Necháte se pozvat na Rande naslepo?

Necháte se pozvat na Rande naslepo?

Tisk

rande-naslepo200V srpnu vydalo nakladatelství Omega autobiografický příběh Saliye Kahawatteho Rande naslepo. Dle knihy vznikla i úspěšná filmová romantická komedie. Pokud vyhledáváte životopisné příběhy o zajímavých lidech, můžete dát šanci i této knize!

 

 

Dovolím si použít část anotace knihy, jelikož nejlépe vyjadřuje příběh: Když bylo německému Sinhálci Saliya Kahawatte 15 let, jeho zrak se během několika měsíců rapidně zhoršil. Doktoři tvrdili, že jednoho dne úplně oslepne. Měl opustit školu a pokračovat v dílně pro nevidomé. Ale jeho snem bylo dál studovat a být nezávislý. Více jak 15 let se mu podařilo svoje postižení úspěšně skrývat a budovat kariéru ve světě vidících. Jeho uši a intuice mu nahradily zrak.

Kvůli zrakovým problémům dnes musím pracovat více a lépe než jiní lidé. Když například musím připravit nějaké školení – díky desítkám let tréninku je pro mě samozřejmostí mluvit spatra, přesto mi přípravy trvají poměrně dlouho, protože si nemůžu připravit poznámky. Všechno se musím naučit nazpaměť. (str. 98)

Co musím knize vytknout, je její obálka, která je velmi zavádějící a má s vypravováním pramálo společného. Podle takové obálky bych čekala nějakou slaďárnu a ne příběh o tom, jak zrakově hendikepovaný dokázal porazit všechny překážky, dokonce i rakovinu, a šel si za svým, za vidinou úspěchu. Daleko důležitější, než ptát se „proč já?“, mi připadá jiná otázka: Může mi taková choroba poskytnout nějaké nové možnosti a příležitosti? (str. 134) Na hrdinovi mě iritovala jeho falešná skromnost, jak se dokázal i přes nepřízeň osudu vyšvihnout a zajímala ho jen kariéra, ne vztahy nebo rodina. Je to vlastně něco na pomezí autobiografie a knihy o osobnostním rozvoji.

Zajímavé, i když zpočátku rušivé, bylo střídání kapitol z minulosti a současnosti. Kniha nabízí celkem 7 kapitol, které popisují útlé dětství až po současnost. Nejvíce podněcující pro mě bylo to, že autor je buddhista a pochází z naprosto odlišné kultury. Jinak nedostatek přímé řeči a suché vyprávění o tom, jak když se chce, všechno jde, bylo celkem nuda.

Budu se opakovat, ale kvůli falešné skromnosti autora a jeho přístupu k životu mi knížka přišla poněkud kontraproduktivní. A upřímně musím říct, že bych ji nikomu k přečtení nedoporučila. Jeho příběh o překonání tak velkého hendikepu je sice aspirační, ale já nepatřím mezi cílové publikum a před kariérou dávám přednost zdraví a mým bližním.

rande-naslepo

Název: Rande naslepo
Autor: Saliya Kahawatte
Žánr: autobiografický příběh
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 232
Hodnocení: 55 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

7 x 7 poetických zastavení

7x7poetickychZastaveni perexČtyřicet devět básní, sedm básníků a jeden velký počin. Takto bych představila dílo 7 x 7 poetických zastavení. Sbírka se zaměřuje především na motivy přírody a lásky, a ačkoliv sama moc nemusím nynější poezii, aut...


Literatura

Postupte v angličtině na vyšší úroveň!

PE perexKniha Practise Your English. Tematická slovní zásoba je další v řadě učebnic, která nabízí prohloubení znalostí tentokrát pokročilejším studentům anglického jazyka, kteří bez problémů používají základní gramatiku a zvládají běžná konver...

Divadlo

Vzhůru do šapitó! To nejlepší z nového cirkusu a pantomimy na Dramoxu

Walls & HandbagsDivadlo, akrobacie a tanec. Novému cirkusu propadá stále více diváků. Na Dramoxu si užijete hned několik fascinujících představení z Česka i zahraničí, v nichž můžete sledovat neuvěřitelné výkony akrobatů.

...

Film

Ženy v příliš velkých pánských košilích

sfz 200Dalším z filmů, které je možné zhlédnout na festivalu Severská filmová zima je norský film se zvláštním názvem Ženy v příliš velkých pánských košilích. Film v sobě spojuje osudy tří žen, které se proplétají navzájem v norském městě Trondheim. Na diváky ta...