Dávejte si pozor, abyste nepotřebovali dívku, která krotí noční děsy

Dávejte si pozor, abyste nepotřebovali dívku, která krotí noční děsy

Tisk

Povidky po 1 perexUrčitě jste o nich už slyšeli – o svěřencích slečny Peregrinové, kteří nás vtáhli do úplně nového světa podivných. Jak to dopadlo s hrdinou Jacobem, už víte. Ale co se dělo desítky, stovky let před tím, než jsme se seznámili s Jacobem a jeho dědečkem? Odpoví sbírka povídek a starodávných legend z podivné historie.

Ransom Riggs tentokrát nechává psát prostřednictvím své knihy jednoho z podivných – Millarda Nullingse. Zřejmě i to má za následek změnu stylu psaní. Z rozsáhlých dlouhých souvětí se staly krátké a jednoduché věty, které občas vyvolávají pocit, že povídky jsou určené především malým dětem. Ovšem míra strašidelnosti a občasné krutosti by v případě čtení dětem či dětmi vyžadovala mít po ruce dívku, která dokáže zkrotit noční děsy.

Povídky mají ukázat nejen část historie podivných, ale mají také poučit. Například příběh o kanibalech má jistě poukázat na nenasytnost a na to, co se může stát, když neznáte míru. Ale i případ, kdy je třeba se rozhodnout, komu pomoci a komu ne, protože člověk, který po něčem touží, umí zahrát přesvědčivé divadlo.

Jako velmi originální povídky vybírám ty, ve které se člověk stane ostrovem a tu, kde se člověk přeměňuje do právě toho tvora, který s ním nejvíc soucítí. Zásadní povídka je však ta, která vypráví o první ymbryně a o vůbec první smyčce.
Čtenáře je třeba také upozornit, aby nezapomněli na poznámky na začátku knihy, ještě než se začtou do prvních řádků. Najdou tam například to, že pro vlastní bezpečí, nemají číst třetí příběh pozpátku.

Důležitou součástí povídek jsou i jejich titulní ilustrace, o které se postaral Andrew Davidson. Celkově je formální úprava knihy opravdu „vymazlená“, radost pohledět. Obsahově je to tak padesát na padesát. Zajímavé nápady, ale napsány tak nějak příliš stroze, úsečně. Nicméně je určitě nutnost zařadit povídky do podivné sbírky, takže není o čem moc přemýšlet – pořídit!

Povidky po 1

Povídky podivných/Tales of the Peculiar

Autor: Ransom Riggs
Překlad: Bronislava Grygová
Žánr: fantasy povídky
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2017
Počet stran: 176
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.jota.cz
www.jota.cz/povidky-podivnych


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Celé znova „Chceme si Pošembeří tour užít, a pobavit lidi a vlastně i sebe!“

Cele znova 200Regionu Pošembeří v dubnu až květnu bude žít akcí s názvem Pošembeří tour, jejíž tváří se stala skupina Celé znova. My jsme toho využili a pořádně jsme vyzpovídali Stanislava Potměšila. Ten nám prozradil více o životě na vesnici (pohoda na v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Něco pro geeky: Teorie velkého třesku a filozofie

teorie velkeho tresku200Nedávno vyšla knížka pro všechny milovníky amerického seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory) zaměřená na filozofii. Čtenáři se nemusejí bát nějakých nepochopitelných teorií, hned v úvodu je jim přísaháno n...


Literatura

Harlan Coben tentokrát poodhalí zločiny z prostředí šlechtické rodiny

Říkejte mi Win 200Harlan Coben se během let stal jedním z nejoblíbenějších autorů kriminálních románů nejen u nás. V jeho nejnověji česky přeloženém přírůstku s názvem Říkejte mi Win budete opět svědky napínavé zápletky s možná nečekaným koncem.

Divadlo

Stále stejný příběh – inuitská legenda ožije v „recyklované“ inscenaci

Stále stejný příběh A-Vosickova small2Orchestr BERG a PONEC – divadlo pro tanec otevřou v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh. Renomovaná choreografka Mirka Eliášová a špičková ...

Film

Festival francouzského filmu: Bretaň, větry a Woody Allen

proti vetru francouzsky filmZa neutuchajícího rachotu svatých motorů jsme se s Festivalem francouzského filmu rozjeli z Paříže do větrné Bretaně. Režisér snímku Proti větru Jalil Lespert se nás pokusil ovanout tí...