Pohled do zrcadel lidské duše

Pohled do zrcadel lidské duše

Tisk

zrcadlo perexKniha zrcadel od rumunského spisovatele Eugena Ovidia Chiroviciho je tak trochu jiná detektivka. Nemá příliš akční spád, přesto se od jejích stránek nedokážete odpoutat. Vyšetřovateli nejsou v první řadě detektivové, ale novinář či postarší policista ve výslužbě. A především je její děj takřka dokonale psychologicky promyšlený.

 

Ano, psychologie hraje v tomto díle opravdu důležitou roli. Ostatně oběť vraždy profesor Wieder je uznávaným psychologem. Ale začněme od začátku. Jednoho dne se dostane k literárnímu agentovi Peterovi Katzovi další z mnoha nedokončených rukopisů. Tento má ovšem u sebe zajímavý průvodní dopis od Richarda Flynna. V samotném začátku knihy autor popisuje své studium na Princetonské univerzitě a svůj vztah se studentkou Laurou. Ta ho seznámí právě s věhlasným profesorem Wiederem, který je o několik měsíců později zavražděn.

Literární agent chce za každou cenu zjistit, jak to celé vlastně dopadla. Vypátrá tedy Richarda Flynna, ale bohužel příliš pozdě. Autor právě umírá. Rozhodne se tedy najmout kamaráda novináře Johna Kellera, aby vypátral všechny informace okolo tehdejších událostí na Princetonu.

Na první pohled se může zdát celý děj jednodušší, než se nakonec v příběhu ukáže. Ale nenechte se zmýlit. Kniha zrcadel je rozdělená do tří částí. V první sledujeme zejména vyprávění Richarda Flynna, který líčí události, jenž sám zažil. Jedná se o část románu, který chce vydat knižně. V druhé části pozorujeme pátrání novináře Johna Kellera, kterého si najal literární agent Peter Katz. Žurnalista samozřejmě nic z popisovaných událostí nezažil, takže se musí spolehnout na svědky z dané doby. Ovšem přecijenom je to již několik let, takže najít pravdu nebude vůbec snadné. Na závěr se do vyšetřování pouští i bývalý policista Roy Freeman, který má nakonec nejvíce štěstí.

Celý příběh je docela slušně zamotaný. Podezřelých je hned několik a každý z nich má své světlé i stinné stránky. Veškeré postavy jsou realisticky vykresleny a nabízejí klasické lidské neduhy. Román je hodně založený na psychologické stránce všech osob i událostí. Samozřejmě nečekejte žádnou příručku pro budoucí lékaře, ale zároveň se můžete těšit na přístup do mysli méně či více vyšinutých lidí.

Kniha se čte velice dobře, přestože vlastně nemá takový spád. Zaujmou vás především všechny zainteresované osoby, díky nimž budete chtít vědět, jak to celé vlastně dopadne. Z velké části je pátrání po vrahovi a pravdě založeno na sérii rozhovorů, které vedou jednotliví vyšetřující – ať už novinář či bývalý policista. Nečekejte žádné akční honičky či přestřelky. Tentokrát jde opravdu především o zapojení mozku.

Autorovi se velice dobře daří odvádět naši mysl k jiným podezřelým a zatajit tak toho pravého. Některé díly skládačky si zřejmě doplníte, ale přesto budete celkovým vyústěním určitě alespoň zčásti překvapeni.

Kniha zrcadel si získala obrovský zájem nakladatelů po celém světě. Vypráví totiž velmi zajímavý příběh a to vcelku originálním způsobem. I celé pozadí knihy bylo určitou perličkou. V následné poznámce autora si můžete přečíst, že dostat tento bestseller na knižní pulty nebylo vůbec jednoduché. Všechny literární agentury ho nejdříve odmítly, ale nakonec se přecijen mohl dostat na světlo světa a získat si zasloužený úspěch. Stačilo jen potkat ty správné lidi.

zrcadlo


Kniha zrcadel / The Book of Mirrors
Autor: Eugen Ovidiu Chirovici
Žánr: Detektivka
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 384
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plastic People of the Universe. Vratislav Brabenec: „Jde o to, aby se člověk před každým blbým režimem nezačal klanět.“

200hudLegendární undergroundová kapela The Plastic People Of the Universe vznikla už v roce 1968 a její tvorba byla v počátcích ovlivněná zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou. Časem se z ní stala jedna z nejoriginálnějšíc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Třetina internetových Čechů čte e-knihy nejčastěji na počítači

book-829939Třetina čtenářů ( zhruba 36 %), tedy těch, kteří ročně přečtou alespoň jednu knihu, se v současnosti hlásí k četbě knih v elektronické podobě. Nejčastějším médiem k jejich čtení je počítač, ať už stolní, či notebook. Vyplývá to z výzkumu Internet...


Literatura

Kam směřujeme? Bude se ptát 22. Festival spisovatelů Praha

alt"Existuje pouze budoucnost" je vizionářské téma nadcházejícího mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha. Odehraje se mezi 14. a 18. dubnem na Nové scéně Národního divadla. V těchto dnech představuje mimořádné literární osobnosti, k...

Divadlo

Již za týden představí Balet Národního divadla v online premiéře pohádkový příběh Marcii Haydée Spící krasavice

BaletND 200Výpravný balet Spící krasavice hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského a choreografa Mariuse Petipy měl původně premiéru na konci devatenáctého století v Petrohradě. Nyní vstupuje do repertoáru Baletu Národního divadla v choreografii legend...

Film

Český lev rozdá filmařům ceny už příští sobotu

Cesky Lev perexNositelům 29. výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) předají již 5. března v Rudolfinu České lvy přední osobnosti českého filmu. Budou mezi nimi nejen herečky a herci, jako například Jana Plodková, Dagmar Havlová, Jiří L...