Nejslavnější detektiv severu se vrací

Nejslavnější detektiv severu se vrací

Tisk

Zizen perexHarry Hole is back. Tato zpráva pro Vás jistě není žádnou novinkou. Právě dnes totiž vychází nejnovější díl ze série o slavném detektivovi, kterou má na svědomí norský spisovatel Jo Nesbø. Její název je Žízeň.

 


V jednu chvíli už někteří fanoušci tohoto spisovatele začínali věřit, že Harry Hole navždy opustil literární svět. Davy zhrzených fanynek se hroutily a neméně skleslí pánové se začínali upíjet k smrti. Naštěstí se vše obrátilo k dobrému a netečný alkoholik opět zasahuje, tentokrát to však nebude mít vůbec jednoduché.


Autor si trochu vypomohl moderními technologiemi, což je v dnešní době poměrně slušná móda. V Oslu totiž začne docházet k vraždám dívek, které se snaží seznámit přes internetovou seznamku Tinder. Ovšem nejedná se o ledajaké mordy. Obětem zmizela velká část krve, proto to vypadá na novodobého upíra. Policie si samozřejmě neví příliš rady, takže povolává Harryho Holea. A s ním už se věci začnou hýbat.


Dalo by se v podstatě říci, že Žízeň je takovým novým začátkem. Na konci Policie je Harry šťastně oddaný své Rachel a vypadá to, že se vrhne na rodinný život. V tomto duchu začíná i tato kniha. Už je dávno pryč alkoholik Harry a je tu zcela nový, proměněný muž. V nové existenci ho sice stále trápí špatné sny, ale už dokáže být i šťastný.


Ovšem jen co se dostane k novému případu, navrací se mu starý smysl pro humor i všechny ostatní vlastnosti. Abych mu nekřivdil, ze začátku se mu do toho vůbec nechce. Rachel navíc vážně onemocní a on si musí vybírat mezi ní a kariérou. Zažívá v těchto chvílích zcela nové pocity. Je potom tedy velice zajímavé sledovat, jak ho práce navrací zpátky do starého života.


Jeho hlavním protivníkem v tomto díle je navíc někdo, s kým se již v minulosti setkal. Ale rozhodně to nebude šťastné shledání. Vrah si vybírá za oběti pouze krásné ženy a jejich těla jsou po jeho akce značně znetvořena. Navíc používá dosti netradiční zbraně a pomůcky.


Celý příběh je od začátku do konce plný napětí, akce i zvratů, jak je u tohoto spisovatele ostatně dobrým zvykem. Oproti minulým knihám mi přijde Žízeň ovšem ještě čtivější, svěžejší a daleko lépe stravitelná. Tím nechci hanit předchozí díla. Ovšem momentálně mám z knihy natolik kladné pocity, že mě prostě ve srovnání s nimi vyznívá o stupínek výše.


Nechybějí samozřejmě ani staří známí Katrine Brattová či Bjørn Holm. Velkou roli má samozřejmě i Mikael Bellman, který je ještě více slizký než v minulosti a balancuje na pomezí kladné a záporné postavy. Vztahy jednotlivých zúčastněných jsou reálně vykresleny, ostatně jako vše v této knize.


Samotné vraždy patří rovněž k lahůdkám krimi literatury. Nechybí při nich ani popisy přímé akce, kdy se budete opravdu bát a pravděpodobně navždy zapomenete na internetové seznamky. S blížícím se koncem graduje atmosféra, Harry se dostane do mnoha nemilých situací, které zcela převrátí jeho život. Dojde i na kapku (nebo možná více) alkoholu. Na samotném ději je zajímavé i to, že se rozvětvuje do zdánlivě nesouvislých úrovní, které ovšem mají v celkovém součtu pospolitost. Každá událost má své místo a bez ní by se celý domeček z karet zhroutil.


Abych byl upřímný, některé věci ze samotného závěru jsem trochu předpokládal, přesto v něm nalezneme hned několik zvratů. Hlavní pachatel je sice po většinu knihy známý, ale to nebrání tomu, aby se na konci vše ukázalo o mnoho složitější. Těšit se můžete i na odbočky, které vás zavedou špatným směrem a nakonec dopadnou naprosto jinak.


Žízeň se bez problémů zařadí mezi ostatní Holeovky a v ničem za nimi nezaostává. Naopak. Tímto dílem celá série dostává svěží vítr a posouvá se zase o kousek dále. Bez Harryho Holea už si asi žádný čtenář detektivek nedokáže představit literární svět a autor vám v tom rozhodně nehodlá bránit. Usedněte proto k hořícímu krbu, vemte si do ruky tuto knihu a pusťte se za dalším dobrodružstvím. Většinu z vás rozhodně nezklame a i přes její délku ji zhltnete jako malinu.

 

Zizen


Žízeň / Tørst
Autor: Jo Nesbø
Žánr: Krimi
Překlad: Kateřina Krištůfková
Obálku navrhla: Lucie Mrázová
Odpovědný redaktor: Pavel Bakič
Jazyková korektura: Daniela Mrázová
Vydalo: Nakladatelství Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media a. s.
Rok vydání: 2017
Vazba: Vázaná s přebalem
Počet stran: 475
Edice: Fleet
Vytiskla: CPI Moravia Books
ISBN: 978-80-7473-533-2


Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miloš Dvořák: Péče o hroby předků vypovídá o kultuře národa

Milos Dvorak perexJsou lidé, kteří po hřbitovech chodí velmi rádi. Milují tu tichou atmosféru. Mezi ně určitě patří divadelník a fotograf Miloš Dvořák, který je také autorem knihy „Malý průvodce po hrobech velkých...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lucas Page se vrací ještě vtipnější než dříve

pod tlakem200Po loňském Městě plném oken vychází další kniha Roberta Pobiho tentokrát s názvem Pod tlakem.

 

...

Literatura

Biografie Já jsem Zlatan Ibrahimović odzbrojí čtenáře svou upřímností a otevřeností

ibra 200Zlatana Ibrahimoviće jistě zná každý fotbalový fanoušek, protože v současnosti patří k nejpopulárnějším a hlavně nejlepším útočníkům světa. Ačkoli tak jeho jméno nezní, reprezentuje Švédsko, kde se stal takřka národním hrdinou a uctívanou ikonou. Neb...

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

Diagnózy času nabídnou projížďku dějinami českého filmu

diagnoza casu obalka 200Dějiny národních kinematografií mají zpracovány snad v celé Evropě, jen v České republice na ně čekáme marně. Přitom Československý filmový ústav (předchůdce dnešního Národního filmového archivu) práce na nich započal př...