Bezlepkové pečení pro každého

Bezlepkové pečení pro každého

Tisk

bezlepkove peceni perexNakladatelství Esence vydalo půvabnou kuchařku zaměřenou na Bezlepkové pečení pro každého, která je plná velmi lákavých receptů na různé dobroty.

 

 

 

Autorkou kuchařky je Zdeňka Mazúrová, původním povoláním dietní sestra, která prezentuje hlavně jako matka dcerky trpící celiakií. V předmluvě popisuje, jak nechtěla, aby dcera a zbytek rodiny jedli jiná jídla, a proto se dala na tuto cestu a upravovala a vylaďovala všechny recepty k libosti všem. Hned v úvodu mě tak moc potěšilo, že kuchařka nevnucuje žádnou masáž o tom, že bezlepek je nejlepší pro všechny. Záleží na každém, jestli si to udělá s bezlepkovou moukou nebo tak, jak je zvyklý.

V kuchařce je dohromady 70 receptů, které jsou rozdělené do pěti kapitol podle ročních období (Jaro ve znamení svěžích sladkostí, Osvěžení pro horké letní dny, Podzim plný šťavnatých darů, Báječná nabídka pro zimní odpoledne a Vánoční čas ořechů, vanilky a skořice). Kapitoly jsou předěleny fotkou na dvojstránce a jejich název je psaný malým písmem v zápatí stránky, což je ze začátku přehlédnutelné, ale ve výsledku to není na škodu.

Jak už to dneska u podobných kuchařek bývá, je každý recept uvozený nějakou krátkou poznámkou. Nejčastěji se jedná o vzpomínky nebo důraz na to, od koho je recept, nebo kdo jej má nejraději. Rodinných stříber je tady požehnaně, ale o to je kuchařka víc „domácí“ a nestrojená. Seznam ingrediencí je často doplněný tipy na dokončení podle chuti (ovoce, džem, čokoládová poleva a podobně) a potěšilo mě také, že suroviny si nehrají na nějaké nedostupné hogo fogo a když se tam hodí rum, tak tam ten náš tuzemák prostě je.

Receptů je opravdu mnoho, a to od klasických dobrot jako je bábovka nebo muffiny po zajímavé lahodnosti typu Meruňkový koláč s levandulí, Dasquiose s ořechy nebo Nanukové řezy a mnoho dalšího. Opravdu se mi sbíhaly sliny, někde jsem měla radost, že mám stejnou recepturu a už se moc těším, co nového vyzkouším (něco schválně s bezlepkovou moukou, něco s normální).

Bezlepkové pečení pro každého představuje takovou rodinnou kuchařku, na čem mají kromě receptů podíl také fotografie. Ty má na svědomí Petra Novotná, která se nezaměřila jen na samotné dobroty, ale také na rodinu – často je na nich právě mlsající dcera. Jednotlivé fotografie jsou profesionální, mají pokaždé jinou atmosféru i kompozici a hlavně - jídlo na nich je vždy hodně lákavé!

Kuchařka má skvěle ucelený koncept co se týče typografie a vzhledu – je protkaná krásným vzorováním v modré barvě a k tomu je kontrastem tmavá barva. Dohromady to nepůsobí nijak ponuře a funguje to, jen bych se bála, aby kuchařka nebyla přehlédnutelná v regálech knihkupectví, protože to by byla velká škoda. Je totiž opravdu pro každého!

bezlepkove peceni

Bezlepkové pečení pro každého
Autor: Zdeňka Mazúrová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2017
Počet stran: 160
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Polnišová: „Krásny scénár a vynikajúci herci. Čo viac s si herec môže priať.“

petra polnisova 200Petra Polnišová je jedna z hlavních představitelek hrdinek filmu Známí neznámí. Jak se jí hrálo s Martinem Hoffmanem, jaká byla nálada na place a proč byste měli tento film vidět?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Děti i dospělí, poučte se Jak číst stopy zvířat

jak cist stopy zvirat200Mladá fronta v září vydala knihu pro zvídavé děti a jejich rodiče, kteří tíhnou k přírodě a zvířatům a rádi by si vyzkoušeli zálesácké dovednosti, konktrétně stopování zvířat. Na téměř dvou stech bohatě ilustrovaných s...


Literatura

Bonaparťačka They Schejbalové připomíná těžký život za normalizace

bonapartacka 200Spisovatelka Thea Schejbalová přichází s další knihou, která je inspirována skutečností. Po románu Zoufalec (Brána, 2014), ve kterém zachytila pravdivý příběh muže bez domova, nás seznamuje s osudy jisté Evy Formánkové

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2024/2025

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že v divadelní sezóně 2024/2025 pro diváky připraví celkem 9 inscenací. Pět z nich bude uvedeno na Činoherní scéně, čtyři pak na Hudební scéně. Jedna z nich bude premiérou českou a hned 3 (!) uvedou ve světové premiéře. „D...

Film

Dvě filmové klasiky Davida Finchera na nejmodernějších nosičích

FincherDavid Fincher patří k nejuznávanějším režisérům současnosti a každý jeho počin je vyhlížen s velkým očekáváním. Jeho filmografie sice není tak obsáhlá a zatím sestává z deseti titulů, každý z nich je ale moderní klasikou. Dva z nich vyš...