla hned na úvod, že kniha má originální název „The Bone Broth Secret“, tudíž se měla spíše jmenovat „Tajemství vývaru z kostí“. Uznávám, že to nezní tak líbivě a lákavě, ale jde o pravdivé označení. Těch necelých 400 stran je totiž o vývaru z kostí, o jeho základní přípravě, vlivu na lidské tělo a zdraví a dále se jedná o recepty, které vývar obsahují.


Tajemství dobrého vývaru tedy nepředstavuje obyčejnou kuchařku, ale spíše o příručku určenou ke změně života pomocí vývaru z kostí. Nestačí tedy udělat si jednou polévku, ale zařadit ji do jídelníčku jako nedílnou součást. V úvodu knihy se čtenář naučí jeho přípravu a dozví se spousty zajímavých informací. Zde jsou 4 klíčové důvody pro konzumaci vývaru z kostí:
1. Bio dostupný kolagen
2. Bio dostupné živiny
3. Čím méně odpadu, tím lépe pro váš rozpočet i planetu.
4. Zdravý zvýrazňovač chuti (str. 20)

Podtitul knihy Dobrodružná cesta ke zdraví, kráse, dlouhověkosti pochopíte hned při čtení úvodních textů. Tam jedna z autorek například prozrazuje, že dobré zdraví je výsledkem: lásky k sobě samé, soustředění se na správné myšlenky a soustředění se na správnou stravu. Tyto myšlenky jsou pro autorky velmi důležité a naznačují směr a ubírání celé knihy. K tomu přímo či nepřímo patří také krátké afirmace, které mají pomoci při různých neduzích.

„Trpíte-li nějakým zánětem, použijte tuto skvělou afirmaci: Moje mysl je klidná a soustředěná. Mám ochotu změnit všechna schémata kritiky. Miluji a přijímám se.“ (str. 26)


Co se týče receptů, těch je v knize 102 a tvoří druhou část knihy (ta první se nazývá Umění a věda vývaru z kostí). Nejdůležitější jsou ty úvodní zabývající se různými obměnami vývaru z kostí, ale zajímavé jsou také recepty na různé zdravé dobroty i dezerty. U receptů nechybí údaje o čase přípravy, celkové době vaření, množství, potřebné suroviny a popis. Ten je obsáhlý a srozumitelně napsaný, jen je u něj škoda menšího písma a nevýrazné typografie (oproti ostatním kapitolám). Recepty jsou navíc místy plné netradičních surovin, jako je spousta bio produktů nebo například bizoní maso.


Tato kniha si zajisté najde své publikum, ale jen za předpokladu, že budou lidé přímo vyhledávat tento obsah (tedy přímo vývar z kostí a vše o něm). Ti ostatní mohou být lehce zklamáni jednostranným zaměřením. Celkově je kniha plná zajímavých informací, ale nepřiměla mě začít ráno půllitrem horkého vývaru za čtení afirmací, ale možná jen nejsem ta pravá cílová skupina…


Louise L. Hay se narodila v roce1926 v Los Angeles a proslavila se především knihou Miluj svůj život, které se prodalo přes 50 miliónů výtisků. Na svém kontě má mnoho dalších publikací a pomáhá lidem objevit a používat potenciál vlastní tvořivé síly k uzdravení a osobnímu růstu.


Heather Dane je diplomovaná koučka v oblasti zdraví, která se specializuje na aplikaci funkční medicíny a nutrigenomii  k vyléčení chronických chorob. (Nutrigenomika je věda zabývající se úlohou jednotlivých složek výživy v projevech  genů). Napsala také několik knih, například Loving Yourself To Great Health nebo Meditations for Loving Yourself to Great Health

vyvar


Tajemství dobrého vývaru Dobrodružná cesta ke zdraví, kráse, dlouhověkosti
Autor: Louise L. Hay, Heather Dane
Překlad: Tereza Grufíková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Euromedia Group v edici PRAGMA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 352
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto: Euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na paletě „Paleta“.

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Psychopatologie – nauka o nemocech duše


psychopatologie 200Nakladatelství Grada vydává 2. aktualizované vydání Miroslava Orla a kolektivu Psychopatologie – nauka o nemocech duše, která je určena zejména k pracovním a studijním účelům, a rovněž každému, kdo se oborem již zabývá. Vzhle...


Literatura

Panoptikum české, aneb nebe. peklo. ráj v Česku

panoptikum ceske obermannovaAutorka, médii nazývaná „tou skandalistkou Obermannovou“, v této knize rekapituluje skandál, který vyvolala, když ve své knize s názvem Tajná kniha popisuje příběh veliké lásky s Největším Čechem.

Divadlo

O klucích aneb Jsem kuchta

jsem kuchta 3perexO klucích aneb Jsem kuchta se jmenuje komedie německého dramatika Davida Gieselmanna, kterou připravil pro podzimní sezónu režisér, někdy i autor, a vlastně spíš muž mnoha rolí, také třeba ředitel Domu dětí a mládeže v Praze 10, R...

Film

Projekt Moje kino live je zpátky

Moje kino live

Již tuto sobotu 3. října se vrací projekce ve virtuálním kinosále Moje kino LIVE. Diváci tak budou moci z pohodl...