Moderní česká literatura? Střídavá péče pro Kukačku

Moderní česká literatura? Střídavá péče pro Kukačku

Tisk

stridava pece200V květnu 2016 vydala Mladá fronta novou knihu známému českému spisovateli Pavlu Bryczovi. Jde o knížku Střídavá péče pro Kukačku o soužití lidí, rozvodu a hlavně hledání pravdy. Podle popisky se jedná o škatulku detektivní road book, naláká tento nezvyklý žánr právě vás?

 

 

 

Pavel Brycz(* 1968) je český spisovatel, prozaik a básník. Vystudoval český jazyk na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem, dále studoval dramaturgii na pražské DAMU. Po studiích pracoval jako středoškolský učitel, textař v reklamní agentuře a publicista. Jeho prvotina byla sbírková kniha povídek Hlava Upanišády, ze které je cítit atmosféra prostředí města, ve kterém vyrůstal. Stejně tak i z další knihy Jsem město, za kterou obdržel cenu Jiřího Ortena. Státní cenu za literaturu získal s knihou Patriarchátu dávno zašlá sláva, a Zlatou stuhu 2011 s knihou Bílá paní na hlídání.

stridava pece brycz

Manželé Kukačkovi se rozvádějí a oba chtějí do péče svou šestnáctiletou dceru. Matka prohlásí, že manžel není její biologický otec, takže na ni nemá nárok. Při testech paternity a maternity se však odhalí, že dcera není ani jednoho z nich a doslova tedy vychovávají kukaččí mládě. Kukačkovi i s dcerou a jejím přítelem se to rozhodnou řešit tím, že odjedou do porodnice na Slovensko zjišťovat, jak mohlo dojít k záměně. A tak začíná dobrodružství a slibovaný road book.

„Ukliďněte se, paní Kukačková,“ krotil vášně Východňárky z Doliny její slizký advokát. „Ano, k záměně došlo. Ale ne teď s papíry v laboratoři, natož se vzorky. Tehdy v porodnici!“ Všichni přítomní se na něj s úžasem podívali. Ano, naprosto oproštěný od emocí uhodil hřebíček na hlavičku. Tam před šestnácti lety, daleko odsud, došlo k fatální chybě. (str. 38)

Na první pohled nemůže nezaujmout sugestivní obálka, za kterou stojí Michal Chodanič. To je pro knihu, která čítá 14 kapitol a má něco málo před 200 stran, velké plus. Taky netradiční zápletka, byť je těžce přitažená za vlasy, působí zajímavě. Tím ale moje chvála končí. Jedná se totiž o první a poslední knihu Pavla Brycze, co jsem kdy četla.

Nevadilo by mi, že jsou postavy vytažené do extrému a jejich jednání mnohdy nedává smysl. Taky jich bylo ale zbytečně moc a některé sloužily pouze jako výplň. To samé platí o některých odstavcích textu, které byly mimo mísu, a já nepochopila jejich účel. Autorův styl prostě není nic pro mě. Proč tolik kulturních narážek, proč tolik textů písniček, proč tolik poučování? Navíc, rádoby duchařina a závěr knihy jako takový, to bylo o ničem. Chybělo uzavření nebo pointa.

Pavel Brycz si umí pohrát s jazykem, umí psát. Jen přesně nevím, kdo má být jeho publikum. Patrně ti, kteří baží po moderní české literatuře, která se nebojí šílených zápletek, vulgarismů a intertextuality. Pokud vás zajímá neotřelá česká kniha, zkuste právě Střídavou péči pro Kukačku.

stridava pece

Název: Střídavá péče pro Kukačku
Autor: Pavel Brycz
Žánr: detektivní road book
Nakladatelství: Mladá Fronta
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 232
Hodnocení: 60 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jazzu mi imponuje improvizace a fakt, že skladby na každém koncertě znějí trochu jinak

Sisa FeherováMultiinstrumentalistka, zpěvačka, textařka, skladatelka, to vše je Sisa Fehérová, která vystupuje se sextetem Sisa Feher & KHI, v triu Bardo a pořádá sólové koncerty. V současnosti připravuje album Mammatus a přiznává, že je její profese ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vhled do duše, života a inspirace slavné Coco Chanel

coco 200Kdo by neznal slavnou módní návrhářku a ikonu francouzského šarmu Coco Chanel? Pokud by se ale chtěl někdo o jejím životě dozvědět víc, měl by sáhnout po knize od vydavatelství Noxi, CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně od autorky nejen memoárů, Marie-D...


Literatura

Rodinné recepty mohou představovat soukromý poklad

Moje recepty 200V záplavě kuchařek, které se v poslední době objevují na našem knižním trhu, je obtížné přijít s něčím originálním, co by mohlo zaujmout čtenáře a potenciální laické kuchaře. Nakladatelství Fragment nabídlo jedno řešení: napište si svoj...

Divadlo

Holešovská Regata 2014 nabídne i divadelní zážitky

regata 200Čtvrtý ročník rodinného festivalu Holešovská Regata se koná 20. – 21. června v areálu holešovského zámku. Právě u zámku úspěšně proběhla rekonstrukce nádvoří, což nalákalo organizátory festivalu k uspořádání několika divadelních ak...

Film

Úspěšný film Fotograf je novinkou na DVD

foto 200Křest novinky na DVD filmu Fotograf proběhl 12. 5 v pražské galerii Goap za účasti fotografa Jana Saudka, režisérky filmu Ireny Pavláskové, představitelky hlavní ženské role Marie Málkové a herečky Zu...