Ideální kuchařka na podzim: Dokonalá dýně

Tisk

dokonala dyne200Kdy jindy v kuchyni nastávají dýňové hody, než právě na podzim? Nakladatelství Esence se toho chytlo a v září vypustilo do světa knížku Dokonalá dýně od německé autorky Anny Walzové. Pokud holdujete oranžovému pokladu, jež nazýváme dýně, rozhodně si musíte tuto kuchařku pořídit!

 

 

O autorce jsem se z knihy bohužel nic nedozvěděla a ani internet mi nebyl nápomocen. Kniha vyšla v originálu loni v Kolíně nad Rýnem a za nádherné barevné fotografie, nad kterými se sbíhají sliny, můžeme děkovat Manuele Rütherové.

Kuchařka je přehledně rozdělena do několika oddílů: Vše důležité o dýni; Jen tak na chuť; Hlavní jídla, která zasytí a potěší; Sladké dezerty a nechybí samozřejmě ani Rejstřík receptů a Rejstřík.

Sekce Vše důležité o dýni mě zklamala – čtyři stránky víceméně všeobecně známých informací (původ, vzhled, skladování, v kuchyni) o různých druzích dýně nebyly propracované tak, jak bych si představovala. Zato samotné recepty mile překvapily. Hodně pracovaly se základním receptem na dýňové pyré, ale to vůbec nevadí. Nadchlo mě zejména to, jak různorodě můžeme dýni využít a jak ji zakomponovat do jídla (např. Pesto z dýňových semen či Dýňové kořeněné máslo).

Netradiční chuťové kombinace (např. Pečené kuře s dýní a fenyklem), způsoby zpracování (např. Dýňové latte macchiato s kořením) a tipy na servírování (např. Pečená máslová dýně s kávovým máslem a chilli) mě jednoduše okouzlily. Určitě nebudu sama, jelikož jednak je dýňová sezona a pak taky dýně si na našem jídelníčku vydobýjí stále pevnější pozici.

Dokonalou dýni vřele doporučuji všem kuchařkám a hospodyňkám, které by rády vařily zdravě, chutně a moderně. Dýně vskutku patří mezi zdravé potraviny s mnohostranným využitím. Představivosti se meze nekladou a tato kuchařka vám určitě otevře obzory a pošťouchne vás k experimentování.

dokonala dyne

Název: Dokonalá dýně
Autor: Anna Walzová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 112
Hodnocení: 85 %


 

Zobrazit další články autora >>>