Mimi Thorisson: Francouzská venkovská kuchyně
Banner

Mimi Thorisson: Francouzská venkovská kuchyně

Email Tisk

francouzska kuchyne200Příhody z vesnic na vinicích a recepty na excelentní jídla, která z jedné poloviny chutnají díky kvalitním a vyzrálým surovinám, a z druhé poloviny díky nadšeným lidem, kteří je s láskou a vášní připravují. Všechno v samotném lůně venkovské přírody. Máte-li rádi knihy, kterou jsou mlsavým čtením, relaxem a zároveň sem tam podráždíte praktickou část svého mozku i žaludku věru perfektním receptem, pak tohle je další z těch proslulých francouzských kuchařek! Čtení, ke kterému se budete vracet z principu.

 

Ano, přiznám se, že prvně v životě ve mně tuhle lásku ke kuchařkám probudila Nigella Lawson, protože kromě receptů a chutných obrázků, nabízela také povídání kolem, které bylo samo o sobě povídáním ke kávě, k dobrému čaji a každoročně si otvírám pro náladu její vánoční kuchařku. A pak se přidal Jamie Oliver a právě francouzské kuchařky.

Jakmile někde uvidíte kuchařku, ve které je zhruba nastejno obrázků, příběhového textu a receptů, bez váhání po ní sáhněte. Je to kniha dva v jednom.

Perfektní příběhové čtení s vymazleným jazykem, vkusem a stylistikou. Všechna čest překladateli a redaktorům.

A inspirace pro vaření, protože francouzské vaření si zakládá na opravdovém mazlení s jídlem.

Třeba takové koláčky s maličkými cibulkami, to jídlo je už roztomilé na pohled. Dýňový koláč se slaninou je zase symfonií chutí a vůní, zejména když si s něčím takovým přestavíte voňavou rozmarýnu. I obyčejné lesní houby s vajíčkem jsou tady obohacené o pořádnou dávku petržele. Kachnu na zelí nebo pomerančích znáte, ale co třeba na třešních? Sladkosti a vypečeninky, nadýchané krémy a koláče – ne, nedá se u toho sedět dlouho, neboť vás pohltí touha jít a něco si uvařit.

Příběhy kolem jsou něžné, milé a typické. Voní lidmi, kteří je vyprávějí, voní lidmi, kteří pak svýma rukama vaří právě tahle dobrá jídla. A tak si můžete také sednout a začíst se… Třeba před večeří, když se v troubě peče dýňový koláč!

„Protože žijeme ve světě, kde se všechno odehrává rychleji než kdykoli předtím, nebyla společná večeře nikdy tak důležitá jako dnes. Nehledě na to, jaký má člověk za sebou den, všichni se snažíme u večeře sejít. Neexistuje pro ni žádná pevně daná hodina (tak organizovaní zase nejsme), ale přesto je ta událost něčím, co se snažíme dodržovat takřka každý den v roce. Někdy se večeře odehrávají v jedné z mnoha z našich jídelen (což je jedna z výhod bydlení v domě, který je čas od času také restaurací). Ale nejčastěji společně jíme u velkého kuchyňského stolu, který slouží zároveň jako místo přípravy pokrmů. Ty nejsou vždycky přepychové, ale snažíme se, aby nám chutnaly a potěšily nás. O víkendech, nebo obecně kdykoliv, kdy mám dostatek času, představuje celý den jen jakousi předehru ústící v ten veliký okamžik. Cesta na trh se tak mění ve svátek vaření a vrcholí nádherným kulinářským výtvorem. Jindy připravím třeba jednoduchou polévku, osmažím pár vajec a k tomu přidám nějaké uzeniny a sýry. Právě při těchto příležitostech se snažíme (opravdu snažíme) naučit naše děti, jak se chovat u stolu…“

Takže si hlavně pamatujte: Postavte obývací pokoj dříve než kuchyni a dům je v troskách!

A o tom to je!

francouzska kuchyne

Název: Francouzská venkovská kuchyně (French Country Cooking)
Autor: Mimi Thorisson
Přeložil: Jiří Stárek
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Knihy Omega, Dobrovsky
Rok vydání: 2017
Počet stran: 340
Hodnocení: 340
Odkaz na web: www.knihydobrovsky.cz


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa


Chat s osobností

Partneři

Hledat

Mimísek 36

Z archivu...

Čtěte také...

Hlas pro vraha – tajemství odkryté po desítkách let


hlas uvodkaCo když se v běhu svého života dozvíte zásadní fakt o tom, že co jste považovali za pravdu, tak úplně pravdou není? Že žena, kterou považujete za svou matku, vaší matkou není? O to horší situace je, když musíte čekat desítky let na odkrytí ...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Fikční světy mezi námi

heteorologika poetika ligvistika fikcni svetyI literárněvědné knihy, kterým se běžný čtenář obloukem vyhýbá, protože se bojí, že by nerozuměl, o čem vlastně pojednávají, mohou přinést nejedno překvapení. Třeba úvahy o tom, že hravou, jen mírně zlomyslno...

Divadlo

Městské divadlo Zlín představuje retrokomedii k popukání – Charleyho tetu

cht200Zlínské divadlo uvedlo koncem listopadu premiéru anglické konverzační komedie Brandona Thomase Charleyho teta a konečně tu máme něco svěžího, neokoukaného a hlavně šíleně vtipného!

...

Film

Doprovodný program LFŠ: Dyk, Tata Bojs, Babčáková i Hájíček

LFS43. ročník Letní filmové školy se bude konat od 28. července do 6. srpna v Uherském Hradišti. Hlavním pořadatelem Letní filmové školy je Asociace českých filmových klubů. Hlavními partnery jsou innogy a Město Uherské Hradiště. Kromě filmového programu nabídne Let...