František Kotleta a jeho Spad: postapo z české kotliny

František Kotleta a jeho Spad: postapo z české kotliny

Tisk

kotleta spad200Krvelačného Františka Kotletu netřeba představovat těm, kteří si hoví v poctivé české řezničině, akčních flácích a podobných šílenostech. V prosinci 2016 vydalo nakladatelství Epocha jeho nejnovější knihu Spad. Dočkáme se ne tak nereálného příběhu o post apokalyptickém putování jedné nesourodé skupiny. Jdete do toho?

 

 

František Kotleta (*1981) o sobě prohlašuje, že je rodák z Bruntálu, spisovatel, trestanec, podnikatel, jesenický Mauglí a řezník. Ve svém repertoáru má samé řízné fláky: trilogii Bratrstvo krve, slovanskou epopej Perunova krev, povídkovou knížku Příliš dlouhá swingers párty s volným pokračováním Velké problémy v malém Vietnamu a scifi masakr Lovci.

Obálka knihy mluví jednoznačně – máme tu příběh, který se odehrává po válce, tak nečekejte jednání v rukavičkách. Obálku zpunktoval Piotr Wojciech Cieśliński a já mu za ni dávám zaslouženou jedničku s hvězdičkou! Knížka je řazená do kapitol a ozvláštněna výstřižky z novin, které se datují do „minulosti“, až do roku 2027. Spad měl být původně samostatný román, ale nakonec půjde o trilogii. Palec nahoru!

Nacházíme se v roce 2050 Praze, kde přežívá několik desítek tisíc lidí po válkách, které nikdo nevyhrál. Jak může vypadat život v ruinách a sutinách, když infrastruktura není jediná věc, která je v háji? Zóna byla místo pro lidské krysy, které se zavrtaly pod zem a přežívaly tak, že ze sebe zpravidla smyly všechno lidství. Když měl člověk dost peněz a uměl v Zóně jednat s těmi pravými lidmi, mohl v ní sehnat cokoliv a užít si všechno, co mu jeho představivost dovolovala. Klidně i ošukat holku nějakou holku a pak si z ní nechat o hodinu později naservírovat steak na stříbrném podnose. Alespoň se to povídalo v mé hospodě, a i když část těch legend bývala přehnaná, lidé ze Zóny byli schopní všeho. (str. 34, 35)

Nesourodá skupinka válečných veteránů se musí dát dohromady, aby zachránilo mladou ženu, Hanu, jež všichni znají už odmala. Musí se vydat na východ, do Pustiny, kde hrozí nejenom nemoc z ozáření, ale po cestě vás můžou potkat i horší věci. Vysvětlili nám, že jejich únosci jedí lidské maso výjimečně, jen jako součást trestu nebo jako duchovní záležitost. Anebo když mají opravdu hlad. To mi zas až tak jako výjimečná spotřeba nepřišlo, ale nechal jsem to být. (str. 206)

Spad nabízí svižné vypravování s nečekanými zvraty a oproti ostatním Kotletovým zářezům o notný kus depresivnější a zachmuřelejší náladu. Jeho vize budoucnosti není nikterak lákavá, ale čte se na výbornou! Trochu jsem se obávala, jak uchopí post apokalyptický příběh a jestli nespadne do klišé a šedi průměru, ale nezklamal a rozhodně navnadil na pokračování!

kotleta spad

Název: Spad
Autor: František Kotleta
Žánr: postapo
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2016, paperback
Počet stran: 320
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kariéra není všechno a já chci hlavně spokojeně žít, říká herečka Vendula Fialová

foto vendula perexZatímco televizní publikum ji zná coby rosničku z Dobrého rána ostravské televize, pro publikum, které chodí Moravského divadla v Olomouci, se zavedla jako herečka mnoho proměn. Zatímco na začátku svého olomouckého angažmá vytvoři...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

S jako symbol pro naději

superman a lide z oceli 200Jedno z největších jmen komiksové literatury Grant Morrison (zasáhl do příběhů o X-Menech, Batmanovi, JLA) spolu s esy Ralphem „Ragsem“ Moralesem a Andym Kubertem ...


Literatura

První případ právničky Tóry

ritua 200Tuto zajímavou dámu jsem objevila asi před rokem a jsem tomu ráda. Tóra je ženská podle mého gusta – s ničím se nemazlí, ovšem s ní nikdo taky ne. Na krku má pubertálního syna a o něco mladší dcerku, je rozvedená, pracuje v advokátní kanceláři s příše...

Divadlo

Rodinné taneční divadlo Letem světem se uskuteční 20. března v 17:00 v Divadle na Vinohradech

letem svetem 200Již třetí celovečerní titul uměleckého souboru Baby Balet Praha s názvem „Letem světem“ přinese v Divadle na Vinohradech (nejen) dětskému divákovi cestovatelský zážitek.

...

Film

Čtyřlístek ve službách krále míří do kin už 31. ledna

ctyrlistek ve sluzbach krale 200Král Rudolf v touze po zlatotvorném kameni mudrců vydává všanc poklad nejcennější - svatováclavskou korunu i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti m...