Naučte se pořádně využívat bylinky české zahrádky

Email Tisk
 

bylinky 200Vydavatelství CPress se drží moderních trendů a tak vydalo knihu zaměřenou na bylinky z našich zahrad od zkušené farmářky z jižních Čech.



Kniha po úvodu seznamuje čtenáře s bylinkami obecně, zmiňuje zde zásady sběru nebo také významné bylináře a herbáře české historie i současnosti a dále se zabývá kuchyňskými bylinkami a také jejich zpracováním. Velmi důležitou částí knihy je sběračův rok určený ke sběru bylinek v přírodě a závěr patří netradičním receptům.

Bylinky české zahrádky jsou moc pěkně vyvedené  - názorné barevné fotografie jsou samozřejmostí, ale skvělý je i zelený filtr ozdobený lístečky na okrajích stránek a také detaily v podobě zelených odrážek a podobně. Zkrátka se mi to moc líbí. Na škodu rozhodně není ani brožovaná vazba nebo útlost knihy – naopak si ji můžete přibalit s sebou na louku nebo ji mít pořád po ruce na zahradě nebo v kuchyni.

Část zaměřená na kuchyňské bylinky do květináče, truhlíky i do zahrady seznamuje čtenáře s nejčastějšími druhy bylinek jako je meduňka, šalvěj, bazalka nebo tymián. U každé rostlinky je stručný popis, použití v kuchyni a také v zahradě. K tomu nechybí různé recepty nebo tipy, takže se dozvíte vše potřebné.

Moc se mi líbí část Sběračův rok, který se může stát cenným plánovačem výletů do přírody. Jetel, přeslička, bříza,… je toho tolik, co je zdravé a dá se zpracovat. Stačí jen mít informace a nebát se toho. To platí i u receptů – já už mám teď chuť na taštičky s česnáčkem a špenátem nebo koprový koláč s hlívou.

Jak pěstovat a zpracovat bylinky české zahrádky je malá příručka, ale je moc pěkná a plná zajímavých informací. Budu se k ní ráda vracet a zaujme čestné místo v mé knihovničce.
 
Petra Rubášová žije v jižních Čechách na farmě Mlsná ovečka (mlsnaovecka.cz) a apsala již knihy Domácí sýry, Zvířata v zahradě - pro radost i užitek. Právě připravuje Domácí medovou kuchařku. Petra Rubášová společně s manželem chová ovce a mnoho dalších domácích zvířat, vyrábí domácí ovčí sýry a produkty z medu a bylinek, včelaří, provozuje agroturistiku, miluje přírodu a chození po horách.
 
bylinky
 
Jak pěstovat a zpracovat bylinky české zahrádky: Příručka pro pěstitele, bylinkáře i kuchaře
Autor: Petra Rubášová
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2017
Počet stran:160
Hodnocení: 90 %


Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

K21 se představuje

IRENA AMBROŽOVÁ


redaktorka ve věku kolem třiceti let :-)

    Pochází z Prahy, kde strávila celý svůj život, kromě půlročního studia v Litvě a několika měsíčního toulání se Asií.

    Vystudovala Provoz a řízení letecké dopravy na ČVUT a Enviromental Engineering na ČZU. Pracuje jako dispečer v letecké dopravě.

    Pro K21 píše od léta 2014, před tím pracovala jako redaktorka a korektorka pro Studentpoint.cz, též přispívala do Informuji.cz, Info-Koktejl, CityBee a dalších. Na K21 má ráda příjemnou atmosféru podobně naladěných lidí  a možnost se dostat k zajímavým knižním a filmovým titulům.

    Mezi koníčky Ireny patří: literatura, letectví, cestování, tvůrčí psaní (je spoluautorkou dvou almanachů Odemykání), sport (zejména běh – členka běžeckého oddílu SK Svěrák, aktivně se účastní běžeckých závodů všech délek  a profilů, od krátkých krosů až po silniční maratony), běhá i Spartan race, ráda trávím čas v horách a nepohrdne dobrým pivem a vínem.

    A Ireny motto? „Daleká ať cesta má! Marné volání“

Toulavka

Anketa


Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 27

Z archivu...

Čtěte také...

Nebe začíná v tobě

nebe zacina v tobe200K relativně útlé knížce jsem se dostala víceméně omylem. Ale byla to šťastná náhoda. Jako laik toho vím velmi málo o mnišství, jeho důvodech, způsobu přemýšlení těchto lidí, natož žijících v první polovině prvního tisíciletí (p...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Česká raw food: Tajemství těch nejlepších

raw200Tuto knihu lze považovat za jedinečný projekt, který spojuje recepty živé stravy a příběhy lidí, kteří v naší republice spojili svůj život s aktivní propagací všeho, co se raw food týká. Od distribuce speciálních kuchyňských spotřebičů, až po restaurace neb...

Divadlo

Poslední aristokratka pobaví diváky v Divadle Na Jezerce

posled200Českou premiéru komedie Poslední aristokratka s Annou Polívkovou v hlavní roli připravuje Divadlo Na Jezerce. Režie hry, která je plná ironického humoru, se ujal Arnošt Goldflam. Poslední aristokratka podle bestselleru Evžena Bočka o návratu z emig...

Film

11. Festival krátkých filmů Praha expanduje do regionů!

krat200Nejlepší a nejinspirativnější krátké filmy z celého světa už pojedenácté míří do hlavního města. Představí se na 11. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha, který se uskuteční v kině Světozor od 20. do 24. ledna 2016. Pořadatelem Festivalu krátkých fil...