Marie Terezie v komiksovém zpracování

Marie Terezie v komiksovém zpracování

Tisk
marie 1Marie Terezie se v životě rozhodně nenudila. Byla to velmi pozoruhodná žena. Narodila se před třemi sty lety, a tak se dostala opět do hledáčku historiků, politiků, spisovatelů i režisérů. Její příběh společně s příběhem rodu Habsburků zaujal i Zdeňka Ležáka a Rudolfa Surana. Ti společně vytvořili poutavou knihu, způli jako tradiční historickou publikaci, způli jako komiks. Podobně Zdeněk Ležák řešil i své předchozí knihy „Ve jménu Husa, Zrození kalicha“ a „Karel IV., Pán světa“. Tentokrát si Zdeněk Ležák, novinář, publicista, šéfredaktor časopisu ABC, vybral ke spolupráci slovenského výtvarníka Rudolfa Surana.
 
 
 


Zdeněk Ležák poutavě vypráví příběh Habsburků, kteří ovlivňovali České království již od vrcholného středověku. Buď našemu území po porážce a vymření Přemyslovců vládli, nebo s jinými našimi panovníky o vládu soupeřili. Většina Čechů mívala (a možná stále má) k tomuto rodu řadu výhrad. Asi právě proto bychom si jejich počiny měli připomínat. Zjistíme, že se chovali stejně, jako všechny ostatní šlechtické rody, jdoucí tvrdě k cíli – totiž získat a udržet moc na co možná největším území. Jejich taktika se jim v průběhu dějin vyplatila, i když jen (jako vždy) dočasně. Ne každý ví, že tento rod pochází ze severního Švýcarska (a pak že jsou to Rakušané…). Jeho zakladatelem byl hrabě Radbot v první polovině 11. století. Na vrchol slávy rod přivedl Rudolf 1. Habsburský, když se stal v roce 1273 římským králem a hlavou Svaté říše římské. Byl to ten Rudolf, který v pro nás nešťastné bitvě na Moravském poli porazil našeho krále Přemysla Otakara II. (průběh a důsledky pro české království popsala například ve své trilogii „Lev a růže“ oblíbená česká spisovatelka Ludmila Vaňková). Později se to s Habsburky trošku zhouplo, a kdyby je nezachránil otec Jana Lucemburského Jindřich VII. Lucemburský, který jim udělil rakouské země v léno, byli by opět bezvýznamným rodem. Ale v dějinách se neustále něco děje, takže se postupně Habsburkům opět začalo dařit. Po mnoha peripetiích se stali vladaři rozsáhlého území včetně českého království. Ne každý panovník zde byl oblíbený. Po Rudolfovi II. (kdo by taky neznal kultovní film Císařův pekař a Pekařův císař) to byla právě Marie Terezie, kterou (zdá se) vzali dnešní Češi na milost. Přitahovala obrovskou pozornost. Panovnice na trůnu byl v Evropě poměrně zřídkavý jev. Navíc to byla v mládí hezká žena, přitahující náležitou pozornost. Aby se mohla dostat na trůn, vydal její otec tzv. Pragmatickou sankci, která jí zaručovala následnictví trůnu. Ta se stala příčinou všech následujících válek, které musela Marie Terezie vést, aby uhájila své dědictví. Ačkoliv ztratila část území včetně Slezska, uměla se obklopit schopnými lidmi a dokázala nakonec úspěšně čelit svým nepřátelům. V komiksové části se autoři zaměřili právě na klíčové události v průběhu válek o habsburské dědictví.
Ukázalo se, že tato žena byla nejen významnou panovnicí, bravurní diplomatkou a reformátorkou (vzpomeňme si jen na naše školství, možná bychom nějako novou Marii Terezii opět potřebovali). Byla rovněž milující manželkou a matkou – porodila 16 dětí. To vše a mnohem více se z této knihy dozvíme.


Kniha je určena starším dětem, ale myslím si, že ji přivítají i dospělí, zejména milovníci historie a komiksu. Posledně jmenovaní mohou ocenit přístup Rudolfa Surana k řešené problematice. Líbí se mi zejména detailní provedení včetně stromu života a mapy na vnitřní straně obálky. Komiks mi připomíná fotoalbum s poházenými fotkami. Mohu jej všem vřele doporučit.
 
 
marie 1
 
Hodnocení: 100 %
Název: Marie Terezie a její Habsburkové
Autor: Zdeněk Ležák
Ilustrace: Rudolf Suran
Odpovědná redaktorka: Eva Mrázková
Žánr: naučná literatura, komiks
Nakladatelství: Edika
Rok vydání: 2017
Počet stran: 160
Zdroj foto: Edika

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rita Kindlerová: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Rita Kindlerova 200Rita Kindlerová je naše nejrespektovanější překladatelka z/do ukrajinštiny, intelektuálka a žena různých zájmů. Ačkoliv dříve měla problém se překladatelstvím uživit, v posledním půlroce je její profese velmi žádaná. Její posled...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Naučte se, jak komunikovat na našem trhu

marketingova komunikaceV nakladatelství Grada vyšlo druhé aktualizované a doplněné vydání knihy Marketingová komunikace Jak komunikovat na našem trhu. Jedná se o nástavbu vydání z roku 2011 a rozhodně se jedná o přínosnou knihu.

...

Literatura

Krása vsakující se do míst, kde žijeme...

Prinalezeni perexZačala bych duchem místa. Odkazem mých předků. Nalezením svých silných míst. A začala kolem sebe tvořit krásu, která se podle autorky bude vsakovat do místa, na kterém žijeme. Zamyslela jsem se. Znáte ty lidi, kteří umí udělat domov kd...

Divadlo

Libor Vaculík režíruje českou verzi slavného francouzského muzikálu Romeo a Julie

romeo julie 200Česká verze francouzského muzikálu Romeo a Julie z pera Gérarda Presgurvice bude v prvním muzikálem, který bude koncem září uveden v multifunkčním sále Forum Karlín v Praze.  Muzikál režíruje Libor Vaculík, který je v tomto případě součas...

Film

Mars útočí: Mají Marťani starosti?

mars utociMars útočí (1996) vznikl na sklonku „milénia“ a díky svému černému humoru se stal velmi populárním filmem. Jack Nicolson ve své hlavní roli předvádí, jaké může mít takový prezident s nájezdem mnohem vyspělejších...