I zvířata mají city!

I zvířata mají city!

Tisk

citova zivot zvirat perex
Knížky o zvířatech nejsou jenom pro děti. Vždy přitahovaly pozornost díky svému emocionálnímu náboji a dokázaly člověka dojmout. Nejinak je tomu s knihou německého lesníka Petera Wohllebena Citový život zvířat, která přibližuje instinkty a emoce našich zvířecích přátel, ať už domácích mazlíčků nebo volně žijících druhů. Je to zábavné i dojemné počtení pro každou věkovou skupinu.

 



Nakladatelství Kazda přináší svým čtenářům mnoho zajímavých titulů, které dokážou rozjasnit den. I kniha Citový život zvířat k nim patří. V drobných kapitolkách pojmenovaných často jednoslovnými názvy emocí si můžete přečíst zvířecí osudy, která vás rozpláčou i rozesmějí. Autor se věnuje emočnímu prožívání a sociálnímu chování zvířat, jejich inteligenci, komunikačním dovednostem, vztahům k lidem i tomu, jak se lidé chovají ke zvířatům. V závěru knihy najdete i zamyšlení nad zvířecí duší. Některé informace vás možná i překvapí, jako se to stalo mně. I když jsem hajného dcera, vyrůstala jsem na hájovně a mám velice kladný vztah k přírodě a zvířatům, zdaleka nevím všechno. Navíc v knize kromě osobních poznatků a zkušeností myslivce a velkého milovníka zvířat najdete i spoustu nejnovějších vědeckých poznatků.


 citova zivot zvirat1
Víte například, že ryby produkují oxytocin, houbička vápenatka má prostorovou paměť a miluje ovesné vločky, včela si uvědomuje sama sebe i bez roje nebo že havrani žijí ve vlčí smečce, hrají si s mláďaty, sdílejí s nimi kořist a na oplátku je varují před nepřítelem? Dále se v knize dozvíte něco o kočičích snech, numerických schopnostech některých zvířat, jejich nadšení pro nejrůznější lotroviny a zábavné kousky, rozmnožovacích zvyklostech i monogamních vztazích. Také něco o tom, která zvířata podle zvuků rozlišují svá jména nebo jsou schopna se vidět v zrcadle a chápat, že to jsou ona. Tato kniha je vlastně takovou sondou do psychologie zvířat, která se od lidského prožívání příliš neliší. A to je třeba si uvědomit.
 
Ukázka z knihy:
 
“...Jestliže toho badatelé tolik vědí o inteligenci prasat, proč se tento image chytrých štětináčů neprosadí i na veřejnosti: Tak nějak tuším, že to souvisí s požíváním vepřového masa. Kdyby měl každý jasno v tom, jakou bytost na talíři vlastně má, tak by asi leckoho přešla chuť. Něco podobného známe v souvislosti s primáty: kdo z nás by dokázal jíst opičí maso?”
 
O autorovi:
 
Peter Wohlleben (*1964) se už jako dítě toužil stát ochráncem přírody. Vystudoval lesnictví a pracoval více než dvacet let jako úředník zemské lesní správy. Aby mohl realizovat své představy o ochraně životního prostředí, zaměstnání opustil. Dnes řídí ekologické lesní hospodářství v Porýní, kde mimo jiné usiluje o návrat pralesů. Je hostem mnoha televizních pořadů, vede semináře a píše knihy o lese a ochraně přírody. V nakladatelství Kazda také vyšel jeho další bestseller Tajný život stromů.


 citova zivot zvirat
Citový život zvířat
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Magdalena Havlová
Žánr: populárně naučná literatura
Vydáno: 2017
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: Nakladatelství Kazda, s.r.o.
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Černobílá fotka má své kouzlo, může obsahovat tajemství i příběh, říká Robert Rohál

robert perexI když nechtěl letos vystavovat, nakonec bude mít od druhé poloviny července fotografickou výstavu v kroměřížské cukrárně Amadeus. Záměrně prý plánoval na tento rok pauzu s tím, že musí vymyslet něco nového. A zatímco přemýšlí o novém proje...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nejkrásnější výlety na tajemná místa

vylety perexV květnu vydalo nakladatelství Universum další ze své edice Rodinné toulky - Nejkrásnější výlety, tentokráte se zaměřili na tajemná místa. Jelikož se blíží prázdniny a počasí láká na výlety a objevování neokoukaných míst v naší malebné zemičc...


Literatura

Jedenáct – řetězec událostí, který odstartoval jeden „nečin“

mark watson jedenact 200Xavier Ireland je modrátorem nočního vysílání, v němž radí ostatním, jak přežít životní krize. Přitom sám se potácí ve vlastní nejistotě. V Anglii žije pět let pod novou identitou. Kdysi, to se ještě j...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

hunger games200Záverečná časť úspešnej filmovej ságy, ktorá sa zaraďuje do žánru dystopických filmov. V druhej časti vrcholí vzbura jednotlivých krajov Panemu proti moci Kapitolu, ktorý ich dlhé roky utláčal a nútil sa zúčastniť krutých hier, v ktorých sa...