Robert Vlach: Na volné noze

Robert Vlach: Na volné noze

Tisk

Na-volné-nozePráce na volné noze není jen o výhodách. Před nějakým tím rokem jsem se zúčastnila výzkumu, který autor mezi volnonožci dělal. Výhod jsem spatřovala mnoho, ale také jsem si se spoustou věcí neuměla poradit. S odstupem několika let držím v ruce knihu, vidím, že na mnohé jsem za ty roky přišla sama od sebe, mnohé jsem s touto knihou doladila a mnohé nové se naučila. Bez nadsázky – je to BIBLE pro freelancery.

 

 

Nebojte se tématu!
Začnu ukázkou, protože z ní nejlépe pochopíte dvě věci – že je to kniha vypracovaná s maximální pečlivostí a zároveň také nahlédnete do zákulisí práce na volné noze. Ono to je totiž s tím vším asi takhle…


„Každá práce je jiná. Jinak musí se svým časem hospodařit stolař, který dělá pomalou a fyzicky náročnou práci, jinak programátor, který se potřebuje plně soustředit a po pěti šesti hodinách je zcela vyčerpaný, a jinak projektový manažer, který neustále přepíná kontexty a do toho pružně reaguje na e-maily, aby nezdržoval chod týmu pomalou odezvou.

Problém je, že jako nezávislí profesionálové a podnikatelé jsme někdy tohle všechno dohromady. Pracujeme hlavou, ale u něčeho musíme být osobně a spolupracujeme v týmech. Jsme boss, expert i holka pro všechno v jednom…


…Třeba i já jsem při psaní této knihy musel přejít na úplně jiný systém práce, než na jaký jsem byl zvyklý. Když jsem totiž ke psaní přistupoval jako k běžné práci, napsal jsem za čtyři pět hodin s bídou pět stránek. Rychle jsem si spočítal, že buď zaberu pořádně, anebo to budu psát roky. Překopal jsem tedy celý svůj diář, abych mohl psát vždy celých devět dní v kuse (dva víkendy a týden mezi tím), a skrze tyto autorské sprinty jsem se pak dostal až na krásných patnáct nebo dvacet stran denně s výrazně hlubším ponorem do popisované látky. Ale nebýt rodinné dohody a podpory, nebýt desítek návyků či technik, které mi pomohly udržet jiné práce a projekty pod kontrolou, nemohl bych si takový exces dovolit.“(str. 257)


Práce na volné noze je především o flexibilní, ale důsledné organizaci práce
Ano, v průzkumu jsem byla jednou z těch, kdož si stěžovali na to, že jsou chaotičtí. Vzpomínám si na největší výtku „ztrácím hranice mezi prací a osobním životem“. Práce z domova k tomu svádí, že? Jenže až tady jsem si sáhla do svědomí a došlo mi, že jsem neztrácela hranice, nýbrž jsem je vůbec neměla!!! V mezidobí jsem se je naučila tvořit, drobnostmi, které autor v knize popisuje – jít ráno na krátkou procházku „jako do práce“… převléknout se do „pracovního oblečení“. Dělala jsem to, ale připadala jsem si nenormální, neznala jsem nikoho, kdo to dělá! Ach, děkuji za tuto knihu, protože přesně to jsem potřebovala. Mnohokrát jsem sama objevila Ameriku, jak jsem na to nyní pyšná. A ještě jsem to občas dovedla k dokonalosti – dala jsem si ke stolu boty na podpatku a když mám pocit, že ztrácím hranice, vezmu si je. V takových botech se nedává prádlo do pračky ani se v nich nevaří oběd, v nich je nejlépe sedět a soustředit se na práci! Jaká výhoda odvyknout deseticentimetrovým podpatkům, pak vás parádně přikovají k nepřerušované práci.
Dalším důležitým faktorem, který se knihou prolíná je fakt, že vaše potřeby se mění s každou novou zakázkou, mění se i časové rozložení, a tak fakt, že nyní pracuji takhle, za týden jinak, za měsíc zase jinak, není o chaotičnosti, ale o flexibilitě, které je nutné se přizpůsobovat a která dobře zraje s každým dalším rokem práce freelancera. Potěšilo mě, že autor vzpomíná i cykličnost ženy a že to, co jsem začala, tedy jinak si organizovat část měsíce náročnější a únavnou, a jinak si organizovat část měsíce, ve které ženy obecně srší energií, jsem začala dobře! A velice to zvyšuje efektivitu práce i sebevědomí, protože ve chvíli, kdy je nám nanic, nemá smysl se bičovat efektivitou, kterou nelze z ničeho vydolovat. Že pracovat na dvě směny, denní a noční, není úplně ideální, nicméně krátkodobě to lze. Vůbec – k organizaci pracovního času jsem si tu našla asi nejvíce dobrých tipů.
Flexibilitu podporuje i dobrý přístup k novým nápadům. Nevyprodejte si všechnu nezávislost, mějte vždy k dispozici nějaký čas pro nové, třeba netypické zakázky, pro čas na přemýšlení o inovacích, protože „inovace vznikají, když mají myšlenky a nápady sex“. Příležitost tu pak dostává náhoda, otevřenost a celková pohoda.


