Cesta běžce – fascinující pohled do bájného světa japonských běžců

Cesta běžce – fascinující pohled do bájného světa japonských běžců

Tisk

Cesta bezce perexPohled do bájného světa japonských běžců přináší knížka londýnského rodáka Adharananda Finna Cesta běžce. „Náramné dobrodružství! Od první stránky jsem byl uchvácen,“ ohodnotil ji autor bestsellerů Christopher McDougall.

 

 


Má pravdu. Kniha vás zavede do Japonska, země běhu zaslíbené, „kde je největší sportovní událostí roku vytrvalecká štafeta, kde si firmy drží vlastní běžecké týmy, kde maratonští mniši uběhnou tisíc maratonů za tisíc dní, aby dosáhli osvícení“. Nejenže to uvádí přebal knihy, je to prostě tak.


„Adharanand Finn, autor oceňované knihy Běhání s Keňany, se s rodinou odstěhuje do Japonska, aby přišel na kloub tomu, jak funguje zdejší běžecká kultura, produkující každý rok nevídané množství špičkových vytrvalců. Finn v Japonsku pozoruje týmovou spolupráci a tvrdou dřinu, které místní běžce vyzdvihují na světovou úroveň,“ je též uvedeno na přebalu.


Běžec je rychlý…
Autor poznává japonský přístup ke sportu a k životu, potkává atlety a trenéry, kteří se systému vymykají, a v neposlední řadě se dozvídá hodně o sobě a své krizi běžeckého středního věku. „Fascinující čtení pro každého, koho zajímá, proč běháme, a jak se běhá jinde ve světě,“ láká přebal. A nelže.

„Ten ambiciózní běžec je rychlý,“ tak zní jedna věta z knihy. Vystihuje hodně.


Pravdu má i autor knihy Why We Run Robin Harvie, který píše: „Vynikající, vtipná, okouzlující a chytrá kniha. Finn dává nahlédnout do světa, kde je závodní běhání pevnou součástí kultury, a ukazuje, proč je cesta běžce – závody a trénink, ale také prostředí, výživa a životospráva – skutečnou životní cestou, takovou, o jakou bychom se měli snažit všichni, běžci a neběžci.“


Cesta bezce


Cesta běžce
Adharanand Finn
Překlad: Anna Kudrnová
Vydalo nakladatelství Mladá fronta
ISBN 978-80-204-4184-3


Hodnocení: 90 %

www.kniha.cz/cesta-bezce-the-way-of-runner/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Pazour: Improvizace mi umožňuje zažívat vše naráz

Jiri Pazour perexPochází z hudební rodiny a hudební improvizace ho doprovázela od dětství. Není tedy divu, že se z něj stal vynikající klavírista, skladatel, pedagog, ale především výjimečný klavírní improvizátor. Věnuje se klasické skladatelské tvor...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bohové, hrdinové, zloduši a legendy starověkého Říma. Seznamte se s jejich příběhy

rimske myty perexVe starověkém Římě hrála mytologie důležitou roli. Zasahovala do náboženství i politiky a souvisela i se založením věčného města. Dnes se s odkazy na tyto příběhy můžete setkat dříve, než s příběhy samotnými.


Literatura

Temná tajemství v srdci amazonské džungle

amazonie james-rollins 200Nakladatelství BB/art vydalo v listopadu 2012 paperbackový román Jamese Rollinse, Amazonie. James Rollins má na svém kontě již mnoho dobrodružných románů pro dospělé a mládež. Narodil...

Divadlo

Dramaturgický plán sezóny 2023/2024 ve Švandově divadle

Svandovo divadlo200Anna Karenina, Klec bláznů, retro muzikál o božském pop-idolu, sólo pro Marií Štípkovou i nová česká hra o nevšedním spolubydlení malířky Toyen. Švandovo divadlo chystá odvážnou sezónu 2023/2024.

...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...