Vlast, či morfium, to je oč tu běží

Vlast, či morfium, to je oč tu běží

Tisk

morfiumObdivuhodně temný psychothriller z nacisty obléhaného Polska z pohledu morfiem zhýralého hlavního hrdiny Konstantina, jehož hlavním posláním je vlastenectví. Nebo se k tomu alespoň snaží neustále nutit a přesvědčovat sám sebe. Ono si ho vždy najde. Vždy, když dělá něco, čeho si vlast nežádá.

 

Konstantin Willeman, Polák, vlastenec, jehož otec je Němec a po matce, kterou bychom mohli přinejmenším označit za velice družnou ženu, tvrdící, že ona není pouze Polkou, je Polskem samým, zdědil jméno, které na první pohled slovanské není. Možná právě jeho rodiče, otcova německá krev a matčino britsky znějící jméno mu nedovolují stát se vlastencem tělem i duší.

Szcepan Twardoch, autor knihy, čtenáři umožnil náhled do mysli člověka, který doslova zápasí sám se sebou. Pro Konstantina jsou důležité dvě věci – vlastenectví a morfium, a je patrné, že vede nepřetržitý vnitřní boj mez tím, co je žádoucí, čím by měl být a mezi tím, co je mu přednější, co by skutečně chtěl.

Neustálé rozpory podtrhují Konstantinovi ženy. Manželka, pro kterou je vlastenectví nesmírně důležité, a která je ochotna mu obětovat prakticky cokoliv a na druhé straně židovská milenka, ke které se obrací pokaždé, když už není fyzicky, či psychicky schopen dostát povinností, které od něho manželka a její otec požadují. Zajímavé je, že ať dělá Konstantin cokoliv, ať se nachází kdekoliv, vždy touží po tom druhém a nikdy proto nemůže být spokojen. A tak, kniha zasazena do období druhé světové války, nepopisuje ani tak válku, nacisty obléhané Polsko, ale spíše vnitřní válku Konstantina, který se snaží vyrovnat se svou identitou a zároveň uspokojit obě stránky svého života.

Vezmeme-li v potaz, jakou dobu líčí, je kniha opravdu unikátní. Na druhou stranu si jsem jistá, že nenajde zalíbení u každého čtenáře. Styl psaní, který Twardoch zvolil, vyvolává dusivou, tísnivou atmosféru. Dlouhé pasáže působí často zmateně, roztěkaně a musím přiznat, že jsem se v nich nejednou ztratila. Dovolím si proto tvrdit, že odstranění některých částí, zkrácení vybraných pasáží by knize opravdu prospělo.

morfium

 Název: Morfium
Autor: Szczepan Twardoch
Redaktorka: Ivana Šelesovská
Překlad: Michael Alexa
Obálka a typografická úprava: Braňo Matis
Počet stran: 527
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Zdroj foto: www.kosmas.cz
Celkové hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor se skupinou Rybičky 48!

rybicky 48 200Kutnohorská tříčlenná skupina Rybičky 48 strávila část zimy na Bali a hlavně nedávno vydala desku Tohle je rock´n´roll vy buzny! Tento rozhovor je nejen o desce a stárnutí hudebníků, ale také o blížící se fe...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Skutečný příběh ženy, která svou obětavou péčí věnovala dětem i matkám skutečný dar života

Dar zivota perexEdna Adan Ismail byla první somálskou dívkou, která získala stipendium na ošetřovatelskou školu ve Velké Británii. Psal se rok 1954 a Edna tušila, že tohle je první krok ke splnění jejího velkého snu – založit vlastní nemocnici.

...

Literatura

Nepřekonatelný Saturnin

Saturnin perexPro mne rozhodně ano. Tento humoristický román mám ráda a vracím se tu a tam k němu, protože Jirotkův jazyk, nadhled a smysl pro humor mi vždy dokážou osvěžit den – byť by byl i chmurný. Co člověk může napsat...

Divadlo

Divadlo PROJEKT 2 jde vlastní cestou a nachystalo hned dvě premiéry

divadloProjekt2 1Divadlo Projekt 2 začalo psát svou historii na začátku roku 2018. Jeho zakladateli jsou David Piskor a Eva Polívková, absolventi hereckých kurzů Divadelní a filmové společnosti Zity Kabátové a následně Starbag Ateliéru, kde pod vedením he...

Film

Dny evropského filmu se konají již po třicáté

DEF perexV poslední dubnové dekádě (20. – 30. 4. 2023) zve uměnímilovné diváky do kina již 30. ročník DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Nejprve se uskuteční v Praze, Brně a Ostravě, ale kromě nich – od 26. dubna zavítá i do dalších měst: do Boskovic, Červeného Kostelce, Hod...