Muž, který našel svůj stín

Muž, který našel svůj stín

Tisk


muz milenium200Myslím, že nejsem sama, kdo netrpělivě čekal na další setkání s Lisbeth Salanderovou a Mikaelem Blomkvistem. Také na setkání s novým autorem pokračování Milénia, který nám naše oblíbené hrdiny přivedl zpět. Vypadá to, že David Lagercrantz našel správný recept.

 

 

Lisbeth si odpykává trest ve věznici pro největší zločince Švédska a jak asi tušíte, není tam zrovna klid. Lisbetino oddělení ovládá Benita, známá vražedkyně, která svými obětmi nechává projít své rituální dýky. Šikanuje své okolí, ale nejvíc se zaměřuje ve svých výpadech na mladičkou Fáríu.

Fáría vyrůstá v muslimské rodině. Její otec a bratři se rozhodli, že ji provdají za jednoho muže z Bangladéše, který by vylepšil rodině finanční situaci. S tím ale Fáría nemůže samozřejmě souhlasit, svou lásku si našla sama. Jenže to byl velký problém, který vyústil až v její uvěznění.

Stařičký Holger Palmgren, původní poručník Lisbeth a jeden z lidí, kterým se dá věřit, ji navštíví ve vězení a předává zásadní informace o jejím dětství. A tím se nadobro rozjíždí nové pátrání a další případ nejen pro Lisbeth a Mikaela Blomkvista.

David Lagercrantz v pátém díle Milénia odhaluje příběh Lisbetina dračího tetování. Zda si ho takto aspoň vzdáleně představoval i duchovní otec Lisbeth Stieg Larsson? Těžko říct, ale já vysvětlení v nové knize přijímám, působí to pravdivě a přirozeně v rámci toho, co už známe.

Autor použil vcelku podobný recept jako v díle předchozím – téma dvojčat, odhalení dalšího kousku minulosti Lisbeth, vzácné onemocnění nebo fyzický stav, trochu vědy a samozřejmě bezpráví na ženách, kterému se dá potrestat.

Knihu jsem přečetla jedním dechem, napsaná je skvělým rytmem, po řádcích klouzáte, ani nevíte jak. Určitě je to i zásluha citlivého překladu. Jediné, co mi chybělo, že se nic nového neudálo ve vztahu Lisbeth a Mikaela, ale možná už svou šanci prostě promeškali.

Oproti Dívce v pavoučí síti je celkové tempo mírnější, doopravdy akčních scén není mnoho, řekla bych, že i jednotlivé linii příběhu byly „prostříhané“. Věřím však, že tento klid je jen předzvěst velké bouře v šestém díle, o kterém sám autor říká, že je jeho poslední. No, uvidíme, že?

muz milenium

Muž, který hledal svůj stín/Mannen som sökte sin skugga
Autor: David Lagercrantz
Přeložila: Azita Haidarová
Žánr: thriller
Nakladatelství Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 456
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1st Choice: „..Nikdy jsme moc nedělali kompromisy!“

200rozO rockové partičce z Prahy už tu byla řeč několikrát. Mají za sebou dvě alba, slušnou řádku odehraných let i koncertů. A taky početnou základnu fanoušků, kteří se už nemůžou dočkat nedělní párty 8. září ve Stromovce. Jmenuje se Sunday Music Jam a právě 1st ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Aneta a Luboš Pavlovi: Příběhy Malého Tibetu

Maly tibet perexJako zvláštní směs se linou příběhy z této jednoduché knihy vonící dálkami. O minulosti, současnosti a budoucnosti podle obyvatel vesnice Mulbek. Mísí se tu témata od mýtických pohádek, příběhů, až po...


Literatura

Jupiterův mýtus – po stopách organizovaného zločinu ve starověkém Londiniu

Jupiteruv mytus200Na pulty knihkupectví se tentokrát v brožované podobě vrací další (konkrétně čtrnáctý) díl volné historické detektivní série populární britské spisovatelky Lindsey Davisové Jupiterův mýtus (The Jupiter Myth 2002, česk...

Divadlo

Taková normální rodinka vytvořená z prachu hvězd

200diV naší galaxii je asi 200 miliard hvězd. Z toho asi 10 miliard podobných našemu Slunci. Asi. Protože ročně se narodí asi 7 hvězd a několik umře. Kolem většiny hvězd obíhají dvě i více planet. To je asi 1 bilion planet. Z toho asi 1 miliarda podobných Zemi....

Film

Aerofilms uvede žhavou novinku jednoho z největších filmařů současnosti On se bojí

aerofilms 200Distribuční společnost Aerofilms představuje horkou novinku, 20. dubna uvede do kin film režiséra Ariho Astera On se bojí. Nový snímek originálního filmaře, který se řadí k nastupujícím hvězdám Hollywoodu a mezi jehož přední fanoušky se řadí mj...