Naučte se pořádně využívat bylinky české zahrádky

Naučte se pořádně využívat bylinky české zahrádky

Tisk
 

bylinky 200Vydavatelství CPress se drží moderních trendů a tak vydalo knihu zaměřenou na bylinky z našich zahrad od zkušené farmářky z jižních Čech.



Kniha po úvodu seznamuje čtenáře s bylinkami obecně, zmiňuje zde zásady sběru nebo také významné bylináře a herbáře české historie i současnosti a dále se zabývá kuchyňskými bylinkami a také jejich zpracováním. Velmi důležitou částí knihy je sběračův rok určený ke sběru bylinek v přírodě a závěr patří netradičním receptům.

Bylinky české zahrádky jsou moc pěkně vyvedené  - názorné barevné fotografie jsou samozřejmostí, ale skvělý je i zelený filtr ozdobený lístečky na okrajích stránek a také detaily v podobě zelených odrážek a podobně. Zkrátka se mi to moc líbí. Na škodu rozhodně není ani brožovaná vazba nebo útlost knihy – naopak si ji můžete přibalit s sebou na louku nebo ji mít pořád po ruce na zahradě nebo v kuchyni.

Část zaměřená na kuchyňské bylinky do květináče, truhlíky i do zahrady seznamuje čtenáře s nejčastějšími druhy bylinek jako je meduňka, šalvěj, bazalka nebo tymián. U každé rostlinky je stručný popis, použití v kuchyni a také v zahradě. K tomu nechybí různé recepty nebo tipy, takže se dozvíte vše potřebné.

Moc se mi líbí část Sběračův rok, který se může stát cenným plánovačem výletů do přírody. Jetel, přeslička, bříza,… je toho tolik, co je zdravé a dá se zpracovat. Stačí jen mít informace a nebát se toho. To platí i u receptů – já už mám teď chuť na taštičky s česnáčkem a špenátem nebo koprový koláč s hlívou.

Jak pěstovat a zpracovat bylinky české zahrádky je malá příručka, ale je moc pěkná a plná zajímavých informací. Budu se k ní ráda vracet a zaujme čestné místo v mé knihovničce.
 
Petra Rubášová žije v jižních Čechách na farmě Mlsná ovečka (mlsnaovecka.cz) a apsala již knihy Domácí sýry, Zvířata v zahradě - pro radost i užitek. Právě připravuje Domácí medovou kuchařku. Petra Rubášová společně s manželem chová ovce a mnoho dalších domácích zvířat, vyrábí domácí ovčí sýry a produkty z medu a bylinek, včelaří, provozuje agroturistiku, miluje přírodu a chození po horách.
 
bylinky
 
Jak pěstovat a zpracovat bylinky české zahrádky: Příručka pro pěstitele, bylinkáře i kuchaře
Autor: Petra Rubášová
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2017
Počet stran:160
Hodnocení: 90 %

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K Magdaleně Trajerové nejlepší nápady přicházejí při dlouhé sprše

Trajerova200Magdalena Trajerová je songwriterka pohybující se na hranici mezi žánry indie popu, folku a rocku. Po třech singlech vydala debutové album s názvem "TO ONY", o kterém se více dozvíte v tomto rozhovoru.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kůň - láska i závislost je zajímavou knihou nejen pro koňaře

kun 200V nakladatelství KAZDA vyšla kniha s názvem Kůň - láska i závislost a podle anotace se pohybuje mezi životopisem, esejem a průvodcem.

 

...

Literatura

Rekrut 244

rekrut perexPo literárně faktických výletech a po setkáních dospívajících chlapců s německou totalitou („Transport za věčnost“, „Princ se žlutou hvězdou“) se formou science fiction vyslovuje František Tichý k možnosti budoucí totality v románu „Rekrut 244“...

Divadlo

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....

Film

Nakupujte u odborníků, chcete-li spolehlivě odejít ze života

obchod pro sebevrahyZejména animovanému filmu se daří v groteskní poloze šířit mnohdy šokující morbidity, které by v hraném filmu sotva prošly - a francouzští tvůrci se tímto směrem rádi vydávají. Už od pradávné (a stále roztomile strašid...