Zabavte děti s Velkou indiánskou knihou

Zabavte děti s Velkou indiánskou knihou

Tisk

Velka indianska kniha200V nakladatelství Mladá fronta vyšla Velká indiánská kniha Hau kóla! od Lubomíra Kupčíka obsahující mimo jiné 50 návodů k výrobě indiánských předmětů. Toto dílo je určeno malým i velkým indiánům a těm zajímajícím se o kulturu severoamerických indiánů, tak se nechte nalákat a určitě se dozvíte něco nového!

 

Samotná kniha vyšla na základě sdružení Indian Corral Westerns International, které sdružuje příznivce kultur původních obyvatel Severní Ameriky v České republice. Mezi jejich aktivity patří různé vzdělávací akce, události spojené s tradičním tábořením nebo také slavnosti powwow, kde se soutěží v moderních tanečních i hudebních kategoriích. Sdružení vydává také časopis Poselství světa v kruhu a kniha je tak trochu osvětou a reklamou.

Velká indiánská kniha seznamuje čtenáře s nejrůznějšími šperky (od ozdob do vlasů, přes náušnice až po náhrdelníky), mužskými i ženskými oděvy a obuví, se zbraněmi a v závěru se zaměřuje na obydlí, koně a předměty denní potřeby. Stránky plné ilustrací a popisů pak tematicky doplňují indiánské povídky převzaté z knihy Pláč ptáka bouřliváka.

Velká indiánská kniha je opravdu propracovaná – z jednotlivých stránek přímo čiší, že ji vytvořil odborník a hlavně nadšenec. Ilustrace jsou opravdu krásné, až živé a popisy také mají hlavu i patu. Trošku mi vadilo, tak že návody na výrobu nebyly nijak odlišeny od ostatních textů a často jsem je přehlédla, ale možná jde jen o můj dojem.

Nejsem si jistá, do jaké míry dnešní děti, které nevyrostly na Vinetouovi, kniha nadchne, ale všelijakým táborovým vedoucím a skautům jistě přijde vhod. A nemluvě o rodičích, jež chtějí s dětmi něco tvořit a potřebují je zabavit… Mně se moc líbila a připadala mi zajímavá.

Lubomír Kupčík se narodil 23. ledna 1957 v Praze a jde o českého malíře, grafika a ilustrátora. Podílel se na několika restaurátorských projektech, věnuje se etnografii, zoologii a paleontologii. Spolupracoval s časopisy Skaut, Junák, Woodcraft a Pevnost. Lubomír Kupčík také lustroval celou řadu knih převážně se sci-fi, fantasy a dobrodružnou tematikou. Jeho přátelé a kamarádi se združení Indian Corral Westerners International jej budou znát jako Até Kán Witkó (Starého bláznivého tátu).

Velka indianska kniha

Velká indiánská kniha Hau kóla!
Autor: Lubomír Kupčík
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2017
Počet stran: 104
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šťavnatou Stravou proti zánětu podle Davida Freje

Stravou proti zanetu - kopieDavid Frej nám napsal parádních 135 receptů! Tématiku protizánětlivé stravy už probírá ve svých předchozích knihách, takže nám je už jasné, že to, co jíme, může zásadním způsobem ovlivnit rozvoj nemocí pramenících z neustálého boj...


Literatura

Chlapec z Buchenwaldu, který se musel naučit znovu žít

Chlapec z Buchenwaldu 200

Chlapec z Buchenwaldu tak trochu mate svým názvem. Pamětník Robbie Waisman a jeho spoluautorka Susan Elizabeth McClelland v něm totiž vzpomínají na samotný koncentrační tá...

Divadlo

Na podzim do divadla: A voda stoupá

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co se v podzimních měsícíchzejdete podívat. V listopadu si můžete vyrazit do Divadla Rokoko na komedii A voda stoupá.

...

Film

I tlusté odborné časopisy by mohly zaujmout

kino ikon perexSpecializované časopisy, mnohdy čtvrtletníky nebo jen pololetníky, se k běžnému čtenáři téměř nedostanou. Jednak o jejich existenci neví, a i kdyby věděl, sotva by našel nějaké místo, kde se prodávají, a i kdyby takové místo objevil (třeba...