Naučte se pořádně využívat bylinky české zahrádky

Naučte se pořádně využívat bylinky české zahrádky

Email Tisk
 

bylinky 200Vydavatelství CPress se drží moderních trendů a tak vydalo knihu zaměřenou na bylinky z našich zahrad od zkušené farmářky z jižních Čech.



Kniha po úvodu seznamuje čtenáře s bylinkami obecně, zmiňuje zde zásady sběru nebo také významné bylináře a herbáře české historie i současnosti a dále se zabývá kuchyňskými bylinkami a také jejich zpracováním. Velmi důležitou částí knihy je sběračův rok určený ke sběru bylinek v přírodě a závěr patří netradičním receptům.

Bylinky české zahrádky jsou moc pěkně vyvedené  - názorné barevné fotografie jsou samozřejmostí, ale skvělý je i zelený filtr ozdobený lístečky na okrajích stránek a také detaily v podobě zelených odrážek a podobně. Zkrátka se mi to moc líbí. Na škodu rozhodně není ani brožovaná vazba nebo útlost knihy – naopak si ji můžete přibalit s sebou na louku nebo ji mít pořád po ruce na zahradě nebo v kuchyni.

Část zaměřená na kuchyňské bylinky do květináče, truhlíky i do zahrady seznamuje čtenáře s nejčastějšími druhy bylinek jako je meduňka, šalvěj, bazalka nebo tymián. U každé rostlinky je stručný popis, použití v kuchyni a také v zahradě. K tomu nechybí různé recepty nebo tipy, takže se dozvíte vše potřebné.

Moc se mi líbí část Sběračův rok, který se může stát cenným plánovačem výletů do přírody. Jetel, přeslička, bříza,… je toho tolik, co je zdravé a dá se zpracovat. Stačí jen mít informace a nebát se toho. To platí i u receptů – já už mám teď chuť na taštičky s česnáčkem a špenátem nebo koprový koláč s hlívou.

Jak pěstovat a zpracovat bylinky české zahrádky je malá příručka, ale je moc pěkná a plná zajímavých informací. Budu se k ní ráda vracet a zaujme čestné místo v mé knihovničce.
 
Petra Rubášová žije v jižních Čechách na farmě Mlsná ovečka (mlsnaovecka.cz) a apsala již knihy Domácí sýry, Zvířata v zahradě - pro radost i užitek. Právě připravuje Domácí medovou kuchařku. Petra Rubášová společně s manželem chová ovce a mnoho dalších domácích zvířat, vyrábí domácí ovčí sýry a produkty z medu a bylinek, včelaří, provozuje agroturistiku, miluje přírodu a chození po horách.
 
bylinky
 
Jak pěstovat a zpracovat bylinky české zahrádky: Příručka pro pěstitele, bylinkáře i kuchaře
Autor: Petra Rubášová
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2017
Počet stran:160
Hodnocení: 90 %


Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Rozhovor

Textař skupiny Kabát: „Texty se tak nějak cenzurujou samy.“

kabat logoSkupina Kabát je pro mnohé synonymem nejlepší české kapely. Ať si o nich každý myslí co chce, není snad nikoho, kdo by neznal její texty a nevybavil si Pepu Vojtka za mikrofonem. My jsme zpovídali basistu, k...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Vítězem Literární ceny Knižního klubu 2016 je Patrik Girgle s novelou Vertigo

vertigo200Laureátem 21. ročníku prestižní Literární ceny Knižního klubu se rozhodnutím odborné poroty stal osmatřicetiletý Patrik Girgle, jeho prozaický debut Vertigo se prosadil v konkurenci 148 zaslaných rukopisů. Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovan...


Literatura

Po hlavě a nadoraz s Honzou Tománkem

po hlave a na doraz tomanekKniha je životním příběhem Honzy Tománka, obyčejného kluka, který po úrazu ochrnul. V tuto chvíli se jeho život láme a osud jako by se chtěl za vše špatné omluvit. Dává mu šance, do kterých se vrhá po hl...

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

Ceny české filmové kritiky předají kolegům i jejich držitelé

Ceny kritika 200V sobotu 24. ledna 2015 budou v divadle Archa, v přímém přenosu ČT2, již popáté vyhlášeny Ceny české filmové kritiky, jimiž čeští filmoví publicisté ohodnotí nejlepší počiny uplynulého roku. Průvodcem večera bude opět moderátor Václav Mo...