Mějte svou cenu!
Druhá nejsilnější část této knihy, prolínající se veškerým textem je postupné přesvědčování autora, jakou cenu má vaše práce. Byl to totiž druhý nejčastější problém freelancerů – a Češi obecně rádi koukají na to, aby všechno bylo nejlevnější, případně zadarmo. Kdo by s tím neměl zkušenost! Ale! Ve vší práci máte čas na přemýšlení, přípravu. Vlastní analýzy, závěry, tvoření nějakých výstupů. Připravujte se na klienty, nezávazné formy jsou nezávazné formy, ale když vás to stojí čas a námahu, mějte svou cenu. Pokec u kafe je pokec u kafe, ale není to profesionální poradenství, například.


Manuál naprosto pro všechno
IT, weby, ochrana dat, propagace, sociální sítě, prokrastinace, příšerný multiskating, který je u soustředěných prací doslova morem, pomoc v domácnosti, virtuální asistenti, organizace rodiny – to všechno pomáhá s praktickým organizováním práce na volné noze. A pak je tu i část společenská, kterou izolovaní solitéři opravdu trpí – jak navazovat nové kontakty, výběr spolupracovníků, jak tvořit síť strategických partnerů, ale také jak potom naložit s chybami – jednoduše, jak si nastavit profesní cestu…

Robert Vlach patří k těm u nás nejlepším. Podělil se o své zážitky, o své chyby a o svá řešení. Musím říci, že ke spoustě z nich jsem opravdu od doby prvotního výzkumu do vydání knihy přišla sama. Mám tedy důvod věřit i těm, na které jsem ještě nepřišla. A tedy, zrychlit svoji cestu za úspěchem? Zde jsem se podělila jen o to, co mne nejvíce oslovilo, ale v těch sedmistech stránkách je tolik podnětů a témat, že každý tu najde to své dopodrobna vypracované. Autor často čerpá a doporučuje publikace věnující se pracovním návykům, seberozvoji, což považuji za příjemnou přidanou hodnotu. Cokoliv můžete ještě více rozvinout díky těmto tipům. Protože jak známo, každému vyhovuje něco jiného…

A především si z knihy beru dva citáty:
„Lepší udělat chybu než promarnit příležitost.“
„Najděte svou nejcennější dovednost a zkuste ji prodat.“

Oboje do kamene tesat na každý stůl freelancera.


NA ZÁVĚR: Na knize byla odvedena skvělá redakční práce, což z ní dělá nadčasovou publikaci. Jsem si jistá, že by se tato kniha uplatnila i v překladu pro zahraničí, protože pravidla zde napsaná platí nejen pro práci, ale často i pro život a přístup k životu.
Manuál nejen svobodného podnikání, ale i žití.

Na-volné-noze

Zdroj obálky: Mevil

Název knihy: Na volné noze
Autor: Robert Vlach
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 755
ISBN  978-80-7555-015-6

Web: Mevil


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografováním mám možnost vyjádřit své pocity, říká Petr Macháček

tanec ostrava 200Na Ostravsku to navzdory okolnostem „razoviteho regionu“opravdu kvasí a žije. Tvoří zde zajímaví lidé a pod tvrdou slupkou lze často nalézt jemnocit a  vytříbený vkus. Kultuře se zde daří, jak se lze přesvědčit nejen ze zpráv masmé...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Milovníci islandské Yrsy opět zaplesali

poprava 200Titulem letošního jara se pro milovníky severské krimi rozhodně stal titul Poprava od Yrsa Sigurdardóttir, který pod značkou Metafora přineslo nakladatelství Grada.

 

...

Literatura

Bláznivé básničky Miloše Kratochvíla

pes nam spadla milos kratochvilKdyž otevřeme knihu básniček Miloše Kratochvíla Pes nám spadla, jako první vás okouzlí hned předsádky – jsou plné roztomilých pejsků různých ras s veselým výrazem v očích – jen zavrtět ocáskem, olízno...

Divadlo

Divadlo Archa: Kdo je srab a kdo je hrdina aneb představení Vadí-nevadí.cz

arc 200V září a říjnu můžete zavítat do divadla Archa na dokumentárně divadelní inscenaci Vadí–nevadí.cz od autorů Jany Svobodové a Philippa Schenkera. Ti spolu s hudebníkem Janem Burianem a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí...

Film

Dětská hra 2 je plná veselého zabíjení

detska hra2 plakat 200Film Dětská hra 2 (1990) je horor ze staré školy. Upřímný malý chlapec si chce hrát a užívat života, když najednou se mu do cesty připlete panenka očarovaná kouzly Voodoo. Něco podobného se může stát každému ...