Mimi Thorisson: Francouzská venkovská kuchyně

Tisk

francouzska kuchyne200Příhody z vesnic na vinicích a recepty na excelentní jídla, která z jedné poloviny chutnají díky kvalitním a vyzrálým surovinám, a z druhé poloviny díky nadšeným lidem, kteří je s láskou a vášní připravují. Všechno v samotném lůně venkovské přírody. Máte-li rádi knihy, kterou jsou mlsavým čtením, relaxem a zároveň sem tam podráždíte praktickou část svého mozku i žaludku věru perfektním receptem, pak tohle je další z těch proslulých francouzských kuchařek! Čtení, ke kterému se budete vracet z principu.

 

Ano, přiznám se, že prvně v životě ve mně tuhle lásku ke kuchařkám probudila Nigella Lawson, protože kromě receptů a chutných obrázků, nabízela také povídání kolem, které bylo samo o sobě povídáním ke kávě, k dobrému čaji a každoročně si otvírám pro náladu její vánoční kuchařku. A pak se přidal Jamie Oliver a právě francouzské kuchařky.

Jakmile někde uvidíte kuchařku, ve které je zhruba nastejno obrázků, příběhového textu a receptů, bez váhání po ní sáhněte. Je to kniha dva v jednom.

Perfektní příběhové čtení s vymazleným jazykem, vkusem a stylistikou. Všechna čest překladateli a redaktorům.

A inspirace pro vaření, protože francouzské vaření si zakládá na opravdovém mazlení s jídlem.

Třeba takové koláčky s maličkými cibulkami, to jídlo je už roztomilé na pohled. Dýňový koláč se slaninou je zase symfonií chutí a vůní, zejména když si s něčím takovým přestavíte voňavou rozmarýnu. I obyčejné lesní houby s vajíčkem jsou tady obohacené o pořádnou dávku petržele. Kachnu na zelí nebo pomerančích znáte, ale co třeba na třešních? Sladkosti a vypečeninky, nadýchané krémy a koláče – ne, nedá se u toho sedět dlouho, neboť vás pohltí touha jít a něco si uvařit.

Příběhy kolem jsou něžné, milé a typické. Voní lidmi, kteří je vyprávějí, voní lidmi, kteří pak svýma rukama vaří právě tahle dobrá jídla. A tak si můžete také sednout a začíst se… Třeba před večeří, když se v troubě peče dýňový koláč!

„Protože žijeme ve světě, kde se všechno odehrává rychleji než kdykoli předtím, nebyla společná večeře nikdy tak důležitá jako dnes. Nehledě na to, jaký má člověk za sebou den, všichni se snažíme u večeře sejít. Neexistuje pro ni žádná pevně daná hodina (tak organizovaní zase nejsme), ale přesto je ta událost něčím, co se snažíme dodržovat takřka každý den v roce. Někdy se večeře odehrávají v jedné z mnoha z našich jídelen (což je jedna z výhod bydlení v domě, který je čas od času také restaurací). Ale nejčastěji společně jíme u velkého kuchyňského stolu, který slouží zároveň jako místo přípravy pokrmů. Ty nejsou vždycky přepychové, ale snažíme se, aby nám chutnaly a potěšily nás. O víkendech, nebo obecně kdykoliv, kdy mám dostatek času, představuje celý den jen jakousi předehru ústící v ten veliký okamžik. Cesta na trh se tak mění ve svátek vaření a vrcholí nádherným kulinářským výtvorem. Jindy připravím třeba jednoduchou polévku, osmažím pár vajec a k tomu přidám nějaké uzeniny a sýry. Právě při těchto příležitostech se snažíme (opravdu snažíme) naučit naše děti, jak se chovat u stolu…“

Takže si hlavně pamatujte: Postavte obývací pokoj dříve než kuchyni a dům je v troskách!

A o tom to je!

francouzska kuchyne

Název: Francouzská venkovská kuchyně (French Country Cooking)
Autor: Mimi Thorisson
Přeložil: Jiří Stárek
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Knihy Omega, Dobrovsky
Rok vydání: 2017
Počet stran: 340
Hodnocení: 340
Odkaz na web: www.knihydobrovsky.cz


 

Zobrazit další články autora >>>