Největší kostel Rakouska, desátý nejvyšší kostel světa je v Linci

Největší kostel Rakouska, desátý nejvyšší kostel světa je v Linci

Tisk

linzperexI hornorakouský Linec se může pochlubit katedrálou, jejíž výška vzbuzuje obdiv. Stavba novogotické katedrály začala v roce 1855 za rakouského císařství, pokračovala i během existence dualistického státu Rakousko-Uhersko a dokončena byla v roce 1924, tedy až po vyhlášení rakouské republiky.



Mariendom nebo Nová katedrála či Katedrála Neposkvrněného Početí Panny Marie je sídelní katedrálou linecké diecéze. První plány výstavby kostela započaly roku 1855. Základní kámen byl položen roku 1862. V roce 1924 byla nová katedrála, zasvěcená Neposkvrněnému početí Panny Marie vysvěcena. Se svou kapacitou (20 000 míst k sezení), délkou (130 metrů) a plochou (5170 metrů čtverečních) je  největším kostelem v Rakousku, nikoli však nejvyšším.

 

Linz5

 

Původní plány ohledně výšky věže nebyly povoleny, protože v tehdejším Rakousku-Uhersku nesměl být žádný kostel vyšší, než jižní věž svatoštěpánské katedrály ve Vídni. Se svými 135 metry je tedy o 2 metry nižší, než tato věž. Pozoruhodné jsou okenní vitráže. Nejznámější je linecké okno, které znázorňuje historii  města. Okna zobrazují portréty lidí, kteří se zasloužili o stavbu katedrály. Během druhé světové války byla některá okna, zejména na jižní straně, poškozena. Namísto obnovení původních, byla nahrazena moderním uměním. Zajímavá je scéna narození v chrámové kryptě s figurami od německého sochaře Sebastiana Osterriedera a vystavené klenoty biskupa Rudigiera.

 

Linz6

 

Historie katedrály je spjata s životem a dílem skladatele a varhaníka Antona Brucknera. Josef Anton Bruckner se stal v roce 1856 se stal dómským varhaníkem v Linci. Od roku 1846 Anton Bruckner vyučoval na vídeňské konzervatoři kontrapunktu a hře na varhany. Hlásil se k Richardu Wagnerovi, byl velkým vzorem mu byl i Beethoven. V roce 1884 kolaudoval Anton Bruckner nové varhany v pražském Rudolfinu. V současné době je katedrála v Linci v péči restaurátorů.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dialóg či monológ umenia?


umeni bez revoluci 200Intentio operis, intentio auctoris a intentio lectoris – Radek Horáček sa vo svojej odbornej publikácii venuje fenoménu vnemu umeleckého diela, z ktorých si vyberá diela súčasných umelcov, ale vedie nás k nim, ako inak, ...


Literatura

Transsibiřská magistrála

Transsib oblka 200Miluju cestopisy. A obdivuji lidi, kteří je píšou. Projedou kus světa, aby pak ostatním podali svoje svědectví o tom, jak to chodí jinde, jací taM žijí lidé a v jakých podmínkách, v jakých kulturách, co si na sebe oblékají, jaká je...

Divadlo

Ježek a sněhulák aneb když zimní spánek nahradí hřejivé přátelství

jezek a snehulak 200Závěrečná sobota zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie patří tradičně dětem, dětským představením a divadelnímu rodinnému pikniku. Letos počasí festivalu nepřálo a offprogram se nemohl odehrávat v š...

Film

Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

pnf logo 200Mladá Boleslav bude již po čtvrté hostit Přehlídku netradičního filmu (PNF), zaměřenou na nahotu a sexualitu v médiích. Přehlídka se uskuteční v termínu od 26. do 28. září 2013 v Divadelním sále Domu Kultury v Mladé Boleslavi.