Bouřemi zmítaná Říše bouří

Bouřemi zmítaná Říše bouří

Tisk

Rise bouri200Na žádnou jinou bouři jsem v životě nečekala tolik jako na Říši bouří. Sláva. Konečně ji držím v ruce. Po, pro mě lehce nezáživném povídkovém mezidílu Krvavé ostří, se dočkávám pátého pokračování Skleněného trůnu od Sarah J. Maas.

 

Opět paperback s Aelinna titulce. Desing, který se mi líbí už od prvního dílu. Tentokrát mě čeká pěkná bichlička. 688 stran se v ruce pěkně pronese. Miluji dlouhé příběhy, takže ani tíha knihy mě nerozhází. Zaujmu polohu ležmo a nořím se do fantasy světa konečně prostoupeného magií, osvobozenou ve finále Královny stínů.

S Aelin a jejími přáteli se setkáváme na cestě do jejího království. Už předem je jasné, že procházka růžovou zahradou to rozhodně nebude. A je to tak. Ovšem to, co autorka všem hlavním hrdinům připraví za dobrodružství je dechberoucí, překvapivé, dramatické, dynamické a místy i dojemné a romantické.

Říše bouří je lehce jiná. Přibývají noví hrdinové a ti staří, kteří se doposud drželi v pozadí, dostávají svůj vlastní prostor. Díky tomu máme možnost sledovat různé dějové linky v různých koutech světadílu.

Pátý díl dospívá. Nejen příběhově, ale i emocionálně. Vznikají nové páry. Místy to na stránkách knihy pěkně jiskří, až hrozí, že čtenáři lehce zčervenají tváře. Dozrává i Aelin. Kousek Celaeny v ní zůstává. Ovšem nyní už před námi stojí královna připravená převzít svoji odpovědnost.

Celý příběh je vykreslen bravurně. Občas ale narazíme na zdlouhavější scény, táhnoucí se jak lžička medu. Vzápětí je však vystřídá energií nadupaná akce, která celou tu pozvolnost uzavře. A nervy pracují. Co se stane teď? Knihu nelze odložit. Jste nuceni číst dál a dál, až stojíte před branami šokujícího finále. Poslední stránky vás rozervou na milion kousků. Vše, co se v ději událo, nyní dostává smysl. Všechno do sebe zapadá jako dílky puzzle, které se zas v mžiku boří. Dočtete poslední slovo a zůstáváte naprosto konsternováni. Čekat na další díl bude čiré utrpění, protože jak tahle magická jízda dopadne, chcete vědět teď hned.

Ještě po několika dnech po dočtení knihy nepustíte dobrodružství Aelin, Jestřába, Manon, Lysandry, Elide, Lorcana, Maeve i Aediona z hlavy. Možná lehce pozapomenete na Doriana, jehož postava byla v tomto díle tak nějak odbytá. Nedostala moc prostoru a ten, který si princ vybojoval je takový všelijaký. Uvidíme, kam jeho kroky povedou dál. Stejně jako třeba ty Chaola a Nesryn, o jejichž misi na jihu se nedozvídáme lautr nic.

A mimochodem, než se pustíte do Říše bouří, přečtěte si i to Krvavé ostří. Lépe se pak v příběhu zorientujete.

Co si nemohu odpustit je zklamání z českého překladu a korektury. Tolik chyb a překlepů si tahle young adultovka nezaslouží. A už vůbec ne to, aby na nás v některých okamžicích vyskočilo jméno postavy, která je na druhém konci světadílu a v aktuální scéně nemá co dělat. Plést si jména hlavních postav je prostě neodpustitelné.

Rise bouri, CooBoo

Hodnocení: 95 %
Název: Říše bouří
Autor: Sarah Janet Maas
Rok vydání: 2017
Počet stran: 688
Nakladatelství: CooBoo
ISBN: 978-80-7544-392-2
Překlad: Ivana Svobodová
Odpovědný redaktor: Michal Kolezsar
Technický redaktor: Lubomír Kuba
Vytiskl: EUROPRINT a.s.
Zdroj foto: CooBoo.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dagmar Smržová: „Chtěla jsem poukázat na to, po čem hendikepované ženy touží“

smrzova 200Dagmar Smržová ve filmu Chci tě, jestli to dokážeš vypráví příběh dívky omezené fyzickým hendikepem, která je ale navzdory tomu plná energie a smyslu pro humor. Touží však především po lásce…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Z hovna bič: Jak jsem vyrostla z Payna

Z hovna bic 200Klasicky v nakladatelství Jota vyšel další román od amerického spisovatele C. D. Payna, který se proslavil především sérií Mládí v hajzlu s názvem Z hovna bič. Tentokrát se seznámíte s Danielem Richardem Nixonem a čeká vás také poezie.


Literatura

Koně za plotem: předlohou pro tenhle příběh byl život

kone za  plotem berankovaMáte kolem sebe sousedy, se kterými v létě společně na zahradě grilujete, v zimě posedíte u kávy nebo čaje? Pořádáte společné oslavy nebo dovolené? Buďte za ně vděčni, protože to nemusí vždy být. O tom, jak také moho...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

A JE TO TADY!!!! - Rychle a zběsile 8

RZ perexUž je to skoro šestnáct let, co vyšel první díl nejznámější a nejsledovanější filmové série Rychle a zběsile. A dnes je tady osmička - jeden z filmů, které nejrychleji vydělaly miliardu dolarů a šestý nejúspěšnější a nejpopulárnější film na pokračování ...