Petra Davidová: Kitchen & the City
Banner

Petra Davidová: Kitchen & the City

Email Tisk

kitchen and the city1Právem si tahle kuchařka zaslouží plných 99 %. To jedno procento ubírám z trucu, že jako mohlo tam být s touhle kvalitou mnohem víc než 84 receptů! Je o tom, kterak získat lásku k vaření ve věku, kdy vám děti odejdou z domova – a tedy máte na vaření, především však na to, které máte sama ráda, horu času. Je o tom, jak procestovat svět od Asie zpátky do Čech, a o umění vytvořit kuchařku takovou, kde si recept na krevetu na pomelovém plátku může v klidu sedět vedle klasické české kopračky. Kde jednu bábovku ovoníte levandulí a do další dáte červenou řepu, načež vám vznikne něco ve stylu klasických rudosametových hebkých dezertů. Kde si lívance hoví vedle makronek a nikoho to nepohorší. Naopak.

 

S touto kuchařkou jsem získala pocit, že lidstvo jako takové může snadno spojovat láska k jídlu, je-li opravdu čistá, vášnivá a vychází-li z kvalitních surovin. Že je lepší jedna miska s něčím malým, ale neskutečně dobrým než vatový rohlík s napodobeninou pomazánky. Že jsem ráda, že takovéto kuchařky vznikají, protože odklánějí čtenáře od toho vleklého „za malý peníz hodně muziky“, přičemž tu muziku si pak nosíme ve formě kil navíc a platíme za ni u lékaře nemalý peníz.

A že je pěstován ten cit k surovinám, které se v rukou hřejí ještě nezpracované, ale v hlavě je ještě větší horko z toho, jak vymýšlíte, co s nimi uděláte. Jak se člověk těší na dobrou omáčku, dobrou polévku. Dokáže to zpříjemnit půl dne! Oč lepší je něco takového než rychlé zhltnutí kdovíjakého jídla! A když si pak doma troufnete udělat i opravdovou asijskou rychlou polévku, tak o dobrodružství v kuchyni nebude nouze.

Ostatně ve mně tato kniha zažehla hned několik věru hříšných chutí:

- Okusit telecí svíčkovou
- Nebát se a zkusit poprvé syrového tuňáka ve formě tataráku
- Konečně ochutnat kombinaci kozího sýra a melounu!
- Víckrát si do jídelníčku zařadit místo bramborové kaše hráškové pyré!
- Vyhrát si s kuřecími křídly a různými marinádami
- Odvážit se zkusit domácí makronky!

No a mohla bych pokračovat. Je to čtivo velmi inspirativní, ve kterém máte hladivý pocit pohody, odvahy, chutí a vůní a stálý pocit, že s vámi je autorka, žena, která k vaření našla tu správnou cestu. A že byste ji chtěli mít doma za zády, až… no třeba až zkusíte poprvé ty makronky. Věřím, že by mi povyprávěla mnohem víc, než jen jak to chodí v makronkovém ráji, ale že společných témat bychom měli přehršel!


Ukázka, kterak autorka uvádí levandulovou bábovku:

„Recept na tuto skvělou bábovku, který je původem od šéfkuchaře Pierra Hermého, jsem objevila na profillu své instagramové kamarádky Míšy. Původně se tedy jednalo o velikonočního beránka s citronovou kůrou, tu jsem ale kvůli nepříliš velkému nadšení své rodiny zaměnila za extrakt z levandule, a protože mi přijde morbidní porcovat beránka, zvolila jsem elegantní bábovkovou formu. Výsledek byl fantastický! Díky Míšo! Díky Pierre!“

kitchen and the city1

Zdroj foto: Grada


Název: Kitchen & the City
Autor: Petra Davidová
Žánr: Kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2017
Počet stran: 223
Hodnocení: 99 %            
Odkaz na web: Grada , kitchenandthecity


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa


Chat s osobností

Partneři

Hledat

Mimísek 35

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha Vaření pro vegany má výstižný podtitul – Vegansky s chutí

vegan200Kuchařek je na českém trhu přehršle, a jelikož zdravá výživa a stravování bez masa je v dnešní zrychlené době moderní, objevují se i nejrůznější kulinářské příručky pro nemasožravce. Mezi ně patří i 100 receptů v seskupení Vaření pro vegany, které vydalo...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Přežije poslední skupinka lidí upírský Hon?

Nakladatelství Fragment přináší mladým čtenářům dystopii Hon, jejímž autorem je mladý americký spisovatel Andrew Fukuda. Jedná se o nový příběh z řady young adults, který se tentokrát odehrává ve světě, v němž vládnou upíři, kteří sami sebe nazývají lidmi, a  hrstka přeživších glupanů (lidí) pro ně představuje luxus...

Divadlo

Na podzim do divadla: Veřejné blaho aneb Deskový statek

200divV předvečer předčasných voleb uvede Národní divadlo moravskoslezské v premiéře komedii Veřejné blaho aneb Deskový statek, která pojednává o korupci a lobbingu.

...

Film

Jana Plodková, Anna Cónová a Luboš Veselý v hlavních rolích celovečerního debutu Josefa Tuky ABSENCE BLÍZKOSTI

absence 200Od začátku srpna probíhá na Karlovarsku a v dalších lokacích v Česku natáčení prvního celovečerního filmu nedávného absolventa FAMU Josefa Tuky Absence blízkosti. Hlavní roli v křehkém psychologickém dramatu o mladé matce, která hledá cestu cestu ...